• S KRAVIČKOU ELIČKOU

          • Pri príležitosti Dňa mlieka na školách, sme si aj my Ochrankozemkovia (3.oddelenie) urobili radostné popoludnie. Zábavnou formou nám kravička Elička porozprávala o ceste mlieka a tým nás obohatila o nové poznatky. Úsmev na tváričkách nám však vyčaril chutný banánový mliečny kokteil, ktorý sme si v ŠKD pripravili. Veľmi sme si na ňom zamaškrtili. Úprimnú radosť a veľa smiechu sme zažili pri veselom fotopanely kravičky. Neváhali sme a urobili sme si pár fotiek na pamiatku.

            Bol to pre nás pekný zážitkový deň a už teraz sa tešíme na podobné aktivity, ktoré nás v ŠKD čakajú.

            Žiaci 3. oddelenia ŠKD - Ochrankozemkovia a p. vychovávateľka Paťka

          • Pátrači z turistického krúžku

          •    Aj Vy ste ako deti túžili vojsť do bludiska a hľadať z neho cestu von? Naši pátrači z turistického krúžku si splnili svoju túžbu a prišli sa zabaviť do neďalekej obce Maršová - Rašov.

                  Pri pokladni sme dostali kartičky s tajničkou. Našou úlohou bolo v bludisku hľadať deväť veľkých tabúľ, na ktorých sa nachádzala vo vrchnej časti úloha a v spodnej časti hádanka s obrázkom. Odpovede na úlohy a hádanky sme si zapisovali na kartičky. Hádanky boli obrázkové a boli určené hlavne pre nás- menších. Nad úlohami sa potrápili naše mamičky a ockovia. Veru, stalo sa, že aj oni  dlhšie dumali nad odpoveďami. Všetci sme museli zapnúť mozgové závity, poriadne premýšľať, pozerať sa, počítať, tipovať a dôležitá bola aj vzájomná spolupráca. Veď ako sa hovorí: „Viac hláv, viac rozumu!“

                     Za úspešné prejdenie bludiska, nájdenie všetkých stanovíšť a vyplnenú tajničku na nás čakala sladká odmena.

                     Naozaj, zažili sme kopec zábavy. Už teraz sa tešíme na blúdenie aj budúci rok.

          • DEŇ MLIEKA V ŠKD

          • MLIEKO

            "Mlieko všetci radi máme,

            každý deň si pohár dáme.

            Ak chceš aj ty zdravý byť,

            musíš veľa mlieka piť.

             

            Mlieko biele, mlieko zdravé,

            ráno, večer, pijem stále.

            Maslo, syr a jogurt tiež,

            zdravé sú to isto vieš."

             

            Každý rok na konci septembra si pripomíname Svetový deň mlieka na školách. Podstatou tohto dňa je oslava významu mlieka v školách a neustále si pripomínať, aký veľký význam má mlieko pre náš život a náš organizmus.

            Aj naše oddelenia v ŠKD si tento deň pripomenuli 28.9.2022. Spoločnými silami sme si vyrobili rôzne výrobky, tvorili sme, rozprávali sme sa a pozreli sme si aj prezentáciu k tejto téme dňa. Naše tvorivé dielne sme na konci dňa vystavili na malej výstavke, ktorá nás bude tešiť do konca týždňa.

            7. oddelenie začalo s prípravami na tento deň už v pondelok. Najskôr sme sa porozprávali, čo všetko už vieme a veru, vieme toho dosť. Dozvedeli sme sa ale aj nové veci, ktoré nás milo prekvapili. Tieto nové poznatky sme načerpali z prezentácie, ktorú sme si spoločne pozreli. Následne sme si vyrobili netradičný model kravičky. V utorok sme si vyrobili čelenky, ktoré všetci zbožňujeme! No a v daný "Deň mlieka" sme potešili naše maškrtné jazýčky. Spoločne sme si vyrobili pomazánku. Jej príprava nebola náročná, aj sme sa pri tom zabavili, zasmiali a nakoniec potešili naše brušká.

            Mlieko je významným zdrojom bielkovín, viatmínov, minerálov a iných látok, ktoré sú zdrojom výživy pre ľudský organizmus a podieľajú sa na prevencii proti niektorým ochoreniam, ako sú napríklad osteoporóza, trombóza alebo vysoký krvný tlak. Preto nezabúdajme čo najčastejšie pridávať do nášho jedálnička mlieko a mliečne výrobky. Sú chutné, ale aj zdravé!

            Verím, že deti si deň užili a spoločne s pani vychovávateľkami, ktoré si aktivitky pripravili, mali zaujímavé zážitkové popoludnie.

            Katka, panie vychovávateľky a všetky oddelenia ŠKD.

          • Turistický krúžok- bežecké preteky

          •   „Víťazstvo je krásne, ale priateľstvo zo všetkého najkrajšie.“ Emil Zátopek

               O pravdivosti tohto výroku olympijského víťaza sa presvedčili aj naši športovci z turistického krúžku. Zúčastnili sa dvoch bežeckých súťaží Community RUN a Solinky RUN. 

                Žiaci sa umiestnili nielen v individuálnych behoch vo svojej vekovej kategórii, ale získali aj krásne 2. miesto v štafetovom behu.

                Keďže sme si išli nielen zašportovať, ale aj zabaviť sa, absolvovali sme rôzne sprievodné akcie. Obratnosť a rýchlosť sme si vyskúšali na atletickej prekážkovej dráhe. Výtvarný workshop preveril našu predstavivosť a tvorivosť. 

               Odmenou pre každého športovca bola medaila a sladké dobroty.

              Prežili sme spoločne dve piatkové popoludnia plné adrenalínu, zábavy a radosti. Tešíme na ďalšiu spoločnú akciu, ktorá nás čaká už tento piatok.

             

             

          • Turistický krúžok-Žilinská plavecká štafeta

          •    Naši šikovní športovci z turistického krúžku sa tešili z úspechu. Spolu s kamarátmi zo Žilina Bears rugby club sa zúčastnili vo štvrtok 22. septembra 2022 14. ročníka Žilinskej plaveckej štafety na Mestskej krytej plavárni v Žiline. Podarilo sa im zaplávať 5850m. Gratulujeme a všetkým patrí naše veľké ĎAKUJEME.

          • S Mimoňom na bicykli do školy 🚲

          •    Aj tento rok sa na našej škole bude konať akcia S Mimoňom na bicykli do školy. Preto vás chceme poprosiť, aby od pondelka 26.9.2022 do piatku 30.9. 2022 všetci žiaci našej školy, ktorí môžu, chodili do školy na bicykli alebo kolobežke. Na chodbe pri prechode do telocvične bude stáť každé ráno p. učiteľka, ktorej nahlásite, z ktorej triedy ste. Trieda, ktorej žiaci budú najsnaživejší, získajú na konci odmenu.

              Do areálu školy budete vchádzať zadnou bránkou od telocvične a bicykle,  kolobežky si budete odkladať vzadu do záhrady. Prosím, prineste si zámok.

              Tak nezabudnite, od pondelka sa na vás tešíme na kolobežke alebo bicykli. 🚲

             

          • Turistický krúžok- Hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste

          •   Na posledné dobrodružstvo v minulom školskom roku sme sa vydali do hvezdárne.

             Navštívili sme hviezdnu sálu, ktorá je využívaná nielen ako zážitková forma popularizácie astronómie, ale aj ako edukatívny nástroj pri výuke žiakov prenikajúcich do tajov vesmíru.

             Po zaujímavej odbornej prednáške sme sa presunuli do astronomickej pozorovateľne. Tu sa ukrýval nový moderný ďalekohľad. Každý malý zvedavec mohol nazrieť do hľadáčika, aby objavoval unikátne zábery večernej oblohy.

             Na záver potešila našich pozorovateľov možnosť zakúpiť si spomienkové predmety. Samozrejme, množstvo vedomostí a krásnych zážitkov sme si uchovali v pamäti a odniesli domov.

          • Oznam školskej jedálne

          • Žiaci, ktorí odovzdali ZÁPISNÝ LÍSTOK po 1.9.2022, a tiež nemajú včas zaplatené za STRAVU, nemôžu chodiť na obedy - celý prvý týždeň, kým nebude uhradené a zápisný lístok donesený.

            Vedúca ŠJ

          • Rodičovské konto na EduPage

          • Milí rodičia,

            väčšina z Vás už rodičovské konto má a aktívne ho aj využíva, či už pri prezeraní známok, resp. sledovaní rôznych správ. Ale niektorí toto konto ešte stále nemajú a obrátili sa na nás, aby sme aj im umožnili si to nastaviť. Tak tu sú informácie k zriadeniu si rodičovského konta pre prístup k elektronickej žiackej knižke a ďalším funkciám pre elektronickú komunikáciu so školou.

            PREČO SI VYTVORIŤ KONTO?

            Ako rodič si  nižšie popísaným postupom môžete vytvoriť automaticky samostatné konto, ktoré má nasledujúce výhody:

            · Pokiaľ máte (alebo budete mať) na ZŠ viac ako jedno dieťa, Vaše rodičovské konto Vám umožní vidieť výsledky všetkých detí naraz pod jedným prihlásením. Podmienka je aby ste pri každom dieťati nahlásili rovnakú emailovú adresu.

            · V rodičovskom konte si môžete kedykoľvek bez problémov zmeniť heslo, prípadne aj prihlasovací e-mail

            · V prípade, že budete komunikovať so ZŠ, bude zrejmé, že vystupujete ako rodič a nedôjde k zámene s kontom žiaka

            · Každý rodič (otec aj mama) môže mať samostatné konto. Podmienkou je, že rodič uvedie svoju e-mailovú adresu v údajoch poskytnutých ZŠ. 

            · Rodičovské konto môžete použiť aj v mobilnej aplikácii Edupage

             

            AKO SI VYTVORIŤ KONTO

            Vytvorenie rodičovského konta prebieha automaticky cez stránku školy v nasledujúcich krokoch:

            1. V internetovom prehliadači prejdite na stránku školy na adrese:   https://zsgorazda.edupage.org/ a kliknite na položku „Prihlásenie“, ktorá sa nachádza v pravom hornom rohu

            2. Kliknite na text „Neviem prihlasovacie meno alebo heslo“ nachádzajúce sa pod tlačidlom „Prihlásiť sa“

            3. Zobrazí sa Vám nové okno pre zadanie e-mailovej adresy pre zaslanie prístupového mena a hesla.

            4. Do položky „Email/Používateľské meno:“ zadajte e-mailovú adresu, ktorú ste poskytli ZŠ

            5. Stlačte „Odoslať“ .

            V prípade, že sa Vám vypíše text „Zadané prihlasovacie meno / email sa nenašlo“, napíšte triednemu učiteľovi, aby do systému zadal Vašu platnú emailovú adresu. Prípadne napíšte požiadavku na skola@zsgorazda.sk. Ak máte v škole viac detí ale ukazuje vám iba niektoré, taktiež napíšte na skola@zsgorazda.sk.

            6. Ak Vaša mailová adresa v systéme zadaná je, tak Vám bude zaslaný overovací e-mail s predmetom „Edupage - Prihlásenie“ POZOR: je možné, že sa tento e-mail bude nachádzať v záložke Nevyžiadaná pošta/Spam.

            7. Kliknite na overovací link, ktorý je uvedený v texte mailu

            8. Otvorí sa Vám okno portálu edupage,org:

            9. Kliknite na položku „Zmeniť heslo

            10. Otvorí sa Vám okno pre nastavenie/zmenu hesla k Vášmu prihlasovaciemu menu:

            11. Vyplňte do oboch položiek nové heslo a kliknite na „Zmeniť heslo

            12. Prihláste sa na stránke https://zsgorazda.edupage.org/ pomocou mena (e-mailová adresa) a hesla (ktoré ste si v predchádzajúcich krokoch zvolili) a používajte výhody rodičovského konta.

          • Letná škola 2022

          • Aj v tomto školskom roku sa na našej škole konala Letná škola. Žiaci si tak mohli prežiť formou zážitkového vyučovania množstvo zábavy, doplniť vedomosti a nadobudnúť nové zručnosti. Tento rok sme navštívili napr. Oravský hrad, Harmaneckú jaskyňu, Budatínsky hrad, Krajskú knižnicu v Žiline, Žilinskú hvezdáreň, Žilinskú univerzitu.

          • Zlatý Amos 2022 želá...

          • Milí žiaci, rodičia i učitelia,

            do nového šk.roka 2022/2023 si spoločne zaželajme veľa síl na zdolanie všetkých prekážok na ceste za vytúženým cieľom. Veľa úspechov a šťastia praje i pani prezidentka Zuzana Čaputová a pán primátor Peter Fiabáne.

          • Vyhlásenie o bezpríznakovosti

          • Na základe rozhodnutia ministra školstva platného od 1. septembra 2022  je pri nástupe do školy potrebné predložiť Vyhlásenie o bezpríznakovosti. Žiaci 1. ročníka ako aj noví žiaci si môžu tlačivo stiahnuť tu. Bude samozrejme pripravené aj vo vestibule školy, tak si ho môžu rodičia vypísať priamo v škole 5.9.2022

            Žiaci ostatných ročníkov podavajte prosím vyhlásenie cez Edupage (Žiadosti/Vyhlásenia) najlepšie v nedeľu 4.9.2022.

          • Oznam pre rodičov – DOPRAVNÉ

          • Rodičia, ktorých deti dochádzajú z obce Mojš (od popisného čísla 151 – 350), si môžu

            aj tento školský rok požiadať o preplatenie cestovného. Do 16.9.2022 je potrebné predložiť

            na riaditeľstvo školy žiadosť, kde bude uvedené meno žiaka, trieda a číslo účtu, na ktorý

            bude dopravné vyplatené.

            Prosíme Vás taktiež doložiť potvrdenie zo SAD o výške osobitného cestovného pre žiaka,

            Trasa: Mojš – Žilina, Pri celulózke.