• Tangramový maratón

          • Tangram je rozkladací hlavolam pozostávajúci zo siedmich plochých mnohouholníkov, nazývaných tany, ktoré sa skladajú do rozmanitých tvarov. Deti môžu skladať podľa vlastnej fantázie alebo sa inšpirovať predlohou.

                Aj v našej škole si deti pomocou tangramov rozvíjajú logické, zrakové a matematické predstavy a zručnosti, priestorovú orientáciu a jemnú motoriku.

                Deti zo IV.B si počas tangramového maratónu potrápili hlavičky najskôr skladaním obrázkov na interaktívnej tabuli, potom pracovali vo dvojiciach a snažili sa poskladať, čo najviac rôznych tvarov. Nakoniec vyrobili vlastný tangramový plagát. Najdôležitejšie však je, že sa výborne zabavili.

          • Pomôžme a potešme spolu Lucku

          • "Jedným z najväčších prejavov lásky

            je jednoducho všimnúť si ľudí

            a venovať im pozornosť."

            Lucka je milá a usmiata slečna z Terchovej. Od narodenia bojuje s detskou mozgovou obrnou a život jej komplikuje aj nález na mozgu. Jednou z Luckiných diagnóz je aj autizmus. Podstupuje rôzne liečby, rehabilitácie. Jej vytúžený cieľ je skvalitnenie životnej úrovne a byť samostatná.

            Autizmus - jeho znakom sú opakované, stereotypné pohyby, veci musia byť zoradené podľa určitých kritérií, viazne očný kontakt, záľuba väčšinou v jednu vec... V Luckinom prípade sú to PUZZLE.

            Milé deti, vážení rodičia, milí kolegovia!

            Chcem vás všetkých poprosiť, ak máte doma vy alebo viete o niekom, koho už puzzle nezaujímajú, sú niekde len tak pohodené v kúte a chcete urobiť Lucke radosť, budem vďačná, ak sa jej ich rozhodnete darovať. Ideálne by bolo 100-kusové a viac.

            Ak chcete Lucke darovať puzzle alebo možno aj hračku, doneste ju do školy. Pred zborovňou bude pripravený stôl, kde jej to môžete nechať. Môžete priložiť aj nejaký odkaz, ktorý Lucku určite poteší.

            Pomôžme prosím spolu Lucke a potešme ju!!!

            Ďakujem!

            Katarína Gulášová

          • Turistický krúžok – Fašiangy

          •  „Za oknami smiech a tanec, fašiangový harmatanec. Berte masky, je tu bál, fašiangový karneval.“

             A na takejto fašiangovej zábave nemohli chýbať ani naši Gorazďáčikovia z turistického krúžku.

                V nedeľu 11. februára vyrazili zo Sídliska Vlčince v sprievode fašiangových masiek a folkloristov až do lesoparku. Tam na nich čakal bohatý kultúrny program, ktorého zavŕšením  bolo slávnostné pochovávanie basy a tradičná veselica inšpirovaná ľudovými tradíciami.

                Naši malí turisti spolu so svojimi rodičmi zažili množstvo zábavy a lesných dobrodružstiev. Už teraz sa tešia na budúcoročné obdobie plné bujarých zábav, veselosti a tradícii – Fašiangy.

             

          • Deň plný lásky 1.A

          •  „Láska ide cez žalúdok.“  V tomto duchu sa niesla atmosféra v našej triede počas valentínskeho dňa.

                Začali sme ho prípravou chutnej slávnostnej desiatej. Každý žiak dostal svoju vlastnú panvičku, na ktorej si pripravil srdiečkové vajíčko.  Samozrejme, nemohla chýbať cereálna hrianka so šunkou, syrom a zeleninkou.

                Na čítaní s porozumením sme pokračovali objavovaním valentínskych zaujímavostí.

            Dozvedeli sme sa, kto bol sv. Valentín. Prečo je tento deň  označovaný ako "Deň zamilovaných.“

               Na valentínskej matematike sme vylúštili niekoľko matematických záhad.

               A aký by to bol Valentín bez valentíniek ? Tie nám priniesli naši spolužiaci z 9.C., ktorí si pripravili  aj zaujímavé rozprávanie. Patrí im naše veľké poďakovanie a pochvala.

                        Prajeme Vám, aby ste každý deň prežívali naplnení láskou, porozumením a radosťou  v kruhu Vašej milovanej rodiny.

          • LÁSKA má veľa podôb...

          • Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá.

            Nezávidí, nevypína sa, nevystatuje sa.

            Nie je nehanebná, nie je sebecká,

            nerozčuľuje sa, nemyslí na zlé,

            neteší sa z neprávosti,

            ale raduje sa z pravdy.

            Všetko znáša, všetko verí,

            všetko dúfa, všetko vydrží.

            LÁSKA NIKDY NEZANIKNE.

            Všetkým veľa lásky prajú žiaci z 8. oddelenia ŠKD a Katka.

          • Srdiečkový deň v 7.oddelení – sviatok sv. Valentína

          • „Život bez lásky je ako strom bez kvetov a plodov“

            Khalil Gibran

             

               Každého človeka poteší pozornosť, ktorú dostáva od ľudí okolo seba. Niekedy stačí pohladenie, úsmev, či milé slovo.

            14. februára má sviatok sv. Valentín, ktorý je patrónom všetkých zaľúbených. Je to deň, keď si ľudia  medzi sebou vymieňajú dary, kvety či sladkosti v tvare srdca, preukazujú si náklonnosť a lásku.

               U nás v 7.oddelení sme si tento sviatok pripomenuli už o deň skôr. Poňali sme ho tak, že môžeme obdarovať hocikoho blízkeho, koho máme radi. Preto deti vyrobili Valentínky pre svojich rodičov, starých rodičov, súrodencov a kamarátov, do ktorých vkladali rôzne darčeky či odkazy. Celé popoludnie sa nieslo v duchu lásky, priateľstva, pekných slov a prianí.

               Láska je vzácny dar, ktorý si zaslúži pozornosť nielen na sviatok sv. Valentína, ale po celý rok. Slovami a gestami lásky určite potešíte.

             

            7.oddelenie ŠKD a pani vychovávateľka Maťa                                         

          • Lásky nikdy nie je dosť

          •      Láska je neodmysliteľnou súčasťou našich životov a svätý Valentín je sviatkom, kedy chceme prejaviť lásku tým, ktorých nadovšetko ľúbime. My Ochrankozemkovia z 1. oddelenia ŠKD máme veľkú radosť, ak môžeme niečo pekné vytvoriť pre svojich najbližších a vyjadriť im tak, ako ich veľmi ľúbime.  Aj tento krát sme pre nich z lásky vyrobili milé valentínky v podobe srdiečkovych magnetických sovičiek.

                  Veríme, že sme aj takouto maličkosťou potešili všetkých obdarovaných.

             

            Oddelenie 1 ŠKD a p. vychováteľka Paťka

          • Náš veselý fašiangový karneval

          •    Fašiangy sú obdobím veselosti, zábavy a hodovania. Fašiangový čas je radostný čas karnevalov, ktoré sa v tomto období konajú na školách. Karneval na našej škole sa stal už každoročnou tradíciou, na ktorý sa deti veľmi tešia, pretože patrí k obľúbeným školským akciám.

               Dňa 9. februára 2024 sa naša škola premenila na miesto veselosti, zábavy a kreativity. Žiaci sa poobliekali do rôznych kostýmov a masiek a zamierili na hlavné karnevalové javisko, do školskej telocvične, ktorá ich čakala slávnostne vyzdobená. Karneval otvorili a všetkých nás privítali pani moderátorky Šárka a Katka. Program karnevalu sa začal promenádou všetkých masiek za sprievodu veselej hudby. Masky boli veľmi krásne a nápadité. Priniesli so sebou veľa smiechu a radosti. Spoza masiek žiarili veselé očká detí, ktoré si to veľmi užívali, lebo v úžasnom karnevalovom svete sa na jednom mieste stretli nadprirodzené bytosti z ríše rozprávok a obľúbení filmoví hrdinovia. Videli sme čarodejnice, rytierov, batmanov, policajtov, princezné, rôzne zvieratká, rozprávkovú Elsu a Annu, Harryho Pottera s Hermionou a mnoho iných zaujímavých masiek a kostýmov. Po promenáde masiek nasledovala veľká zábava. Zábavné súťaže striedali tanečné kolá, deti tancovali a spievali. Veselá hudba sprevádzala deti i počas spoločnej piesne „Fašiangy, Turice...“. Spev detí sa niesol cez otvorené okná telocvične po celom okolí. Tejto zábave a nadšeniu neodolal ani náš pán riaditeľ, ktorý zavítal medzi deti a nešetril slovami uznania. Niektoré pani učiteľky a vychovávateľky prišli medzi deti v tajomných maskách a zabávali sa spolu s deťmi. Program plný hier a zábavy vyvrcholil vyhodnotením masiek. Porota hodnotila najoriginálnejšiu masku z každej triedy. A veru nemala to jednoduché. Najoriginálnejšie masky obdržali diplom. Všetky deti, účastníci karnevalu, dostali balíčky so sladkosťami a malým prekvapením. Okrem toho sa mohli tešiť i z občerstvenia, ktoré pre ne prichystali pani kuchárky v podobe sladkého ovocného čajíka a fašiangových šišiek.

               Prežili sme nádherný deň plný smiechu, radosti, dobrej nálady, obohatený o krásne zážitky. Karneval bol príležitosťou na posilnenie spolupatričnosti a vytvorenie väzieb medzi deťmi a pedagógmi. Karneval v školskom roku 2023/2024 sa na našej škole vydaril a bol úspešný. A ako sa meral úspech celého karnevalu? No predsa špeciálnym „POTLESKOMEROM“ – záverečným potleskom detí, ktorý sa vyšplhal k 100 percentnej hodnote. Už teraz sa tešíme, že sa takto spoločne stretneme opäť o rok.

               Poďakovanie za vydarený karneval patrí: pánovi riaditeľovi M. Marčanovi, pani vychovávateľkám, pani učiteľkám I. stupňa, pani asistentkám: Lenke a Veronike, pánovi učiteľovi L. Lizákovi, pani kuchárkam a hlavne našim deťom, bez ktorých by karneval nebol karnevalom.

             

             Článok: Mgr. Martina Víteková,   Foto: Slavomíra Lieskovanová

          • Nôžky, nôžky...

          • "Nohami kráčajte po zemi,

            ale srdcom buďte v nebi."

            (Gionanni Bosco)

            V našom Školskom klube nám pribudla nová pomôcka - masážna ortopedická podložka Puzzle "Mix". Podložka je bezpečná, hypoalergénna a bez škodlivých prímesí. S veľkou vervou sme uskutočnili celú demonštračnú aktivitu. Poskladali sme si chodník a mohli sme začať. Masírovali sme si naše nôžky, posilňovali ich. Rozvíjali sme prim tom naše zmyslové vnemy, formovali harmonické vnímanie  prostredia. Bol to pre nás relax, nôžky sa nám za skvelý tréning poďakovali. Boli zrelaxované.

            Ešte nás čaká celý súbor cvičení, už teraz sa tešíme.

            Žiaci 8. oddelenia ŠKD a Katka.

          • Školské kolo geografickej olympiády

          •   Výsledky školského kola

            GEOGRAFICKEJ olympiády

            2023/2024

             

            5. ročník :  1.miesto : Peter Suchanič - 5.A

                               2.miesto : Alica Strýčková - 5.A

                               3.miesto : Jakub Florian - 5.B

             

            -školského kola sa zúčastnilo 18 detí

             

            6. + 7. ročník :  1.miesto : Tereza Turiaková - 7.B           

                                      2.miesto : Martin Turiak - 6.A

                                      3.miesto : Branislav Benikovský - 7.B

             

            -školského kola sa zúčastnilo 16 detí

             

            8. + 9. ročník : 1.miesto : Lucia Dulová - 9.B

                                     2.miesto : Michaela Tokárová - 8.D

                          

             

            BLAHOŽELÁME!

             

             

            Žiaci postupujú do okresného kola.

          • Gorazďáci na lyžiach

          •   K zime patrí poriadna lyžovačka, a preto sme sa rozhodli aj tento rok absolvovať  lyžiarsky výcvik s našimi šikovnými Gorazďákmi.

             

                Nevedeli sme sa dočkať pondelka rána, kedy sme plní očakávania naložili celý lyžiarsky výstroj do autobusu a vydali sme sa na cestu do Vrátnej, kde na nás už čakali naši inštruktori lyžovania. Všetky deti hneď od prvých chvíľ s nadšením počúvali svojich nových učiteľov a robili všetko preto, aby práve ony mohli v piatok stáť na stupni víťazov a pýšiť sa medailou z pretekov. Najväčší pokrok urobili deti, ktoré sa v pondelok prvýkrát postavili na lyže. Na konci už dokázali bezpečne zlyžovať celý kopec. 

                  Posledný deň čakala na nás sladká odmena. Naši úžasní rodičia venovali našim šikovným lyžiarom sladké palacinky a keksíky.

                   Naše poďakovanie patrí nielen veľkým lyžiarom, ale aj lyžiarskej škole FATRASKI a jej skvelým inštruktorom Tomáškovi, Renému, Janke a Paulínke. Už teraz sa tešíme na ďalší lyžiarsky výcvik.

             

             

             

          • Tešíme sa na fašiangový karneval

          • Fašiangy sú symbolom radosti, veselosti, zábavy a hojnosti. Sú príležitosťou na pripomenutie si tradičných hodnôt a kultúrnych koreňov, ktoré tvoria slovenskú identitu. Fašiangy sa spájajú so zábavou, plesmi a zvykmi, ktoré majú hlboké korene v ľudovej tradícií. Pre toto obdobie sú charakteristické masky, kostými a rôzne známe piesne.

               Detský karneval v tomto čase je milou tradíciou. Iba karneval je miesto plné fantázie, kde sa spolu v dobrej nálade zabávajú princezné s anjelikmi, zvieratkami, kovbojom, rytierom, ale aj krehkou vílou či baletkou. Nezaháľali sme a v 7.oddelení sme si už karnevalové masky pripravili. Využili sme pri tom svoju fantáziu a kreativitu.

             

            7.oddelenie ŠKD a pani vychovávateľka Maťa

          • Školské kolo Hviezdoslavovho Kubína II. a III. kategória

          • V utorok 6.2. 2024 sa uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín, v ktorom sa predstavili žiaci 2.stupňa. Spomedzi všetkých súťažiacich sa porota rozhodla oceniť výkon 

            Petra Suchaniča /5.A/

            Laury Teniakovej /5.A/

            Mateja Šarlaya /5.C/

            Michaely Podrackej /6.C/

            Mateja Fašanga   /8.D/

            Tomáša Jurča  /8.D/

            Ivany Nedeliakovej  /8.B/

          • Športovo aj veselo

          • Že sa dá športovať aj inak, sme sa opäť presvedčili v jedno popoludnie v ŠKD. Na interaktívnej podlahe, ktorú máme nainštalovanú v priestoroch našej školy sme sa dosýta vybláznili. Svoje športové schopnosti sme si preverili vo futbale, v hokeji, v plážovom volejbale, či v rôznych iných pohybových aktivitách. To bolo nadšenia!

            Táto interaktívna podlaha ponúka aj veľa iných možností, ako pri nej stráviť čas. Môžeme sa hrať, dopĺňať alebo preverovať svoje vedomosti, zabávať sa...

            Žiaci 8. oddelenia ŠKD a Katka

          • Fašiangová nálada u Ochrankozemkov

          •      Fašiangy – to je obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Čas veselosti, zábavy a hodovania. Naši dávni predkovia sa na bujaré oslavy veľmi tešili a snažili si užiť tieto krátke chvíle ako najlepšie vedeli. 

                V ŠKD oddelení 1 sme si tradície fašiangov pripomenuli symbolmi smiechu a dobrej nálady – výrobou veselých šaškov a rôznych karnevalových masiek. Onedlho aj nás v škole čaká fašiangový karneval, na ktorý sa už všetci tešíme.

             

            Oddelenie 1 ŠKD a p. vychovávateľka Paťka 

          • Tradičný piatok s netradičnými pokrývkami hlavy

          • Aj v novom kalendárnom roku pokračujeme v sérii tematických piatkov. Tohtomesačnou témou boli netradičné pokrývky hlavy. Mnohí sa danej úlohy zhostili naozaj zodpovedne a prišli do školy so skutočne zaujímavou pokrývkou hlavy. Môžete sa inšpirovať priloženými fotografiami.