• Záložka do knihy spája školy

          • ​​​Žiaci našej školy sa zapojili do 14.ročníka česko-slovenského projektu: Záložka do knihy spája školy. Cieľom tohto projektu bolo nadviazanie kontaktu medzi slovenskými a českými základnými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Žiaci vyrobili záložky do kníh, na ktorých ľubovoľnou technikou stvárnili tému česko-slovenského projektu: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov a vymenili si ich s partnerskou školou z Českej republiky. Výmenu záložiek sme využili taktiež k nadviazaniu vzájomnej spolupráce, priateľských kontaktov a na poznávanie jazyka, literatúry, histórie, kultúry, regionálnych zvykov či života žiakov v Českej republike. 

            Už sa tešíme na ďalšiu spoluprácu!

            Do projektu sa zapojili žiaci z III.C,III.D,IV.B,VI.B,VI.C,VI.D a VII.D triedy a p.učiteľky Danka, Maťka a Soňa.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Aj naša škola sa zapojilla do projektu s názvom Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Ide o celoslovenskú výzvu potešiť na Vianoce seniorov po celom Slovensku darčekom, ktorý ich zahreje pri srdci. Aj naše oddelenie chcelo prispieť nejakou krabičkou . Každý žiak doniesol jednu vec a spoločne sme ich naplnili. Veríme, že sme spravili dobrú vec. Nie každý starší človek môže stráviť Vianoce v kruhu najbližších. Dúfame, že darčeky im vyčarujú úsmev na tvári. 

            II. oddelenie ŠKD a vychovávateľka Lenka

        • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo
          • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo

          • Koncom novembra sa na našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku /OAJ/. Súťažilo sa v 2 kategóriách:

            1A,13 žiakov /5.-7.roč./

            1B, 12 žiakov /8., 9.roč./.

            O víťazovi rozhodol nielen písomný test, ale aj jeho  ústny prejav, schopnosť reagovať v anglickom jazyku v neočakávanej situácii a v schopnosti spontánne prerozprávať príbeh na základe vizuálneho podnetu. 

             

            OAJ je postupová súťaž. Víťazi postupujú do okresného kola, ktoré sa bude konať 17.01.2024. 

             

            kateg. 1A:    

            1. miesto Timotej Péchy /6.C/

            2. miesto Ján Hamara /6.A/

            3. miesto Martin Kakačka /6.A/

             

            kateg. 1B:

            1. miesto Nela Kubošová /8.D/

            2. miesto Michaela Kubošová /9.C/

            3. miesto Ivana Krupová /8.C/

             

            Všetci zúčastnení žiaci si zaslúžia pochvalu a obdiv za dosiahnuté výsledky. Víťazom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších kolách!🍀

          • Escape room

          • Escape room je dobrodružná hra, kde sa skupina osôb musí v určenom časovom intervale dostať von zo zamknutej miestnosti. Spoločne hľadajú indície, odpovede na zaujímavé hádanky, riešia hlavolamy rôzneho typu a  na ich základe otvoria zámky a uniknú z miestnosti späť do reality. Žiaci 1. - 9. ročníka sa tejto aktivity zúčastnili aj na našej škole. 

          • OZNAM pre rodičov materskej školy

          • OZNAM



              Žiadame rodičov uhradiť mesačný príspevok na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v MŠ v zmysle platného VZN č.3/2023 Mesta Žilina za december do 10.12.2023 sumu 18 eur. Z celkovej sumy sú odpočítane 3 dni za mesiac november a 4 dni za mesiac december.
             
          • Jesenný veniec

          • Kedže jeseň nám o chvilu končí , urobili sme si ešte jesenný veniec z listov. Boli sme si nazbierať von listy, ktoré hrali všetkými farbami a urobili krasný veniec.

            II. oddelenie ŠKD a vychovávateľka Lenka

          • Vzácne pozvanie, ktoré potešilo nielen oči, ale zahrialo aj srdiečka

          •       “Buďme vďační ľuďom, ktorí nás robia šťastnými; sú to očarujúci záhradníci, vďaka ktorým naše duše kvitnú. “  Marcel Proust

                   A srdiečka našich žiakov z 1.A a 5.A rozkvitli, keď dostali pozvanie od kamaráta Aďka z DSS Synnómia.

                  

                    Dňa 6.11. bol jeho veľký deň.  Vytvoril krásne obrazy, ktoré predstavil na svojej vernisáži.

                    A o tom, že sa mu podarili naozaj krásne diela, sa môžete presvedčiť v našej galérii.    

             

          • DARUJME SPOLU TEPLO

          • "Jedno z najhlbších tajomstiev života spočíva v tom,

             že len to, čo robíme pre druhých,

             má naozaj cenu."

             (Lewis Carroll)

            Blíži sa zima a s ňou aj chladné počasie. Pred chladom sa nám treba chrániť a lepšie sa obliekať. Teda, teplejšie. Naša škola sa rozhodla, že vytvoríme akciu s názvom "Daruj teplo." Zmyslom tejto aktivity je pred zimným obdobím vyzbierať veci, pre ľudí v núdzi, hlavne pre tých, ktorí žijú na ulici. Zistilo sa, že najžiadanejšou časťou oblečenia v charitách a v organizáciách starajúcich sa o takýchto ľudí sú ponožky, čiapky, rukavice a šále. Tie chránia pred chladom, infekciami a uľahčujú takýmto ľuďom prežiť chladné obdobie v teple.

            Celý november máme na chodbe pripravenú krabicu, kde môžu žiaci vhodiť NOVÉ, NEPOUŽITÉ spomenuté veci.

            Pomôžme ľuďom bez domova prežiť zimu v teple. Darujme im spolu toto teplo.

            Žiaci 8. oddelenia ŠKD sa už zapojili a touto cestou  vyzývajú ostatných k pomoci druhým.

            ĎAKUJEME, ŽE SPOLU POMÁHAME!

            "Pokiaľ ľuďom nevieme pomôcť,

             tak im aspoň neubližujme."

            S úctou a vďakou zamestnanci školy.

          • Workshop - Môj obľúbený strom

          • Ako odmenu za úspešnú účasť v súťaži Môj obľúbený strom získali žiaci VI.B, VI.D a VII.D okrem rôznych vecných cien aj jednu mimoriadnu.

            Do našej školy zavítali pracovníci z Útvaru hlavného architekta   a Oddelenia životného prostredia mesta Žilina, aby so žiakmi urobili workshop – Môj obľúbený strom.

            Žiaci si vyskúšali prácu architekta a robili vlastné návrhy, ako by sa naša škola dala ešte vylepšiť. Po konzultácii s pánom riaditeľom vybrali vhodné miesto pre mladú borovicu a sami strom zasadili...

          • Fyzikálno – chemické pokusy

          • V stredu 15.11. 2023 sa naša telocvičňa premenila na veľké laboratórium, v ktorom sa uskutočnila Putovná výstava – Fyzikálno – chemických pokusov, ktorej sa zúčastnili žiaci 2. stupňa a aj naši nadaní žiaci 1. stupňa.

            Počas jednoduchých pokusov, ktoré vychádzajú z bežnej praxe, mohli žiaci spoznávať zákonitosti fyziky a chémie a zahrať sa na asistentov, ktorí pri viacerých pokusoch sami pomáhali. Všetky experimenty si vyslúžili nadšený potlesk.

            Zaujúmavou a hravou formou spoznávali a overovali si zákonitosti trenia, účinky tlaku, prúdenia vzduchu, dozvedeli sa niečo o kinetickej energii a ťažisku telesa, vyrobili si sloniu zubnú pastu, raketu z plastovej fľaše, nechať zapáliť dlaň bez vzniku popálenín, .... a pritom si ani neuvedomili, ako rýchlo im ubehol čas.

            Poďakovanie patrí organizátorom podujatia, Spoznávaj vedu,o.z. a všetkým, ktorí sa podieľali na úspešnom priebehu celej akcie.

        • Ako dobre poznáš kráľovskú rodinu?
          • Ako dobre poznáš kráľovskú rodinu?

          • AKO TO VLASTNE BOLO?

            Počas novembrového vyučovania sa žiaci našej školy, 8.ročníkov, presunuli z priestorov školy do oddelenia kníh, učebníc, magazínov, aby sa dozvedeli množstvo užitočných informácií o britskej kráľovskej rodine. 

            Okrem našich dlhodobých projektov sa venujeme aj jednorázovým prednáškam a kvízom vo vynovených priestoroch britskej a americkej sekcie, v spolupráci s  Krajskou knižnicou, za účelom skvalitnenia výučby anglického jazyka a podpory mediálnej výchovy v našej škole. 

            Prednášky sú interaktívne. Kombinujú sa viaceré aktivity: film, diskusia, otázky, vedomostné kvízy, ktoré vychádzajú z príspevkov BBC, z línie nástupcov na trón. 

            Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa podieľajú na tvorbe, podpore a spolufinancovaní týchto projektov!

             

             

             

          • František z kompostu

          • V komposte na konci záhrady, pod vajíčkovými škrupinami a šupami z jabĺk, býva maličký tvor - dážďovka František. Žiaci z 2.A sa v knižnici naučili opäť niečo nové. Zistili ako funguje taký domáci kompost, ako v ňom žijú dážďovky a veľa ďalších zaujímavých vecí. 

          • Tvorivé dopoludnie s priateľmi z DSS Synnómia

          •    „Priatelia nám pomáhajú získať sebadôveru a dodávajú nám odvahu pustiť sa do vecí, o ktorých by sme bez nich možno ani neuvažovali. " Lorna Byrne

                 A takýmito úžasnými priateľmi sa pre našich malých Gorazďáčikov z 1.A  stali klienti z DSS Synnómia na Vlčincoch.

                 V tomto predvianočnom čase sme spolu strávili počas tvorivých dielní niekoľko nezabudnuteľných chvíľ. Vzájomnou pomocou, toleranciou, trpezlivosťou, šikovnými rukami a láskavými srdiečkami sme vytvorili naozaj krásne práce z hliny.

                 Veľké ĎAKUJEME patrí p. inštruktorke Janke, ktorá k nám prišla so svojimi klientmi Vladkom a Klárkou a strávili s nami neopakovateľné dopoludnie.

                 Naše srdiečka zohrieva úprimná radosť z nášho vzájomného priateľstva. Už teraz sa tešíme na ďalšie veľmi príjemne strávené spoločné chvíle.

             

          • V ŠKD trochu inak

          • Interaktívna tabuľa, to nie nič nového. Avšak interaktívna podlaha, to je novinka, ktorá pribudla v našej škole. Je nasvietená zvrchu a reaguje na pohyb. Deti plnia rôzne úlohy pohybom alebo tieňom po nasvietenej podlahe. Výhody tejto interaktívnej podlahy sme si mohli vyskúšať aj my. Je zameraná na vzdelávanie, ale aj na rôzne didaktické a športové hry. Boli sme na nej prvý krát a boli sme veľmi rozčarovaní, čo všetko nám táto pomôcka ponúka. Či už sú to predmety ako matematika, slovenský jazyk, hudobná výchova, ale aj prírodoveda a vlastiveda.

            Táto moderná interaktívna podlaha nám robí radosť a naše poobedia budú pre nás zasa o niečo zaujímavejšie a veríme, že prínosnejšie.

            Žiaci 8. oddelenia ŠKD a Katka.

          • Martin na bielom koni

          • ​​​​​​Dňa 11.11. oslavuje meniny meno Martin. K tomuto menu sa viaže známa pranostika Martin príde na bielom koni. Pri tejto príležitosti sme si s deťmi porozprávali o sv. Martinovi legendu i pranostiky viažúce sa k tomuto dňu. Kedže ani tento rok sa pranostika nevyplnila, deti si  vyrábali vlastných bielych koníkov.

             

            ​​​​​​​

             

            ​​​​​​​

            ​​​​​​​

            II. oddelenie ŠKD a vychovávateľka Lenka

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • „Vždy buď ochotný niekomu pomôcť, možno si jediný, kto to dokáže.“ (Roy T. Bennett)

            Milí žiaci a rodičia,

            v tento predvianočný čas viac ako kedykoľvek myslíme na svojich blízkych a ostatných ľudí.

            Naša škola sa tento rok zapojila do celoslovenského projektu, ktorý prebieha už šiesty rok. Vďaka tejto akcii máme možnosť spoločne spájať generácie ľudí a vychovávať mládež, viesť deti k dobrovoľníctvu, nezištnej pomoci a priniesť veľa lásky a radosti do domovov dôchodcov, osamelo žijúcim seniorom, ... Môže to byť ich jediný darček.

            Cieľom projektu je, aby sme potešili a vyčarovali úsmevy na tvárach našich starkých.

            Krabica by mala obsahovať niečo sladké, niečo slané, niečo voňavé, niečo mäkké, niečo teplé, niečo pre zábavu a niečo zo srdiečka – podľa návodu na www.kolkolasky.sk.

            Zapojiť sa môžu celé triedy, skupiny alebo jednotlivci darovaním vytvorenej celej krabice alebo produktov na doplnenie do krabíc.

            Krabicu je potrebné zabaliť do vianočného baliaceho papiera – zvlášť spodok a zvlášť vrch. Výzva trvá najneskôr do 30.11.2023. Odovzdávať môžete do kabinetu slovenského jazyka p. učiteľke Englártovej alebo p. učiteľke Vácvalovej. Pripravené krabice budú odovzdané pridelenej kontaktnej osobe 1.12.2023.

            Už vopred Vám ďakujeme za spoluprácu.

          • Sv. Martin na koni a bez snehu

          • "Ľudská pomoc v núdzi neobohacuje len toho,

            kto ju dostáva, ale aj toho,

            kto ju poskytuje."

            (Český politik V.H.)

            Meno Martin patrí stále medzi obľúbené slovenské mená. V tomuto menu sa viažu viaceré pranostiky. Najznámejšia je: "Svätý Martin chodí na bielom koni." Aj tento rok sme ho čakali, no neprišiel. Táto pranostika sa už neplní, už sa na ňu len spomína.

            Zaspomínali sme si aj my, žiaci 8. oddelenia v ŠKD. Rozprávali sme sa o pranostikách, bieleho koňa sme Martinovi vytvorili a na záver sme sa zahrali na sv. Martina a žobráka. Zdramatizovali sme legendu, v ktorej sa sv. Martin delí o svoj plášť so žobrákom. Toho polonahého ochránil pred zimou. Táto príhoda nám má čo povedať aj v dnešnej dobe. Ak môžeme a je to v našich silách, podeľme sa, pomôžme.

            "Niekedy aj malá pomoc dokáže niekomu druhému zmeniť život."

            Žiaci 8. oddeleia ŠKD a Katka.

          • Z týždňa zdravej výživy sa stal mesiac zdravej výživy v 2.B

          • Dňa 16.10.  sme naštartovali týždeň zdravej výživy.

            Začali sme príbehmi o zelenine a ovocí, pokračovali rozhovormi a aktivitami v pracovnom zošite. Dozvedeli sme sa, aké jedlá mávame doma zo zeleniny, aké ovocie máme najradšej.

            Vytvorili sme trojuholník zdravej stravy. Veľa informácií,  zaujímavostí, ale aj inšpirácií nám poskytli zaujímavé www stránky z internetu na vyučovaní.

            Jeden deň sme sa venovali orechom a zaujímavostiam o nich. Urobili sme zaujímavú ochutnávku orechov spojenú aj s ich lúskaním, čo deti veľmi zaujalo. A pritom  nás inšpirovala aj pesnička o orechoch „Moja mamka niečo má“, ktorú sme si samozrejme s radosťou zaspievali s videoukážkou z internetu zo slovenských detských pesničiek.

            Našim žiakom sa zapáčili aktivity, a preto sme to nasmerovali na ďalšie aktivity s cieľom zlepšiť desiatové  spravovanie našich detí v škole.

            Čítali  sme aj príbeh o gaštanoch a pokračovali v téme o ovocí a zelenine. Čítali sme informácie a zaujímavosti o nich. A viete, že gaštan jedlý je považovaný aj za orech a aj za ovocie?
            Aj tu nasledovala ochutnávka jedlých gaštanov. Pre niektorých žiakov to bola prvá ochutnávka vo svojom živote. A niektorí žiaci zobrali aj rodičom  gaštaník na ochutnávku.

            Modelovali sme na výkres misu ovocia, ktoré máme najradšej.

            Na záver bol najzaujívavejší deň, keď sme mali ochutnávku ovocia a zeleniny v aktivite, na ktorú sa žiaci veľmi tešili. Ochutnávka prebiehala so zatvorenými očami a žiaci mali zistiť, aké ovocie alebo zelenina to je. Ale bol to úspech, lebo žiaci takmer všetko uhádli. Nakoniec z ochutnávky každý dojedol to, na čo mal chuť.
            Dokonca mimosúťažne sme ochutnali aj exotické ovocie „pitahaya“, ktoré nám doniesla naša Izabelka, a to tiež zožalo veľký úspech.

            Robili sme si fotky z našej desiatovej ukážky ovocia a zeleniny v škole. A čuduj sa svete, žiaci začali nosiť viac ovocia a zeleniny na desiatu v škole. Ja verím, že to tak aj ostane a že to bolo dobrou inšpiráciou k tomu, ako jesť zdravšie.
            Možno po prečítaní nášho príspevku to bude inšpiráciou aj pre vás.

            V zdravom tele, zdravý duch !
            2.B