• "Jabĺčkový deň"

          • Školská akcia v materskej škole "Jabĺčkový deň"

            Deti počas dňa ochutnávali a ovoniavali prinesené jablká, spievali piesne, modelovali, strihali, lepili a vyrábali rôzne výtvory. 

          • KNIHOLETO s eMKou

          • Mestská knižnica v Žiline usporiadala cez letné prázdniny čitateľskú súťaž KNIHOLETO s eMKou.

            Najlepšími čitateľkami a teda aj víťazkami letnej súťaže sa stala Elka Holúbková z 3. A a Adelka Kucharčíková z 3.B triedy.

            Gratuláciu a darčekový poukaz do kníhkupectva im odovzdala pani riaditeľka MK Mgr. Beáta Tamášiová.

             

          • Spoznáte čarodejnicu?

          • Naši tretiaci z Ačky a Béčky už vedia dokonale rozpoznať čarodejnicu od bežných žien.

            Pýtate sa, kde sa to naučili? No predsa v mestskej knižnici na besede o britskom spisovateľovi Roaldovi Dahlovi.

             

          • Deň plný vitamínov u Gorazďáčikov

          •      Jednou z najdôležitejších vecí k spokojnému a dlhému životu je zdravá výživa. Preto sme si s deťúrencami z 1.A  pri príležitosti Svetového dňa výživy a Medzinárodného dňa jablka porozprávali o dôležitosti zdravého stravovania.

                  Mamičky nám nachystali množstvo zdravých dobrôt, ktoré sme si s radosťou spapali. Boli nielen chutné, ale obsahovali aj množstvo vitamínov. Aj z nás sú skvelí kuchári. Pripravili sme si jabĺčka v župane, ktoré nám upiekli naše milé p. kuchárky, za čo im patrí naše veľké Ďakujeme.

                   Tieto významné dni si určite pripomenieme aj budúci rok, už teraz sa veľmi tešíme. 

             

          • Návšteva TV JOJ a Aurelia-zážitkového centra vedy

          •  

             

             

            TV JOJ

            Žiaci 6. a 7. ročníka prežili v októbri deň plný zážitkov, navštívili TV JOJ v Bratislave.

            Prezreli si niekoľko štúdií a dozvedeli sa množstvo informácií o natáčaní rôznych relácií, osobne spoznali známe osobnosti zo sveta showbiznisu a taktiež aj protagonistov zo seriálu Nemocnica, ktorý sa práve natáčal. 

            Našu prítomnosť zaznamenali štúdia a kamery TV Spravodajstva, Počasia, Na Hrane, Riskuj, Inkognito.

             

            AURELIUM-Škola hrou

            Zážitkové centrum vedy, kde sa prelína zábava s učením v duchu hesla J. A. Komenského "Škola hrou", kedy je vedecký poznatok alebo akékoľvek učivo skryté v zábavnom experimente. Centrum vedy využíva a vyvažuje neformálne metódy prvkov hry a vzdelávania.

            Prináša príležitosť vyskúšať si a prísť na mechanizmus ako daná vec funguje. 

            Odnášame si nové poznatky, zážitky, vedomosti z exponátov fyziky, chémie, biológie, prírodných a technických vied a priamej interakcie napr. z laserovej show či Teslovho sveta. 

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Medzinárodný deň školských knižníc je podujatie, ktoré sa uskutočňuje od r. 1999, tento rok padol na pondelok 23.10. 2023, podujatie sme si rozvrhli na viac dní. Jednotlivé triedy sa pri návšteve školskej knižnice zapájali do čitateľského maratónu, zároveň prebiehala súťaž o najmenšiu a o najstaršiu knihu. V kategórii o najmenšiu knihu sa umiestnili 2 žiačky: Adelka Štrbová z 1.A triedy a Viktorka Šujanská z 5.C. V kategórii najstaršia kniha zabodoval Matej Holeša zo 6.A  s učebnicou chirurgie z r. 1885. Trieda 3.B usporiadala dokonca besedu so spisovateľom Miroslavom Blahom.

          • Dobrodružstvo s Osmijankom

          •      Gorazďáčikovia z 1.A navštívili Osmijanka v jeho rozprávkovej literárnej záhrade v Krajskej knižnici v Žiline. Stretnutie im ponúklo množstvo zábavy. Zážitkovým spôsobom dopĺňali slovenské príslovia a porekadlá, lúštili jednoduché hlavolamy, hľadali verše v básňach... Svojimi básničkami a hádankami ich inšpiroval k čítaniu  a rozvíjaniu kreativity či chuti tvoriť.

                    Už teraz sa tešíme na našu ďalšiu návštevu knižnice.

             

             

             

          • Aktivity z finančnej gramotnosti

          • „Ak vieš používať peniaze, slúžia ti, ak nevieš, vládnu nad tebou. Jedným peniaze slúžia a druhí slúžia peniazom.“ (Publilius Syrus)

            V septembri si pripomíname Deň finančnej gramotnosti a v októbri Svetový deň sporenia. Aj z tohto dôvodu sme sa venovali rôznym aktivitám zameraným na rozvoj finančnej gramotnosti.

            Finančná gramotnosť sa charakterizuje ako schopnosť využívať svoje znalosti a skúsenosti pri narábaní s financiami s cieľom finančne sa do života zabezpečiť. Považuje sa za jednu zo základných životných zručností.

            V 6. ročníku sme riešili rodinný rozpočet a zopakovali sme si a naučili sa aj nové pojmy z finančnej sféry. Žiaci diskutovali o príjmoch a výdavkoch rodiny. 

            V 7. ročníku sme si zahrali hru Verejné nákupy, v ktorej sa žiaci dostali do úlohy firiem, ktoré sa chcú zapojiť do verejnej súťaže. Cieľom aktivity bolo, aby žiaci hravou formou pochopili, že verejné peniaze nie sú cudzie, na akých princípoch stojí nakupovanie za verejné peniaze, ako postupovať, ak sa im niečo v narábaní s financiami nezdá.

            Žiaci, ktorí sa zapojili, si zaslúžia pochvalu za aktivitu a správanie a za svoju snahu a vedomosti boli odmenení.

            Mgr. Petra Vácvalová a žiaci 6. a 7. ročníka

          • Halloween

          •  

            ​​​​​​Pred jesenými prázdninami sa celá škola obliekla do kostýmov aby sme spoločne oslávili sviatok Halloween. My v školskom klube sme si vyzdobili triedu, vyrobili čarodejnicu a výrabali sme sme rôzne hallowenske girlandy strašidielok, tekvičiek, netopierov a pavúkov a spoločne sme odfotili sa pri strašidelnej fotostene.​​​​​​

            2. oddelenie ŠKD a vychovávateľka Lenka.

          • Pani Jeseň

          • Pani jeseň bohatá , zdobí listy do zlata. Aj naše oddelenie sa zapojilo do akcie, výroby jesennej víly. 

            II. oddelenie ŠKD a vychovávateľka Lenka

          • Október, mesiac úcty k starším

          • Mesiac október je tradične mesiacom úcty k starším ľuďom. Ani žiaci v našom oddelení nezabudli na svojich starých rodičov. Svoju náklonnosť a úctu prejavili krásnymi vyznianiami v podobe pozdravu s básničkou.

            II. oddelenie ŠKD a vychovávateľka Lenka

          • Výmyselníci starým rodičom

          • "Teplá dlaň a sivé vlasy,

            dobré srdce lásku hlási.

            Vždy objatie a úsmev milý,

            hoc ubúdajú im už sily.

            To je naša babka, dedko,

            starká či starký.

            Potrebujú našu lásku,

            čo vyhladí každú vrásku.

            Aby sme ich v úcte mali,

            vždy s láskou ich privítali."

            Okrem toho, že sme potešili starých ľudí v okolí našej školy, potešili sme aj svojich starých rodičov. S láskou sme im vyrobili papierovú šálku so svojím venovaním. Pridali sme vrecko čajíku, ktorý si spolu vypijeme počas chladného večera. Vieme, že starí ľudia majú radi chladivé cukríky. Lepšie sa im po nich dýcha. Po jednom sme im pribalili tiež.

            Zahrali sme sa aj rôzne rolové hry na starých rodičov. Ako sa správame, keď cestujeme hromadnou dopravou. Sedíme a nastúpi starší človek. Ako sa zachováme? Alebo vidíme staršieho človeka, ktorý nesie ťažký nákup. Čo urobíme?

            Buďme všímaví a nápomocní. A nielen ku starým ľuďom.

            Žiaci 8. oddelenia ŠKD a Katka.

          • Noc výskumníkov pokračuje

          • Sprievodnými aktivitami Noci výskumníkov je tradične aj Vedecký kuriér. Aj my sme sa zapojili do tejto aktivity.

            Niektoré pokusy sú venované vode. So šiestakmi sme skúmali povrchové napätie vody. Tieto pokusy boli súčasťou iných, pri ktorých sme skúmali vlastnosti kvapalín.

            S ôsmakmi sme vyrábali farebné kotúče a zisťovali, aké svetlo vznikne zložením všetkých farieb. Zároveň sme vytvárali pohyblivé obrázky. Žiaci využili svoju fantáziu a vznikli originálne diela.

            A to ešte nekončíme. Čakajú nás ešte ďalšie aktivity. Ale všetko má svoj čas.

            Mgr. Petra Vácvalová a šikovní žiaci 6. ročníka a 8.B

          • V ríši strašidielok

          •     Začiatok novembra sa každoročne nesie v duchu spomienok na všetkých zosnulých. V našej krajine má úcta k mŕtvym silnú tradíciu, počas ktorej navštevujeme cintoríny, pálime sviece a kladieme vence na hroby. Tento čas sme s deťmi z 1. oddelenia ŠKD využili na spoznanie zvykov tohto dňa v iných krajinách.

                Koncom októbra, v deň pred jesennými prázdninami, sa naše oddelenie ocitlo v ríši strašidielok. Preobliekanie sa do strašidelných kostýmov je typické pre Halloween -  uznávananý najmä v Severnej Amerike a Veľkej Británií, ktorý sa slávi 31. Októbra. Pre deti boli pripravené rôzne úlohy a hry napr. strašidielkové puzzle, pripnutie motýlika na krk kostlivca so zaviazanými očami, zjedenie mandarínky bez pomoci rúk a tanec strašidielok.

             Tvorivo sme poňali sviatok Diá de los Muertos v preklade „deň mŕtvych“, ktorý je najobľúbenejší a najvýznamnejší sviatok v Mexiku. Symbolmi sú cukrové lebky a veselé farebné kostýmy kostlivcov. Priebeh týchto osláv mali deti možnosť spoznať cez rozprávku Coco, ktorú sme si spoločne cez týždeň pozreli a následne vyrobili veselé masky lebiek.

            Oddelenie 1 ŠKD a vychovávateľka Paťka

          • Jedna pani povedala ...

          • Žiaci 7. ročníka sa zúčastnili podujatia zameraného na fenomén hoaxov. Hoax je podvodná, poplašná a falošná správa (poplašná správa upozorňujúce na falošné nebezpečenstvo, vtip, obyčajný podvod), ktorú niekto zámerne vytvoril.

            Súčasťou podujatia bolo aj počúvanie rozprávky Hansa Christiana Andersena s názvom „Svätá pravda“,       ktorá zachytávala šírenie a dotváranie určitého tvrdenia.

            V dnešnej dobe sa pozmenené a dotvárané informácie šíria ohromnou rýchlosťou. Preto by sme mali s informáciami, ktoré sa dozvieme, zistíme, zaobchádzať obozretne, nepreberať bezhlavo názory iných a overovať si ich, používať svoj rozum. Inak dôsledky šírenia hoaxov môžu byť vážne.

            Ďakujeme Mestskej knižnici za poučné a zaujímavé podujatie.

            Mgr. Petra Vácvalová, Mgr. Lucia Uhliariková, Mgr. Miroslava Englártová a žiaci 7.A, 7.B, 7.C, 7.D

          • Jabĺčkové dni

          • "Jabĺčko"

            Vysoko, vysoko na jabloni,

            červené jabĺčko bim-bam zvoní.

            My si ho detičky odtrhneme,

            čo je aj vysoko od tej zeme."

            Deň jablka pripadá na 21. októbra. Jablká patria medzi najzdravšie druhy ovocia. Najlepšie chutia priamo zo stromu, no môžeme si ich aj nasušiť do zásoby na zimu. Sú to cenné vitamíny, ktoré určite posilnia našu imunitu.

            Naše oddelenie Výmyselníkov v ŠKD si počas jabĺčkových dní pripravilo rôzne aktivity venované téme "Jablko". Rozhovorom o jabĺčku a celkovo o zdravej výžive sme si upevnili svoje poznatky, zaspievali sme si pieseň a zarecitovali básničku. Svoju kreativitu sme ukázali pri ilustráciách jablka. Vyhlásili sme súťaž o najkrajšie jabĺčko, ktorú vyhrala naša Viky. Mali sme aj ochutnávku, ktorá sa stretla s veľkým úspechom. Na záver sme si jabĺčka očistili, nakrájali a dali sušiť. Pochutnali sme si na nich v našom kine, ktoré bolo v strašidielkový deň.

            Žiaci 8. oddelenia ŠKD a Katka.