• Dar vidieť v 4.oddelení ŠKD

          • ,, Silou dotyku objavujeme krásu neviditeľného sveta, kde hrdina nie je ten, kto vidí, ale ten, kto cíti.,,

               Pár medzinárodných dní v roku, pričom každý z nich má iný dátum v kalendári - Deň zraku, bielej palice,deň nevidomých a Braillovho písma splynuli v našom oddelení v jeden príbeh -menom Empatia.

            ,, Vidieť srdcom, pretože v očiach nevidiacich svieti svetlo pochopenia.,,

             

            S vďakou v srdciach za dar vidieť, dar zdravia deti zo 4.oddelenia a Slávka.

          • Krst knihy spisovateľky p. Zuzky Kuglerovej

          •      „Čo ma vie dostať, je kniha, ktorú keď dočítate, tak si želáte, aby jej autor bol vaším najlepším priateľom, ktorému môžete zavolať, keď by ste chceli.“ J.D.Salinger

                 A práve naši Gorazďáci z turistického krúžku mali to šťastie stretnúť a osobne spoznať výnimočnú poetku, spisovateľku, novinárku a v neposlednom rade autorku slovenských povestí p. Zuzku Kuglerovú.

             

                 

                Dňa 23.11. 2023 sa konal krst jej ďalšej knižky Staroslovanské mýty a legendy. A práve my sme mali možnosť zúčastniť sa tejto nezabudnuteľnej udalosti.

               Ďakujeme pani spisovateľke za pozvanie. Už teraz sa tešíme na ďalšie naše spoločné stretnutie a množstvo kníh, ktoré ešte vyjdú z jej pera.

          • LEGO ZÁŽITKOVŇA u nás v materskej škole


          • Zavítali k nám do materskej školy tety lektorky zo Zážitkovne - Lego. Skladali sme z lega sobíkov, sane pre sobíkov, srdiečka, kométu, ale aj podľa vlastnej fantázie to, čo sme chceli. Naučili sme sa skladať podľa plániku. Bolo to zábavné a pani lektorky nás chválili, že sme šikovní.
          • OZNAM !!!

          • Riaditeľské voľno v pondelok 11.12. sa ruší, škola a materská škola funguje v normálnom režime, SSE zrušilo plánovanú odstávku elektrickej energie, pekný deň.

          • Mikuláš v škole

          • Dňa 6. 12. na našu školu zavítal Mikuláš. Akciu zorganizovali žiaci IX. B triedy, ktorí si pripravili milé vystúpenie a sladkosti pre žiakov. Všetci sme si tento deň užili. Ďakujeme.

          • Adventný kalendár

          • A máme tu opäť najkrajší čas v roku. Začal sa advent - čas plný radostných očakávaní, tajných želaní a krásnej atmosféry všade okolo. A aby sa nám na tie Vianoce čakalo o niečo ľahšie a krajšie, tak sme si vyrobili vlastný adventný kalendár. Každý si vyzdobil vrecúško a vytvoril z neho čarovný zasnežený domček, do ktorého sme nadelili za veľkú hrsť cukríkov a rôznych drobných cukroviniek. To bola pre deti, samozrejme, tá najfascinujúcejšia časť - môcť sa aspoň chvíľu prehrabávať v takej veľkej kope cukríkov. Oči im priam žiarili. A aj keď síce drobná sladkosť dokáže spríjemniť dlhé čakanie a poteší, predsa len je to len na chvíľu. A tak sme do našich domčekov pridali ešte kartičky, ktoré si deti písali pre seba navzájom. Vianočný odkaz pre kamaráta plný krásnych vyznaní, želaní a vďačnosti. A aj keď sladkosti už budú dávno zjedené a zabudnuté, tak láskavý odkaz od kamaráta ostane zapísaný v srdci niekedy aj na celý život. A o tom je tá pravá atmosféra adventu, čo nám bude pripomínať každý domček, ktorý postupne z našej zasneženej krajinky ubudne...

            6. oddelenie a Šárka.

          • Ohliadnutie za niektorými z našich jesenných aktivít

          • Jeseň bola krásna, farebná a pestrá ako vonku, tak aj v našom oddelení. Spoločne sme sa napríklad naučili ako si urobiť chutnú syrovú pomazánku. Deti sa s nadšením chopili kuchárskeho umenia a ešte s väčšou chuťou následne dielo vlastných rúk zjedli. Ostali len prázdne taniere a spokojné úsmevy. Samozrejme nezabudli ani na svojich starých rodičov, pre ktorých pripravili krásne kreatívne pozdravy a napísali pár milých slov vďaky a lásky. Vyrobili sme aj svoju Pani Jeseň, ktorá nás chvíľu aj spolu s ostatnými vítala pri príchode do školy. A stihli sme si vyzdobiť triedu milými strašidielkami.  Najmä nám bolo spolu veselo a krásne.

            Vládu už prevzala Pani zima a my sme už zas v plnom prúde zimných aktivít a tvorenia​​​​​​​​​​​​​​

            6. oddelenie "chrabromilci" a Šárka.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Misia úspešná. Tento rok sme sa zapojili do šiesteho ročníka celoslovenského projektu Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Tento projekt bol ocenený ako Sociálny čin roka 2019 a získal titul Senior Friendly v roku 2022 a 2023. Táto pekná myšlienka obdarovania, ktorá sa počas rokov stala tradíciou, spája generácie ľudí, prináša radosť a lásku nielen obdarovaným, ale aj darcom.Misia úspešná. Tento rok sme sa zapojili do šiesteho ročníka celoslovenského projektu Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Tento projekt bol ocenený ako Sociálny čin roka 2019 a získal titul Senior Friendly v roku 2022 a 2023. Táto pekná myšlienka obdarovania, ktorá sa počas rokov stala tradíciou, spája generácie ľudí, prináša radosť a lásku nielen obdarovaným, ale aj darcom.

            V našej škole je veľa jednotlivcov aj triednych kolektívov, ktorí chceli potešiť starkých v zariadeniach pre seniorov a vyčariť im úsmev na tvári, keď pod stromčekom nájdu milé prekvapenie. V triedach sa žiaci zapojili pri tvorbe pohľadníc, obaľovaní krabíc a ich napĺňaní zmysluplnými a originálnymi darčekmi. Od 15.11.2023 do 1.12.2023 sa podarilo vytvoriť 70 krabíc, ktoré prebrala dobrovoľníčka občianskeho združenia pani Martina Kyšová na prerozdelenie do určených domovov dôchodcov.

            Ďakujeme všetkým žiakom, rodičom a pedagogickým zamestnancom, ktorí svojím dielom prispeli k tejto krásnej myšlienke.

            Mgr. Petra Vácvalová, Mgr. Miroslava Englártová

          • Výroba adventného venca

          • Advent, advent, štyri sviece,

            prvá z nich sa zatrbliece.

            Za ňou druhá, tretia zhorí,

            prinesieme stromček z hory.

            A keď štvrtá horí stíška, tešíme sa na Ježiška.

             

            Začalo nám najkrajšie obdobie v roku. V nedeľu sme zapálili prvú sviečku na adventnom venci. Aj deti v školskom klube si vyrobili advetné vence. Pripomenuli sme si, že počas tohto obdobia máme byť k sebe dobrí a laskaví.

             

            II. oddelenie ŠKD a vychovávateľka Lenka

          • OZNAM

          • Zajtra, 5.12. 2023 idú deti z tried Lienky, Motýliky, Včielky a Slniečka na tanečné predstavenie "Lentilky - galavečer Popoluška". Na predstavenie ideme do Domu odborov. Prosíme rodičov, aby deti doviedli do materskej školy do 7.45 hod. ( desiatu máme na 8.00 hod.) a obliekli tak, aby deťom nebolo v sále teplo. Autobus nás vyzdvihne na zástavke na Vlčincoch a dovezie nás pred Dom odborov, taktiež aj naspäť. 
          • Každá osoba v tíme môže byť hrdinom

          •         „Talent vyhráva zápasy, ale tímová práca a inteligencia vyhráva šampionáty.“  Margaret Mead

                   Aj naši Gorazďáci z turistického krúžku sa dnes stali šampiónmi. Navštívili skutočnú Escape Game v Žiline, kde ukázali, že spoločnými silami dokážu zdolať aj tie najťažšie výzvy.

                 Zatiaľ čo sa prvá skupina vrhla do odhaľovania tajomstiev múzea, druhá partička vzala jeden nezvyčajný kšeft. Všetci ukázali bystrú myseľ, výbornú všímavosť a schopnosť spájať detaily do celku.

                Ďakujeme majiteľom a prevádzkovateľom Escape Game, že nám umožnili prežiť super dopoludnie plné radosti, napätia a adrenalínu zo spoločného dobrodružstva.

             

          • Záložka do knihy spája školy

          • ​​​Žiaci našej školy sa zapojili do 14.ročníka česko-slovenského projektu: Záložka do knihy spája školy. Cieľom tohto projektu bolo nadviazanie kontaktu medzi slovenskými a českými základnými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Žiaci vyrobili záložky do kníh, na ktorých ľubovoľnou technikou stvárnili tému česko-slovenského projektu: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov a vymenili si ich s partnerskou školou z Českej republiky. Výmenu záložiek sme využili taktiež k nadviazaniu vzájomnej spolupráce, priateľských kontaktov a na poznávanie jazyka, literatúry, histórie, kultúry, regionálnych zvykov či života žiakov v Českej republike. 

            Už sa tešíme na ďalšiu spoluprácu!

            Do projektu sa zapojili žiaci z III.C,III.D,IV.B,VI.B,VI.C,VI.D a VII.D triedy a p.učiteľky Danka, Maťka a Soňa.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Aj naša škola sa zapojilla do projektu s názvom Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Ide o celoslovenskú výzvu potešiť na Vianoce seniorov po celom Slovensku darčekom, ktorý ich zahreje pri srdci. Aj naše oddelenie chcelo prispieť nejakou krabičkou . Každý žiak doniesol jednu vec a spoločne sme ich naplnili. Veríme, že sme spravili dobrú vec. Nie každý starší človek môže stráviť Vianoce v kruhu najbližších. Dúfame, že darčeky im vyčarujú úsmev na tvári. 

            II. oddelenie ŠKD a vychovávateľka Lenka

        • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo
          • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo

          • Koncom novembra sa na našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku /OAJ/. Súťažilo sa v 2 kategóriách:

            1A,13 žiakov /5.-7.roč./

            1B, 12 žiakov /8., 9.roč./.

            O víťazovi rozhodol nielen písomný test, ale aj jeho  ústny prejav, schopnosť reagovať v anglickom jazyku v neočakávanej situácii a v schopnosti spontánne prerozprávať príbeh na základe vizuálneho podnetu. 

             

            OAJ je postupová súťaž. Víťazi postupujú do okresného kola, ktoré sa bude konať 17.01.2024. 

             

            kateg. 1A:    

            1. miesto Timotej Péchy /6.C/

            2. miesto Ján Hamara /6.A/

            3. miesto Martin Kakačka /6.A/

             

            kateg. 1B:

            1. miesto Nela Kubošová /8.D/

            2. miesto Michaela Kubošová /9.C/

            3. miesto Ivana Krupová /8.C/

             

            Všetci zúčastnení žiaci si zaslúžia pochvalu a obdiv za dosiahnuté výsledky. Víťazom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších kolách!🍀

          • Escape room

          • Escape room je dobrodružná hra, kde sa skupina osôb musí v určenom časovom intervale dostať von zo zamknutej miestnosti. Spoločne hľadajú indície, odpovede na zaujímavé hádanky, riešia hlavolamy rôzneho typu a  na ich základe otvoria zámky a uniknú z miestnosti späť do reality. Žiaci 1. - 9. ročníka sa tejto aktivity zúčastnili aj na našej škole. 

          • OZNAM pre rodičov materskej školy

          • OZNAM



              Žiadame rodičov uhradiť mesačný príspevok na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v MŠ v zmysle platného VZN č.3/2023 Mesta Žilina za december do 10.12.2023 sumu 18 eur. Z celkovej sumy sú odpočítane 3 dni za mesiac november a 4 dni za mesiac december.
             
          • Jesenný veniec

          • Kedže jeseň nám o chvilu končí , urobili sme si ešte jesenný veniec z listov. Boli sme si nazbierať von listy, ktoré hrali všetkými farbami a urobili krasný veniec.

            II. oddelenie ŠKD a vychovávateľka Lenka

          • Vzácne pozvanie, ktoré potešilo nielen oči, ale zahrialo aj srdiečka

          •       “Buďme vďační ľuďom, ktorí nás robia šťastnými; sú to očarujúci záhradníci, vďaka ktorým naše duše kvitnú. “  Marcel Proust

                   A srdiečka našich žiakov z 1.A a 5.A rozkvitli, keď dostali pozvanie od kamaráta Aďka z DSS Synnómia.

                  

                    Dňa 6.11. bol jeho veľký deň.  Vytvoril krásne obrazy, ktoré predstavil na svojej vernisáži.

                    A o tom, že sa mu podarili naozaj krásne diela, sa môžete presvedčiť v našej galérii.