• Okresné kolo Geografickej olympiády

          • VÝSLEDKY OKRESNÉHO KOLA GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY

            Šk. rok 2023/2024

             

            5. ročník: počet riešiteľov 92, počet úspešných 34

            Peter Suchanič - 5.A - 1. miesto

            Jakub Florian - 5.B - 3. miesto

            Alica Strýčková – 5.A – 8. miesto

             

            6. a 7. ročník: počet riešiteľov 106, počet úspešných 51

            Tereza Turiaková - 7.B – 1. miesto – postupuje do Krajského kola

            Martin Turiak - 6.A – 4. miesto

            Branislav Benikovský – 7.B – úspešný riešiteľ

             

            8. a 9. ročník: počet riešiteľov 85, počet úspešných 35

            Michaela Tokárová – 8.D – zúčastnila sa

            Lucia Dulová – 9.C – zúčastnila sa

            Všetkým blahoželáme ku krásnym výsledkom

          • OZNAM

          • Prosíme rodičov detí, ktoré idú v dňoch 3.4 až 5.4 2024 na plavecký výcvik, aby deťom zabalili plaveckú čiapku, plavky, uterák a topánky k vode. Deti v tieto dni doveďte do materskej školy najneskôr do 7.45 hod.
          • Ochrankozemkovia si pripomenuli Svetový deň vody

          •      Pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý pripadá na 22.3. sme si aj my Ochrankozemkovia v 1. oddelení ŠKD pripomenuli, akým vzácnym živlom je voda.

                 Vedeli ste, že život na zemi sa začal práve vo vode? Aj preto má naša Zem prezývku Modrá planéta.

               U nás v oddelení sme sa spoločne porozprávali o význame vody pre spoločnosť, ako aj o možnostiach jej šetrenia a hospodárenia s vodou. Vytvorili sme si kvapku, ktorú symbolicky chránia naše ruky a spoločným úsilím rozšifrovali tajnú správu.

                „ Aj keď padá z neba, chrániť nám ju treba“.  Nezabudnime!

             

            Deti z 1. oddelenia a p. vychovávateľka Paťka

          • Vzácna návšteva v ŠKD - Sokoliari majstra Vagana

          •      V našom školskom klube detí sme v dňoch 20.3 a 22.3 privítali vzácnych hostí. Navštívili nás Sokoliari majstra Vagana s jedinečným workshopom s názvom Lesná škôlka-zážitkové učenie. Ich poslaním je rozvíjanie environmentálnej výchovy a zvyšovanie povedomia detí o živote dravých vtákov.     

                Deti sa prostredníctvom zážitkového učenia dozvedeli mnoho zaujímavostí o živote v lese a zároveň si preverili svoje vedomosti o prírode a lesných zvieratách. Dychberúcim zážitkom pre všetkých boli ukážky živých dravcov, ktoré svoju krásu predviedli priamo letom nad ich hlavami. Niektoré dravce si mali možnosť aj pohladkať.  

                  Veríme, že pre všetkých zúčastnených to bol nádherný a poučný zážitok. 

                  Ďakujeme Sokoliarom majstra Vagana za krásne popoludnie a tešíme sa na nové spoločné stretnutia. 

          • Jarné narcisy

          • "Mám farbu slniečka,

            mám nádej, čo šľachtí srdiečka.

            Ten, čo uverí v silu moju,

            podávam mu ruku svoju."

            Jar už prišla. Veľmi sme sa tešili na prvé, jarné, teplé, slnečné lúče. S teplom prichádza aj čoraz viac rozkvitnutých kvetov, ktoré nás chcú potešiť svojou krásou. Narcisy sú nepochybne jeden zo symbolov jari. My, v 8. oddelení ŠKD sme si kytičku z narcisov vyrobili.

            Narcisy sú symbolom nádeje. Buďme aj my symbolmi nádeje a dávajme nádej.

            Deti 8. oddelenia ŠKD a Katka.

          • Šampión postrehu

          • Chceš sa zahrať, zistiť ako si na tom s postrehom a šikovnosťou, máš súťaživého ducha? Tak sa prihlás do turnaja v pexese. Pexeso je kartová hra, na ktorú je potrebná hlavne pamäť. Názov vznikol ako skratka vytvorená z českého Pekelně se soustřeď.

            Náš školský turnaj pre 5. – 9. ročník

            Prečo sa prihlásiť: Touto hrou si posilňuješ a zlepšuješ pamäť ako aj schopnosť sústredenia, rozvíjaš svoje kognitívne schopnosti (úroveň pozornosti, schopnosť uvažovať), predchádzaš chorobám súvisiacich s pamäťou. Najlepší budú ocenení.

            Kedy: 8.4.2024 o 12:40 (Pri väčšom počte prihlásených bude turnaj rozdelený na viac dní.)

            Kde: veľká učebňa informatiky

            Ako sa prihlásiť: u p. učiteľky Vácvalovej (cez EduPage do 4.4.2024)

          • Deň vody – Deň otvorených dverí v SHMÚ Žilina

          • Dňa 22. 03. 2024 sa žiaci ôsmych ročníkov spolu s p. zástupcom M. Dorociakom, p. učiteľom I. Strašíkom a p. učiteľkou P. Vácvalovou zúčastnili Dňa otvorených dverí v regionálnom pracovisku SHMÚ v Žiline.

            Deň otvorených dverí je každoročne venovaný Svetovému dňu vody (22. marec) a Svetovému dňu meteorológie (23. marec). Žiaci sa na jednotlivých stanovištiach zoznámili s prácou meteorológov a hydrológov, dozvedeli sa nové a aktuálne informácie o podzemných a povrchových vodách, meteorologických meraniach a extrémoch v počasí. Súčasťou boli aj ukážky meracích prístrojov, ktoré sa používajú v praxi. Nahliadli do vnútra meteorologickej búdky.

          • Vedecký kuriér z Noci výskumníkov

          • Vedecký kuriér je sprievodná aktivita patriaca k Noci výskumníkov. My sme sa zapojili do viacerých aktivít.

            22.3 je od roku 1993 oslavovaný ako Svetový deň vody. Dôležitosť vody ako zložky nevyhnutnej pre život by sme si mali pripomínať celoročne.

            S 9.C sme sa aj preto venovali pokusom súvisiacim s elektrolýzou a rozkladali vodu na zložky, filtrovali sme uhličitan vápenatý. Pomocou chemických reakcií sme vyrobili malú ukážku raketového paliva. Pozorovali sme, ako dokáže ocot rozpúšťať uhličitan vápenatý. Takto sa v oceánoch zabíja život, morské živočíchy zomierajú, čo má ďalekosiahle dôsledky aj pre nás ľudí. Našu planétu by sme si mali chrániť, máme ju len jednu.

            Mgr. Petra Vácvalová a žiaci 9. C

          • 22. marec - Svetový deň vody

          • Voda je nenahraditeľná pre všetkých na našej planéte. Bez nej by sme neprežili. To, ako s ňou dokážeme narábať, ako vodou v každodenných situáciách vieme šetriť a neplytvať ňou, a kde všade je voda v procese výroby nenahraditeľná, na to všetko si dnes posvietili žiaci 5.A triedy na hodine angličtiny. 22. marec ako Svetový deň vody sme spolu strávili v príjemnej atmosfére a výsledkom je aj takýto plagát. 

          • Medzinárodný deň zdravého spánku - 21. marec

          •    Spánok tvorí nevyhnutnú súčasť každodenného života. Spíme jednu tretinu dňa, to je 8 hodín. Už aj starovekí Gréci poznali boha spánku Hypnosa (rímsky boh Somnus) syna bohyne noci – Nyx. Spánok totiž nie je strata času!

                O tom, aký je dôležitý pre naše zdravie, myslenie a rozhodovanie, sme sa dozvedeli a porozprávali počas DŇA ZDRAVÉHO SPÁNKU. Pripravili sme si ho so žiakmi 1.A triedy. 

                Dnes sme vstávali do školy naozaj s radosťou. Žiadne prezliekanie z pyžama sa nekonalo. Z postele sme išli rovno do školy. Pribalili sme si aj obľúbený vankúšik, deku a svojho kamaráta na spanie.

                   Na hodinách slovenského jazyka a matematiky sme si precvičili preberané učivo v pracovnom liste s kamarátom krtkom. Zaujímavosti o zdravom spánku sme sa dozvedeli na čítaní s porozumením. Nové zistenia sme zapísali na vlastnoručne vyrobený triedny vankúšik.

                 Po dni plnom zážitkov sme sa zabalili do deky a na chvíľočku sme si sladko pospali. Tak nezabudnite, kamaráti! 

            „Spánok nie je strata času. Dobrú noc🌛!“

          • Život veľkých šeliem

          •   K deťom z 3.C a 4.B dnes zavítala vzácna návšteva. Tety zo Správy Národného parku Malá Fatra nám prostredníctvom prezentácie ukázali, ako žijú veľké šelmy - medveď, vlk a rys. Učili nás rozpoznávať stopy a stopové dráhy šeliem a pozreli sme si aj zaujímavé videá zo života šeliem z fotopascí.              Na záver sa deti zabavili a overili si svoje vedomosti v hre lesné bingo.

        • English Reading Club
          • English Reading Club

          • 📚Book&Discussion&Reading Club📚

             

            Po stopách slávneho detektíva riešime a predvídame komplikované prípady na hodinách cudzieho jazyka, pri príležitosti mesiaca knihy.

             

            Tvorivé práce našich žiakov možno inšpirujú aj vás!🍀

        • Dnes o mozgu a pamäti
          • Dnes o mozgu a pamäti

          • Precvičte si s nami pamäť! 

            Počas týždňa mozgu sme sa zúčastnili prednášok a workshopu, ktorý nám priblížil aspekt neurovedy, od základného výskumu, cez klinickú prax až po aktivity zamerané na tréning pamäti cez logické, jazykové a koncentračné cvičenia, úlohy. 

             

            Týždeň mozgu je globálna iniciatíva zameraná na šírenie povedomia o význame a vedeckom poznávaní mozgu medzi verejnosťou prostredníctvom nielen  knižníc.

             

            Prišli sa vzdelávať naše detičky, aby mali bystré hlavičky!

             

             

          • Workshop v knižnici

          • "Človek, ktorý nečíta knihy,

            nemá žiadnu výhodu oproti tomu,

            ktorý nevie čítať."

            (Mark Twain)

            Marec- mesiac knihy. Ako inak si ho pripomenúť, ak nie návštevou knižnice. Mali sme tú možnosť zúčastniť sa podujatia,ktoré organizovala knižnica, ktorá sídli blízko našej školy. Knižnicu navštívila ilustrátorka H. Gutierrez. Pre deti si pripravila workshop ilustrácie "Chrontulienka." Zároveň nám predstavila všetky knihy, ktoré ilustrovala a knižnica ich má vo svojej ponuke. Bolo to veľmi pútavé, deti to zaujímalo. Zapájali sa do rozhovoru, odpovedali na otázky a vypočuli si krátke úryvky z jednotlivých kníh. Pani ilustrátorka je veľmi talentovaná. Ak sa bude ešte niečo podobné v knižnici organizovať, určite sa toho zúčastníme.

            Knihy sú skvelé. Nielenže nám otvárajú bránu k múdrosti a rozširujú naše obzory, ale robia nás lepšími, oddýchneme si pri nich a ešte nám aj zlepšujú kvalitu života. Preto...čítajme veľa!

            Žiaci 8. oddelenia a Katka.