• NAŠA RADOSŤ

          • "Prečo by si mal zapadnúť,

             keď si bol stvorený, aby si vynikal?"

            (Dr. Suess)

            Slovenská pošta, a.s. upriamila našu pozornosť na zaujímavú medzinárodnú aktivitu - súťaž o Najkrajší list. Úlohou účastníkov súťaže bolo napísať "klasický" (rukou písaný list) na tému "Predstav si, že si superhrdina a tvojou úlohou je urobiť všetky cesty bezpečnejšími pre deti."

            Súťaž bola síce určená pre deti od 9 - do 15 rokov, no my sme to prijali ako výzvu, ktorú sa pokúsime zdolať. Dnešná moderná doba moc nepraje písaniu listov, je to "staromódne". Ani my sme nevedeli, ako poriadne postupovať. Zapotili sme sa veru dosť. Hlavne, list mal obsahovať všetky náležitosti písaných listov. Tak sme pátrali, ako to má byť. Svoje listy sme sformulovali, každý ako bonus priložil kreslený obrázok a šup poslať obálku poštou na miesto určenia!

            A čo nás o niekoľko mesiacov čakalo? Prekvapenie vo forme balíka priamo z Ministerstva dopravy pôšt a telekomunikácií! Síce sme nevyhrali, konkurencia bola určite veľká, ale radosť nám urobilo poďakovanie za účasť a drobné darčekové predmety.

            Na záver školského roka to bola pre nás veľká radosť. Sme povzbudení do ďalšej práce, súťaží a veríme, že v budúcom školskom roku sa nám bude dariť aj naďalej. Svojou prácou a správaním budeme robiť radosť sami sebe a aj svojmu okoliu.

            Krásne a bezpečné prázdniny všetkým prajú žiaci 7. oddelenia ŠKD a Katka. Dávajte na seba pozor!

          • Oznam pre rodičov budúcich prvákov

          •   Prosíme rodičov budúcich prvákov, ktorí sú zapísaní do triedy pre deti so všeobecným intelektovým nadaním a boli na testoch v inom centre ako CPPPaP v Žiline na Predmestskej ulici, aby nás kontaktovali, najlepšie osobne, počas prvého júlového týždňa medzi 8:00 a 14:00 hod.

             

          • IQ DAYS a zraková rozcvička

          • Dňa 27. 6. 2023 sme sa my 5.C zúčastnili IQ days v Auparku a potom sme sa presunuli do Považskej galérie, kde sme si pri zrakovej rozcvičke precvičovali aj iné zmysly a mozgové závity.

            Na IQ days sme si precvičili postreh, strieľali sme zo zvukového dela, otestovali si svoju silu pri ťahaní lanom. Čierna diera zhltla všetko, čo bolo v jej dosahu. Zrakové klamy, fakírska stolička, viskozita kvapalín – to boli ďalšie z exponátov.

            V Považskej galérii sme si mohli pozrieť obrazy Vincenta Hložníka, otestovali sme si vnímanie a pamäť a kreatívne farbami vymaľovať kópie obrazu. Vznikli naozaj pozoruhodné diela, ktoré viacerí autori nechali galérii na pamiatku.

            Mgr. Petra Vácvalová

          • Hradná škola v Strečne

          • Dňa 21. 6. 2023 sa 5.C vzdelávala netradične na Hradnej škole v Strečne.

            Pozorovali sme prácu hrnčiarov. Vyskúšali sme si prácu kováčov, stredovekých pisárov – písali sme brkom. Mohli sme takéto písanie porovnať s písaním pierkom. Dozvedeli sme sa veľa o prírodnom atramente z dubienok a aj mnoho iných zaujímavostí z botaniky. Naše vzdelávanie sme zakončili komentovanou prehliadkou hradu.

            Mgr. Petra Vácvalová

          • Optické ilúzie a IQ Days

          • Expozícia Vincenta Hložníka

            Posledný júnový týždeň sme sa opäť vybrali so staršími žiakmi rozšíriť svoje obzory prostredníctvom návštevy stálej expozície Vincenta Hložníka spojenej s návštevou interiéru galérie.

            Vyskúšali sme si optické ilúzie jednotlivých techník zahŕňajúcich maľbu, kresbu, gvašu, pastel, grafiku exkluzívnych diel. 

            IQ DAYS

            Svoj postreh, rýchle reakcie a silu na vlastnej koži sme si neskôr vyskúšali aj na exponátoch tzv. IQ Days, ktoré sa v tieto dni konajú v Žiline. 

             

          • NÁM JE ALE HEJ!!!

          • "Čas strávený hraním sa s deťmi

              nie je nikdy stratený." (Dawn Iantero)

            Slnečné lúče nás ťahajú von a my sa s radosťou presúvame do školskej záhrady alebo pred areál školy. Dni ubiehajú, školský rok sa pomaličky blíži ku koncu. Vychutnávame si počasie, slniečko. Naše aktivity vonku naberajú na obrátkach. Tešíme sa, zabávame sa. Naše ŠKD je tá správna voľba, ako tráviť po škole voľný čas. Učenie je už minulosťou, máme voľnejšie dni a to cítiť aj na našej nálade. Len by sme sa šantili, hrali. Vonku nám je teraz najlepšie, tak prečo to nevyužiť?

            Nám je predsa hej!!!

            Žiaci 7. oddelenia ŠKD a Katka.

          • MAĽOVANIE TROCHU INAK

          • "Umenie a láska pôsobí ako slnko - prebúdza energiu."

            (Maxim Gorkij)

            Slnečné lúče nás čoraz častejšie lákajú von. Za pekného počasia sa dá toho vonku robiť veľa. My, žiaci 7. oddelenia ŠKD sme si vyskúšali robiť niečo netradičné. Maľovať. Nie hocijako. Našli sme si dva stromy pred areálom školy. Okolo nich sme obmotali fóliu, pripravili sme si pomôcky a...mohli sme sa realizovať, vyšantiť.  Okolie sme si na chvíľu skrášlili obrazom s motívom prírody. Veľmi nás to bavilo, bolo to niečo nové a zaujímavé.

            Posledné dni v škole si dokonale užívame.

            Žiaci 7. oddelenia ŠKD a Katka.

          • Deň plný zábavy

          • "Kto sa hrá, nerobí neplechu."

            V mesiaci jún majú sviatok všetky deti. Deň detí je perfektná príležitosť, ako im dokázať, že nám na nich záleží, užiť si skvelý deň a vytvoriť si krásne spomienky.

            V našom Školskom klube detí sme si ho dostatočne užili. 7. oddelenie ŠKD - Rybičky ako aj ostatné oddelenia zažili popoludnie plné zábavy, hier a dobrej nálady. Nechýbali nám športové disciplíny, pri ktorých sme si preverili naše pohybové schopnosti. Slniečko nám svietilo, tešilo nás svojimi lúčmi. 

            "Jedine deti vedia, čo hľadajú." (Antoine de Saint - Exupéry)

            Deti sú neskutočne dôležité. Oni sú budúcnosťou sveta. Pomáhajme im, sprevádzajme ich, veďme ich kroky,  buďme im oporou a pomocou. Verme, že sa nám láska, ktorú sme im dali, vráti.

            Žiaci 7. oddelenia ŠKD a Katka.

          • TALENTMÁNIA V ŠKD

          • "Každý má talent.

            Vzácna je ale odvaha nasledovať ho."

            V našej škole, konkrétne v Školskom klube detí sa uskutočnila mimoriadna udalosť. Pani vychovávateľka Šárka usporiadala akciu TALENTMÁNIA. Predviedli sa na nej odvážne a talentované deti, ktoré nabrali odvahu a predstúpili pred publikum, aby predviedli svoje výnimočné schopnosti. Prehliadka detských talentov sa konala v telocvični školy, ktorou znel hlasný potlesk, ktorý patril všetkým tým, ktorí sa predviedli. Ukázali, čo ich baví, ukázali odvahu predstúpiť pred ostatných spolužiakov a ukázali svoj talent.

            Z nášho 7. oddelenia ŠKD sa tiež predstavili talenty. Deti nakreslili obrázky, ktoré sme vystavili na malej výstavke. Kreslenie ich jednoducho baví.

            O veľkú šou sa postarali naši speváci. Aj touto cestou ich chválime a fandíme im. Pripravili si piesne, ktoré rozburcovali detské publikum a zaslúžili si veľký potlesk.

            Naši speváci Mirko Ondruš, Tobiáško Zaťko, Šimonko Kiš, Matúško Mihal, Matejko Bursík a Marek Sekáč majú talent a svojím spevom nás veľmi potešili. Prajeme im, nech ich spev aj naďalej baví a robia ním radosť svojmu okoliu.

            Každý sme šikovní v niečom inom. Pracujme na sebe, rozvíjajme sa a svojím talentom potešme široké okolie.

            Žiaci 7. oddelenia ŠKD a Katka.

          • KTO JE ĎALŠÍ?

          • ČÍTAM-ROZUMIEM-MYSLÍM-SOM

            Krajská knižnica v Žiline, 13.jún 2023. 
            Sála sa naplnila, vo vzduchu cítiť očakávanie a zvedavosť. 

            Téma dnešnej prednášky, zo série štvordielneho cyklu, svieti na tabuli: Šikana, Kyberšikana. Téma, ktorá sa dotýka nás všetkých! 

            Lektor prednášky, p. Miro Drobný, režisér, scénarista, autor filmu, scénarov literárnych produktov, autor kníh zameraných na ochranu detí. 

            Film Kto bude ďalší zachytáva osudy šikanovanej dievčiny, ktorej sa podarí poraziť bezmocnosť a prežiť.

            V druhej časti prednášky odznela voľná diskusia. Žiaci sa aktívne zapájali, reagovali na rôzne podnety, za svoju aktívnu komunikáciu a prácu boli odmenení hudobným CD a knihami.

            RADY LEKTORA: pri ponižovaní, urážaní, šikanovaní:

            -nemlčať

            - spojiť sa

            - hľadať pomoc

             

            Ďakujeme za dnešné dopoludnie, nabité emóciami a osobnými zážitkami spojenými s osobným stretnutím režiséra v rámci výučby slovenského jazyka a literatúry na 2.stupni našej školy.

             

          • TOTO SME MY...

          • Školský rok sa nám pomaličky blíži ku koncu. Každý z nás sa už teší na leto a prázdniny. No predsa nám ešte ostávajú posledné dni a s nimi spojená nejaká tá rekapitulácia. Aj my v 7. oddelení ŠKD sa vraciame v spomienkach späť a hodnotíme, ako sa nám darilo. Pracovali sme, tvorili sme. Zapájali sme sa do rôznych súťaží, veľa sme sa učili hravou formou. Pracovali sme s časopisom Enviráčik, ten nás baví. Zabávali sme sa a športovali. Keď sme boli moc unavení, aj sme oddychovali, relaxovali. Naše akcie v školskom klube nás bavili a vždy sme sa na ne tešili. Občas sa stalo, že sme boli menej akční, no vždy sme sa nechali motivovať a hneď sme dostali chuť tvoriť, vymýšľať.​​​​​​​​​​​​​​

            Do konca školského roka nás ešte čakajú nejaké aktivity. No bude to všetko hravé, pútavé a hlavne zábavné. Všetko to bude spojené s témou leta. Budeme veľa vonku, slniečka sa nebojíme.

            Žiaci 7. oddelenia ŠKD a Katka.

          • European Quadrille Dance Festival - Štvorylka

          • Mesto Žilina sa 19. mája 2023 stalo prostredníctvom obyvateľov – hlavne žiakov ZŠ a SŠ, účastníkom jedinečného medzinárodného projektu - European Quadrille Dance Festival. Žilina sa spolu s Košicami, Zvolenom a Svidníkom pridala k 46-tim európskym mestám, ktoré sa pokúsili prekonať Guinnesov rekord v tancovaní populárnej Štvorylky. Presne o 12:00 hod. si tento synchronizovaný tanec na Námestí Andreja Hlinku zatancovalo 440 žiakov a pripojili sa k nim aj seniorky.

             Na Slovensku tento rok rekord nepadol, tancovalo približne 1 300 účastníkov.

            Ďakujeme všetkým žiakom našej školy, že boli ochotní trénovať 4 časti tohto historického tanca cez prestávky, ale hlavne po vyučovaní a svojou účasťou na festivale  prispeli k dobrej nálade a  výbornej atmosfére na  Hlinkovom námestí. 

            P.S. Ani po Štvorylke sa niektorým dievčatám nechcelo ísť domov a tancovali a tancovali...

            Mgr. Zuzana Lenhartová a Mgr. Ivana Púčková

          • Našim otcom

          • Ocko, možno o tom nevieš,

            si môj veľký hrdina.

            Aj keď občas prísne pozrieš,

            vždy na teba spolieham.

            V živote sa nestratím,

            lebo teba, ocko, mám.

            A hoci občas pochybím,

            viem, že nikdy nie som sám.

            18. 6. 2023 sa každoročne oslavuje Deň otcov. Aj žiaci piateho ročníka chceli vyjadriť vďaku svojim otcom. Na hodinách matematiky tvorili pozdravy s venovaním, ktoré darovali svojim mužským vzorom. Pri ich výrobe pracovali kreatívne, dali do nich svoju lásku. Všetko si vytvárali sami. Vznikli tak zaujímavé pozdravy, z ktorých každý bol jedinečný, čo určite obdarovaní ocenia.

            Mgr. Petra Vácvalová

          • Vyhodnotenie súťaže Matematický klokan

          • Dňa 16. 6. 2023 sa uskutočnilo vyhodnotenie medzinárodnej súťaže Matematický klokan. Zapojiť sa mohli žiaci všetkých ročníkov školy a mohli si zmerať sily vo svojich kategóriách s rovesníkmi z celej Slovenskej republiky.

            Súťaž sa uskutočnila 27. 3. 2023 a zapojilo sa do nej viac ako 69 000 žiakov.

            V konkurencii u nás zapojených 30 žiakov z 2. stupňa riešiacich papierovo alebo online sa najúspešnejším riešiteľom stal Adam Štrba zo 6.B. Ďalšími úspešnými riešiteľmi podľa ročníkov boli: Ján Hamara (5.A), Jakub Koťka (5.C), Tomáš Cudrák (5.A), Sofia Ružičková (5.A), Markéta Ivašková (5.A), Dávid Martinček (5.A), Adam Tvarog (5.A), Eliška Trúchla (6.B), Branislav Benikovský (6.B), Jakub Jančo (6.D), Liliana Lacková (6.B), Tereza Turiaková (6.B), Adam Bíleš (6.B), Michal Vaněk (8.A).

            Pochvalu si okrem úspešných riešiteľov zaslúžia aj ostatní zúčastnení: Karolína Calíková (5.D), Martin Turiak (5.A), Norbert Kuboš (5.B), Matej Holeša (5.A), Metod Martinček (5.C), Ema Kopincová (5.A), Soňa Muchová (5.A), Martin Kakačka (5.A), Anika Dupkalová (6.B), Pavol Dupkala (6.B), Karin Pastirčáková (6.B), Samuel Rataj (6.A), Ján Batuna (6.B), Adriana Palárcová (6.C), Alen Špirtovič (6.A).

            Všetci zapojení do súťaže získali okrem pochvaly, diplomu aj sladkú odmenu a pozornosť zo spoločnosti Talentída. Viacerí úspešní riešitelia si vybojovali aj vecnú cenu.

            Touto cestou sa chcem poďakovať vedeniu ZŠ a MŠ za ústretový prístup pri organizovaní súťaže, pani kuchárkam ŠJ za poskytnutie priestorov jedálne.

            Mgr. Vácvalová

          • Výlet do Zuberca

          • Dňa 9.6.2023 sme sa my 5.C vybrali na školský výlet do Zuberca. Navštívili sme Múzeum oravskej dediny a Brestovskú jaskyňu.

            V skanzene sme navštívili školu, vyskúšali sme si prácu rezbára, drotára, vyrobili sme si točenú sviečku z včelieho vosku, dozvedeli sme sa o ceste obilia od zrnka po múku. Získali sme predstavu, ako sa žilo v oravských rodinách v minulosti. Stretli sme sa aj s inými remeslami ako hrnčiar, keramikár, kožiar, tkáč, ... Zahrali sme sa tradičné hry detí. To všetko sme zažili hravou formou v priestoroch originálnych „chalúpok“ Oravského regiónu.

            Bonusom boli aj vrtochy počasia tak, aby sme si užili pravú atmosféru života Oravcov.

            Za tieto aktivity sme získali aj sladkú odmenu.

            Ďalšou zastávkou bola Brestovská jaskyňa. Je najväčšou a jedinou sprístupnenou jaskyňou Oravy s dĺžkou 1 890 m. Prechádzali sme dvoma podlažiami ponad priepasti a jazierka. Jaskyňa skrýva mnoho pokladov a my sme niektoré mohli vidieť – skalné útvary vytvorené tečením vody, kvapľovú výzdobu ako mrkvovité stalaktity, sintrové jazierka . Na cestu sme si svietili vlastným svetlom a zažili sme aj absolútnu tmu. V jaskyni žijú aj rôzne druhy živočíchov, z ktorých niektoré sú viazané len na toto územie (endemity). Nám sa podarilo vidieť aspoň jedného obyvateľa jaskyne.

            Poďakovanie patrí remeselníkom, nášmu sprievodcovi v jaskyni a pánovi šoférovi, ktorý nás v poriadku doviezol do Zuberca aj naspäť domov.

            Mgr. Petra Vácvalová

          • Okresné kolá Biologických olympiád

          • Aj tento školský rok naši šikovní žiaci reprezentovali školu v okresných kolách biologických

            olympiád.

            V kategórii E - Poznaj a chráň, sa žiaci učia 50 názvov rastlín alebo živočíchov. Musia vedieť
            ich slovenský, aj latinský, teda odborný názov, spoznať 50 organizmov podľa obrázka
            a naučiť sa o nich množstvo informácií. Naši žiaci boli v konkurencii žiakov 5.- 9. ročníka
            najmladšími účastníkmi, a preto nás teší, že sa umiestnili v každej kategórii v prvej polovici.


            V kategórii Zoológia bola úspešnou riešiteľkou Soňa Muchová z 5. A, ktorá obsadila 7. miesto

            zo 16-tich zúčastnených.

            V kategórii Botanika 5. miesto obsadila Eliška Trúchla zo 6.B.

            Jakub Koťka z 5.C vybojoval 6.miesto.

            V kategórii D – projektovej časti Alžbeta Handriková zo 7.B prezentovala pred komisiou svoju
            prácu na tému Celiakia a život s ňou. Popísala toto ochorenie, vyšetrenia, ktoré súvisia
            s diagnostikou a odpovedala na množstvo otázok od komisie, ktoré s témou súviseli. Svoju prácu úspešne obhájila a obsadila 1. miesto.

             


            Všetkým srdečne blahoželáme!

          • OCKO - môj hrdina

          • "Ocko je niekto, kto ma chce chytiť skôr, než spadnem.

            Zdvihne ma, opráši a umožní mi to skúsiť znova.

            Ocko mi umožní nájsť si vlastnú cestu,

            aj keď jeho srdce pukne od bolesti, ak si ublížim.

            Ocko je niekto, kto ma drží, keď plačem.

            Ocko prekypuje hrdosťou, keď uspejem.

            A hlavne...

            Ocko vo mňa verí, aj keď sa mi niečo nepodarí."

             

            "Otcovia sú muži, ktorí majú odvahu vkladať do svojich detí nádeje a sny sveta."

            (neznámy autor)

            Oteckovia naši, zo srdca vám prajeme krásny Deň otcov!

            Ľúbime vás a ďakujeme za všetko, čo pre nás robíte. Ďakujeme, že ste!

            Žiaci 7. oddelenia ŠKD a Katka.

          • Ďakujeme ocinkovia, že vás máme! 4.A

          •    „Otec. Prvý hrdina svojho syna. Prvá láska svojej dcéry.“

                     Aj ockovia majú svoj deň. Tretia júnová nedeľa patrí našim drahým otcom, oteckom, tatinkom, tatušom, ocinkom. Aj oni si zaslúžia, aby sme sa im poďakovali za starostlivosť, lásku a obetavosť. Veď niektoré hry, tajomstvá a zážitky môžeme zažiť len s nimi.

                       Ďakujeme ocinkovia, že vás máme.

             

          • Oznam - Rozhodnutia o prijatí do MŠ 2023/2024

          • Rozhodnutie o prijatí resp. neprijatí dieťaťa do MŠ od školského roka 2023/2024 si môžu obaja zákonní zástupcovia osobne prevziať v dňoch:

            21.6.2023 od 6:30 hod. do 14:00 hod.

            22.6.2023 od 6:30 hod. do 16:00 hod.

            23.6.2023 od 6:30 hod. do 15:00 hod.

          • Deň detí strávený s priateľmi z DSS Synnómia

          •    „Priatelia nám pomáhajú získať sebadôveru a dodávajú nám odvahu pustiť sa do vecí, o ktorých by sme bez nich možno ani neuvažovali. " Lorna Byrne

                 A takýmito úžasnými priateľmi sú pre našich Gorazďákov zo 4.A klienti z DSS Synnómia na Vlčincoch.

               

             

                 Opäť sme sa rozhodli utužiť naše priateľstvo. Na Deň detí  sme spolu strávili počas tvorivých dielní niekoľko nezabudnuteľných chvíľ. Vzájomnou pomocou, toleranciou, trpezlivosťou, šikovnými rukami a láskavými srdiečkami sme vytvorili naozaj krásne práce z hliny.

                 Veľké ĎAKUJEME patrí p. inštruktorke Janke, ktorá nám pripravila spolu so svojimi klientmi neopakovateľné dopoludnie.

                 Naše srdiečka zohrieva úprimná radosť z nášho vzájomného priateľstva. Už teraz sa tešíme na ďalšie veľmi príjemne strávené spoločné chvíle.