• Bolo skôr semienko alebo rastlinka?

          •  

            Našťastie sa nad touto myšlienkou nemuseli zamýšľať naši Áčkari a Béčkari z 2. ročníka. Teta knihovníčka túto filozofickú otázku vynechala a privítala deti v krajskej knižnici na besede: Od semienka k rastlinke.

            Druháci sa naučili triediť zeleninu do listovej, hlúbovej, plodovej, cibuľovej a koreňovej skupiny.

            Spoznávali rôzne druhy strukovín a zistili ako sa malilinké semienko zmení po rokoch na obrovský strom.

            Deti na záver pracovali v skupinách a určovali druhy semien, ktoré vedia pomenovať.

            Našťastie test dopadol na áčko s hviezdičkou. 

            Pri rastlinkovej téme sme pokračovali aj na návšteve Mestskej knižnice v Žiline.

            Zaujala nás beseda na tému: František z kompostu alebo, čo dokáže dážďovka.

            Teta knihovníčka deti oboznámila s komposterom a spôsobom zakladania kompostu.

             Okrem správneho starania sa o túto výživnú zmes pre rastliny, vyzdvihla aj dôležitú 

            prácu malých a užitočných živočíchov- dážďoviek.

            Deti určovali, ktoré potraviny sú do kompostu vhodné a ktoré tam nepatria.

            Konečne všetci vieme, čo dokážu nenápadné stvorenia- dážďovky.

             

          • Deň Zeme v 2.A

          •                   Naši druháci v tento veľký deň upratovali na svojich záhradách a zbierali odpad v prírode.

                                              Za odmenu im spolužiačka Betka s maminou pripravila sladkú odmenu.

          • "Ak žiješ v súlade s prírodou, nikdy nebudeš chudobný." Seneca

          •         Ani našim Gorazďákom zo 4.A a turistického krúžku nie je ľahostajný osud  našej planéty, prírody, nášho okolia. Už tradične si 22.apríla pripomíname Deň Zeme. Aj tento rok sme si uctili našu krásnu Zem rôznymi aktivitami.

                    Ako sa nám darilo, si môžete pozrieť v našej galérii.

             

          • NÁŠ HISTORIK

          • Srdečne blahoželáme Matúšovi Danielovi Deverovi žiakovi 9. ročníka, ktorý získal 1. miesto v krajskom kole dejepisnej olympiády. Celá škola Matúšovi fandí a drží mu palce na celoslovenskom kole, ktoré sa uskutoční 5. mája v Bratislave.

          • Súťaž GvoBoj

          • Dňa 14. 04. 2023 sa štvorčlenný tím z našej školy zúčastnil jarného kola matematickej súťaže GvoBoj organizovanej Gymnáziom Veľká Okružná v Žiline. Súťažilo celkovo 33 družstiev z rôznych základných škôl a aj osemročných gymnázií. V silnej konkurencii sa naši žiaci nestratili a dosiahli veľmi pekné umiestnenie. Tím v zložení Matúš Devera, Jakub Kállay, Rebeka Lamošová, Daniel Petlák (všetci 9.A) sa umiestnil na vynikajúcom 4. mieste.

            Všetci súťažiaci si zaslúžia veľkú pochvalu.

          • Európsky kvíz o peniazoch

          • Dňa 23.3.2023 sa uskutočnilo národné kolo Európskeho kvízu o peniazoch.

            Aj žiaci našej školy sa zapojili. Záujem prejavili žiaci 8. C. Súťažili ako dva tímy. Aj napriek niekoľkým technickým problémom súťaž zvládli.

            Tento kvíz je zameraný na zlepšenie finančnej gramotnosti 13. – 15. ročných žiakov základných a stredných škôl hravou a zábavnou formou prostredníctvom online platformy Kahoot!

            Konkurencia bola veľká: 319 tímov z viac ako 165 základných a stredných škôl. V súťaži išlo nielen o správnosť odpovedí ale aj o rýchlosť zadávania správnych možností.

            Všetci zúčastnení si zaslúžia pochvalu za snahu, odvahu sa zapojiť do súťaže.

            Mgr. Petra Vácvalová

          • Z každého rožku trošku

          •  

             

             

            ​​​​​​​

            ,, Objaviť jednoduchosť vo veciach na prvý pohľad zložitých, je skúsenosť na nezaplatenie. Aha  momenty sú tie najkrajšie a keď nás práca  baví,  padajú múry strachu, že niečo nezvládneme. ,,

                

                Ešte nám pár dielikov chýba, na tie sa však chystáme. Do konca školského roku je ešte dosť času.

            Klubáci zo štvorky a Slávka.

          • Gorazďáci na ľade

          •         „Fyzická zdatnosť je prvým znakom šťastia.“ Joseph Pilates

                 A že aj naši Gorazďáci sú naozaj fyzicky zdatní a majú šťastia na rozdávanie, opäť všetkým dokázali. Rozhodli sa prijať ďalšiu pohybovú výzvu. Absolvovali kurz korčuľovania.  Popasovali sa s obratnosťou, šikovnosťou a odvahou. Nebolo to veru jednoduché, ale zvládli to na 1*.

             A ako sa im darilo, si môžete pozrieť aj v našej galérii.


          • SLOVIEN MIROSLAV

          • Našu školu poctil svojou návštevou Slovien Miroslav. Je to potulný rozprávkar, ktorý chodí medzi žiakov a sprevádza ich svetom rozprávok. Do tohto čarovného a fantastického sveta pozval žiakov 1.,2. a 3. ročníka. Bol vtipný, veselý. Žiakov zapájal do svojho programu. Spievali, tancovali, veľa rozprávali.

            Tento potulný rozprávkar je v skutočnosti pán spisovateľ Miroslav Kapusta. Je rodákom z neďalekej obce Teplička nad Váhom, momentálne žije v Banskej Bystrici. Jeho tvorba je zameraná predovšetkým pre dospelých. No keďže je sám otcom troch dcér a už aj starým otcom, začal sa venovať detskej tvorbe. Jeho knihy sú pútavé, zábavné, plné ilustrácií. Pri niektorých sú aj sprievodné CD.

            Ďakujeme vedeniu školy, že nám umožnilo mať takúto netradičnú besedu. Ďakujeme samotnému spisovateľovi, že prijal naše pozvanie.

            S vďakou triedne panie učiteľky.

          • Hodina výtvarnej výchovy a informatiky netradične

          • ​​​​​​ „Ak sa má stať človek človekom, musí sa vzdelávať.“ J.A.Komenský

               A že vzdelávanie môže byť aj super zábava, si vyskúšali naši Gorazďáci na vlastnej koži.

               Prijali pozvanie od našej skvelej mamičky pani Márie a vybrali sa spoznávať súčasné umenie a architektúru do Novej synagógy.

                Pod vedením výtvarníčky pani Katky Škamlovej mali možnosť zažiť nové spôsoby vnímania a uvažovania. Vyskúšali si aj netradičné postupy práce s farbou a svetlom.

               Po vytvorení originálnych diel sa preniesli do sveta animácií. Absolvovali dielňu animovania s pánom Dušanom Dobiašom. Zoznámil ich s technikou stop-motion a vlastnoručne si vytvorili krátke animované  filmy. Spoznali kúzlo jednoduchej techniky s novými technológiami. A keďže boli naši Gorazďáci šikovní,  stihli si svoje filmy aj sami ozvučiť a nadabovať.

                Darilo sa im? Samozrejme! Môžete sa presvedčiť v našej galérii.

             

          • Turistický krúžok - Super prázdniny

          •      Naše ďalšie stretnutie sme si tentokrát naplánovali na veľkonočné prázdniny. Veď čas strávený so spolužiakmi aj počas prázdnin môže byť super. A naozaj bol!

                   Prežili sme dopoludnie plné radosti, smiechu, hudby a pohybu. Opäť sme ho strávili s našou kamarátkou Miškou pri cvičení jumpingu.

                  Počas prechádzky jarnou prírodou sme načerpali pozitívnu energiu a silu. Po tréningu sme sa plní dobrej nálady vrátili do školy. Čakal nás čerstvý, chutný obed. Aby sme sa na najkrajšie sviatky jari dobre pripravili, urobili sme si tvorivé dielne. Dievčatá zdobili veľkonočné kraslice a chlapci spolu s ujom Jožkom plietli korbáče.

                 Naše poďakovanie opäť patrí skvelej trénerke jumpingu Miške, ujovi Jožkovi a  v neposlednom rade našim pani kuchárkam, ktoré nám navarili výborný obed.

                  Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločne strávené chvíle.

          • Vítame jar - panáčik Trávniček

          •      

                V 3. oddelení ŠKD sme zahájili prvé jarné „pestovateľské práce“. Kreatívne sme využili staré silonkové pančuchy a vypestovali si pánov Trávničkov. Príkladne sme sa o nich celý týždeň pred veľkonočnými sviatkami starali a polievali. Na ich hlávkach im tak narástli poriadne hára.

                Veď posúďte sami 😊

             

             

          • KRASLICE OD ALENKY

          • spríjemnili predveľkonočné obdobie žiakom z 2. A, 2. B a 8. A. V Kysuckom Novom Meste na výstave spojenej s workshopom si vyskúšali techniku voskovania nielen dievčence, ale i chlapci. Nebolo to veru jednoduché, ale nakoniec všetci odchádzali s vlasnoručne zdobenými kraslicami.

          • VEĽKONOČNÉ PRIANIE ŽIAKOV Z TURISTICKÉHO KRÚŽKU

          •      Prajeme Vám radostné prežitie veľkonočných sviatkov. Nech je Váš príbytok plný pokoja, stôl hýri hojnosťou a srdcia blízkych sú naplnené láskou a porozumením.

                   A ako sme sa my pripravovali na sviatky jari?

                  Môžete si pozrieť v našej galérii.

          • Knižný veľtrh

          •  

             

                  Dni sa predlžujú, noci skracujú. Snežienky a medvedí cesnak sú neklamným dôkazom toho, že jar je neodškriepiteľne tu. Ako každý rok sa mesiac marec nespája len s príchodom jari, ale nesie sa  tiež v znamení kníh. Navštevujú sa knižnice, rôznými spôsobmi sa tvoria knihy a intenzívnejšie sa podporuje čítanie.

                Aj školské kluby  našej školy sa zapojili do témy, ktorá ma podporiť záujem detí o čítanie, a to knižným veľtrhom. Uskutočnil sa 28.3. v priestore školskej jedálne,  ktorého súčasťou bola i téma dať veciam druhú šancu , tvorba záložiek do kníh a láskavé srdce.

            ​​​​​​​

            ​​​​​​​

            ​​​​​​​

                 Po jarných prázdninách deti 1.- 8. oddelenia prinášali postupne do svojich školských klubov knižky rôznych žánrov , ktoré už dávno prečítali a radi by ich posunuli niekomu inému. Na knižnom veľtrhu ich tak mohli vymeniť za tie, ktoré priniesli ich spolužiaci, či kamaráti. Mnohé knihy boli z oblasti rozprávok, encyklopédií, beletrie, časopisy, komiksy, nechýbala ani cudzojazyčná anglická literatúra a záložky, ktoré deti spoločne s pani vychovávateľkami tvorili v svojich oddeleniach ŠKD.

                 V závere príjemného popoludnia s veľtrhom deti, ktoré priniesli najviac kníh a rozhodli sa niekoho výberom knihy obdarovať, boli za láskavé srdce odmenené sladkou drobnosťou.

                 Radosť z výberu knihy, očakávania nových zážitkov pri ich čítaní  prezrádzal úsmev na tvári a iskra v oku každého dieťaťa. Nik neodišiel s prázdnymi rukami a s veľkým záujmom sa  po návrate do svojich oddelení pustili do listovania, čo zaujímavé na nich v knihách čaká.

             

            Aby sa knižný veľtrh mohol uskutočniť v podobe, v ktorej prebiehal, ďakujeme nášmu vedeniu školy, personálu školskej kuchyne za ústretovosť a ochotu i za pomoc s úpravou školskej jedálne pani Šottníkovej a Labudovej.

             

          • ŽIVOT JE AKO KNIHA - MAREC MESIAC KNIHY

          • "Človek, ktorý nečíta knihy,

            nemá žiadnu výhodu oproti tomu,

            ktorý nevie čítať."

            (Mark Twain)

            Život je ako kniha. Píše príbeh, ktorý žijeme. Jeden sa píše aj v našom Školskom klube detí. Veru, aj u nás to žije jedným veľkým príbehom. Každý deň je iný, každý deň je výnimočný. V mesiaci marec sme sa okrem medzinárodných dní venovali téme mesiaca. Marec - mesiac knihy. Táto téma by mohla byť každý mesiac. Vedieť nájsť si čas, zobrať si knihu, sadnúť si a ponoriť sa do tajov príbehov. Prežívať príbehy s hrdinami a rozvíjať svoju fantáziu.

            My v ŠKD sme sa zahrali na malých autorov. Vyrábali a tvorili sme svoju vlastnú knihu. Boli sme takí hrdí! Mohli sme rozvíjať svoj talent. Boli sme spisovateľmi, ilustrátormi, vydavateľmi, či na konci aj samotnými čitateľmi. Prešli sme si históriu kníh. Ich celú cestu od lesa až po čitateľa. Kniha prejde kus cesty, kým si nájde toho svojho a dostane sa mu do rúk. Ku knihe neodmysliteľne patrí záložka. Vyrobili sme si svoje vlastné, ba dokonca sme si ju podľa návodu mohli vyrobiť aj z nášho časopisu Enviráčik.  S  jeho pomocou, práce s ním a čítaním z neho sa prehlbuje náš vzťah k čítaniu. Vzťah ku knihe a časopisu.

            Na samý záver mesiaca sme si malým projektom zopakovali celú cestu knihy, kým sa dostane ku čitateľovi.

            Kniha má v dnešnej dobe veľkú konkurenciu. Či je to internet, rôzne hry, televízia. Skúsme čítaním nájsť to čaro a moc preniesť sa do ríše fantázie.

            "Milujme svoje knihy, aby sme si nimi vyzdobili svoje srdcia a duše."

            Žiaci 7. oddelenia ŠKD a Katka.

          • 🌙Nocujeme vo verejnej knižnici🌙

          •  📖 1️⃣ 7️⃣1️⃣9️⃣ spacích miest po celom svete, takmer 8️⃣6️⃣ 0️⃣0️⃣0️⃣ detí - z toho rekordných 4️⃣1️⃣6️⃣ miest na Slovensku a takmer 2️⃣3️⃣ 0️⃣0️⃣0️⃣ slovenských detí

            👧🧒📖 18. ročník Noci s Andersenom na Slovensku sa konalo pri príležitosti Andersenovho výročia v dňoch od 31.03.-01.04.2023.

             

            Rozprávková noc plná kreativity, tvorivosti, čítania, réžie, choreografií, ale i skúšky odvahy v tajných zákutiach, tme, či zdolávanie prekážok pri hľadaní pokladu podľa indícií. Aj to je výučba Andersenovej SJL na 2.stupni tak trošku  neandersenovsky /spojenej s prespávačkou/.

             

            Ďakujeme Krajskej knižnici v Žiline, sponzorom tohoto projektu za túto nezabudnuteľnú možnosť a perfektnú organizáciu v akejkoľvek nepredvídanej udalosti.

            Žiakom našej školy, za odvahu a divadelný výkon vystúpiť v hlavnom programe, a v neposlednom rade aj medzipredmetovým vzťahom. 

            Všetci si zaslúžia🥇