• Lesní strážcovia z 3.A

          • "Stromy sú pľúcami planéty a zároveň zelení lekári, liečia myseľ aj telo."

             

                  🌲je stále považovaný za najmocnejší symbol ľudstva. Staré národy verili, že je nabitý množstvom energie. Korene má hlboko v zemi a korunu v nebi, ktorá ako anténa  nepretržite prijíma energiu.

                  Každý rok  20. októbra si pripomíname Medzinárodný deň stromov. Na počesť tohto významného sviatku sme si v 3.A urobili rôzne aktivity. 

                   Na hodine informatiky sme si vytvorili prezentácie o stromoch. V ŠKD sme si spolu s pani vychovávateľkou Paťkou  Fillovou vyrobili plagát. Pripomenuli sme si význam 🌲 pre náš život, ako ich máme chrániť, ako je potrebné sa k nim správať.

                  A keďže nie nadarmo sa hovorí, že učenie sa vlastným poznaním a skúsenosťou je najefektívnejšie, vybrali sme sa pomôcť ujom lesníkom do lesa v neďalekej obci Trnové. Spoločne sme vysadili novú lesnú škôlku. Každý si svoj stromček označil vyrobenou menovkou. 

                Bol to neopakovateľný zážitok. Náš sľub, že sa tam každý rok pri príležitosti Medzinárodného dňa stromov vrátime, určite dodržíme.

             

          • Festival vedy a techniky 2021

          • Štvorica našich žiakov sa v dňoch 8.11. - 9.11.2021 zúčastnila 24. ročníka Festivalu vedy a techniky AMAVET 2021, kde žiaci stredných a základných škôl z celého Slovenska mali možnosť zrealizovať svoje nápady. Krajské kolá sa uskutočnili v októbri, z ktorých najúspešnejší súťažiaci postúpili na celoslovenské finále súťaže mladých vedátorov.

            Naši postupujúci boli Tomáš Filip s Tamarou Januškovou a Matúš Daniel Devera s Matejom Sliviakom.

            Ďakujeme im za úspešnú prezentáciu svojich projektov a reprezentáciu školy.

            Festival vedy a techniky AMAVET, ktorý otvára Týždeň vedy a techniky na Slovensku, sa začal v pondelok v Zážitkovom centre vedy Aurelium v Bratislave. Svoje posolstvo počas otvorenia Festivalu vedy a techniky AMAVET a Týždňa vedy a techniky na Slovensku predniesli predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík či vedec Pavol Čekan.

          • Trenčiansky robotický deň 2021

          • Dňa 3.11.2021 sa naši žiaci zúčastnili súťaže Trenčiansky robotický deň. Tento rok spolu súťažilo 58 robotov v 4 kategóriách. V kategóriách pre základné školy sme získali dve prvé a jedno druhé miesto.

            Kategória Follower Easy:

            Cena primátora mesta Trenčín za 1. miesto - Matúš Daniel Devera 

            Kategória Follower Hard:

            Cena predsedu TRD za 1. miesto Juraj Fašang a Tomáš Filip

            Kategória Freestyle:

            Cena predsedu TRD za 2. miesto Juraj Fašang a Tomáš Filip

            Gratulujeme

            Trenčiansky robotický deň je medzinárodná súťažná prehliadka robotov (robotická súťaž), ktorú organizuje Stredná odborná škola, Pod Sokolicami 14, Trenčín v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom a mestom Trenčín pod osobnými záštitami predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja a primátora mesta Trenčín. Cieľom robotickej súťaže je popularizovať vedu a techniku medzi mladými ľuďmi.

            Vyhlasovateľ súťaže: Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR

            Follower Easy

            Follower Hard

          • Zatvorenie triedy slniečka v MŠ

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ oznamuje, že na základe Rozhodnutia RÚVZ ZA z dôvodu výskytu ochorenia COVID-19 zatvára triedu slniečka v MŠ.

            Rozhodnutie RÚVZ.

            Deti tejto triedy zostávajú od stredy 10.11.2021 v domácej karanténe. Prezenčné vyučovanie bude obnovené v utorok 16.11.2021.

            Podľa rozhodnutia RÚVZ ZA v karanténe ostávajú len deti triedy slniečka. Rodičia, súrodenci alebo iní členovia spoločnej domácnosti nemusia absolvovať domácu karanténu.

            Odporúčame Vám monitorovať zdravotný stav detí, v prípade zhoršenia resp. podozrenia na výskyt ochorenia COVID-19 urýchlene kontaktujte svojho pediatra, ktorý upresní ďalší postup. Prosím informujte aj vedenie školy, resp. triednych učiteľov.

          • Ako sa slávi sviatok zosnulých v iných kútoch sveta?

          • Začiatok novembra sa každoročne nesie v duchu spomienok na všetkých zosnulých. S láskou spomíname na našich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. V našej krajine má úcta k mŕtvym silnú tradíciu, počas ktorej navštevujeme cintoríny, pálime sviece a kladieme vence na hroby.

            Tento čas sme s deťmi v ŠKD z oddelenia 3 využili na spoznavánie zvykov tohto dňa v iných krajinách. V deň pred jesennými prázdninami sa deti preobliekli do strašidelných kostýmov. Tie sú typické pre sviatok Halloween uznávaný najmä v Severnej Amerike a Veľkej Británií, ktorý sa slávi 31. októbra. Symbolom sú tiež vyrezávané tekvice s rôznymi strašidelnými motívmi.

            Pre deti boli pripravené rôzne úlohy a hry ako napr. tipovanie hmotnosti tekvice a jej následné overenie vážením, tekvicový bowling, pripnutie motýlika na krk kostlivca so zaviazanými očami a pochutnali si aj na halloweenských dobrotách.

            Kreatívnou formou sme poňali sviatok Diá de los Muertos v preklade „deň mŕtvych“, ktorý je najobľúbenejší a najvýznamnejší sviatok v Mexiku. Symbolmi sú cukrové lebky a veselé farebné kostýmy kostlivcov. Mexičania vo svojich domovoch vytvárajú zdobené oltáre, aby privítali dobrých duchov. Priebeh týchto osláv mali deti možnosť vidieť v rozprávke Coco, ktorú sme si spoločne pozreli, no a následne vyrobili veselého, farebného kostlivca.

            Ako to všetko u nás v oddelení prebiehalo si môžete pozrieť na fotkách😊

          • DUŠIČKY ČI HALLOWEEN?

          • Žiaci 1. B v tom už majú jasno. Posledný deň pred jesennými prázdninami si vysvetlili rozdiel medzi týmito sviatkami. Na návštevu prišla aj školáčka priamo z Londýna, s ktorou hľadali ich spoločné i rozdielne znaky. Hoci bola výzdoba triedy i kostýmy strašidelné, žiaci sa nezľakli ani učenia. Čo-to „pospíkovali“ aj po anglicky s LONDÝNČANKOU OLÍVIOU. Tá prehlásila, že v našej škole sa jej páči omnoho viac ako v tej anglickej. Veselé DUŠIČKO – HALLOWEENSKE aktivity pokračovali aj v ŠKD. Maľovalo sa na tváre, pili sa zázračné drinky, jedli sa potvorky - zabávalo sa.

             

          • Oznam materskej školy

          • Materská škola bude v dňoch od 28.10. – 1. 11. 2021 zatvorená (jesenné prázdniny v ZŠ, vysoká chorobnosť, sviatok).
             Od 2.11. 2021 bude MŠ opäť v prevádzke v obvyklom režime.

          • Dištančné vyučovanie v 7.B a 1.D

          • Rozhodnutím RÚVZ prebieha karanténa pre triedy 7.B od 25.10.2021 do 30.10.2021 vrátane a v triede 1.D (a dotknutých žiakov ŠKD z 2.C a 5.A) od 25.10.2021 do 31.10.2021. V týchto triedach tak bude prebiehať dištančné vyučovanie od 25.10. do 27.10.2021.

            Rozhodnutie RÚVZ

          • Zatvorenie triedy slniečka v MŠ

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ oznamuje, že na základe Rozhodnutia RÚVZ ZA z dôvodu výskytu ochorenia COVID-19 zatvára triedu slniečka v MŠ.

            Rozhodnutie RÚVZ.

            Deti tejto triedy zostávajú od soboty 16.10.2021 v 10dňovej domácej karanténe. Prezenčné vyučovanie bude obnovené v pondelok 25.10.2021.

            Podľa rozhodnutia RÚVZ ZA v karanténe ostávajú len deti triedy slniečka. Rodičia, súrodenci alebo iní členovia spoločnej domácnosti nemusia absolvovať domácu karanténu.

            Odporúčame Vám monitorovať zdravotný stav detí, v prípade zhoršenia resp. podozrenia na výskyt ochorenia COVID-19 urýchlene kontaktujte svojho pediatra, ktorý upresní ďalší postup. Prosím informujte aj vedenie školy, resp. triednych učiteľov.

          • FUTBALOVÝ TURNAJ V ŠKD

          • Na podporu pohybovej aktivity,rozvoja súťaživosti u detí, ako i vytvorenie zdravej konkurencie a sebavedomia u žiakov, sa v ŠKD konal už klasický októbrový futbalový turnaj. Do turnaja sa zapojili všetky ročníky 1. stupňa jednotlivých oddelení ŠKD. Každé oddelenie ŠKD si zostavilo svoj tím hráčov. Všetky tímy boli ocenené sladkou odmenou a víťazný tím si odniesol aj putovný pohár. Na ihrisku panovala pravá športová eufória, radosti z výhier, ale aj smútok porazených. Atmosféru celému turnaju dodávali aj fanúšikovia, ktorí burcovali hráčov ku skvelým výkonom. Už teraz sa tešíme na ďalšie zápolenia v jarnom odvetnom kole.

            "Ak chcete vyhrať,

                  musíte mať

                talent a túžbu.

                Avšak túžba je

              na prvom mieste."

                (Sam Snead)

             

            Organizátori: tím vychovávateliek ŠKD