• Veselé Vianoce

          • Šťastné, radosťou a pokojom naplnené vianočné sviatky, veľa zdravia a úspechov v roku 2022 Vám praje 3.A.

          • VIANOČNÝ POZDRAV

          • "Nech sa všetka starosť zruší,

            nech zavládne pokoj v duši.

            Čo bolelo, nech sa zhojí,

            čo tešilo, nech sa zdvojí.

            Lásku šťastie, žiadne hádky,

            pohodu a krásne sviatky."

            Všetkým ľuďom dobrej vôle prajeme pokojné, požehnané vianočné sviatky, plné lásky a pokoja v kruhu najbližších.

            Žiaci 6. oddelenia ŠKD a Katka.

          • Krabičky plné lásky z 3.A

          • A máme tu opäť predvianočné obdobie naplnené očakávaniami.  Aj tento rok deťúrence z 3.A spolu so svojimi úžasnými rodičmi, Miška-Športujeme s radosťou so svojimi cvičiacimi dievčatami a naša kamarátka Saška zabalili svoju lásku do krabičky od topánok. Premenili ju do drobností a maličkostí, ktoré  putovali do tých správnych rúk. Do rúk klientov z DSS Synnómia na Vlčincoch,  aby potešili dušu a zahriali pri srdiečku. Okrem balíčkov si naši tretiaci pripravili krátke vianočné pásmo. Pieseň, tanček a pekné slová všetkým spríjemnili predvianočné chvíle💛.

             

            Našim láskavým rodičom a šikovným detičkám patrí veľké poďakovanie. Vďaka snahe našej školskej rodiny si pod vianočným stromčekom mnohí nájdu svoj darček a my sa budeme tešiť, že sme niekomu vyčarili úsmev na tvári.

          • Čas vianočný v 3.A

          • Duchovné a magické. Také boli vianočné sviatky v domácnostiach našich predkov. Zaiste k nim patrili a dodnes patria aj rôzne ľudové zvyklosti a povery. Ich význam a dôležitosť sme si pripomenuli aj s našimi deťúrencami v 3.A a v 3.oddelení ŠKD.

             Pravú vianočnú atmosféru sme si vyčarovali pečením oblátok, ktoré symbolizujú najdôležitejšie hodnoty - dobro, srdečnosť a zdravie . Oboznámili sme sa tak s tajomstvom výroby tejto krásnej, dodnes zachovanej tradície a zároveň pochúťky.

              Svoje vedomosti o ľudových zvykoch a tradíciách sme si otestovali vo vianočnom kvíze, ktorý pripravila pani vychovávateľka Paťka. Spoločne sme si uvarili aj vianočný punč plný šťavnatého ovocia. Ten nás zahrial pri „chladnom“ snehuliakovi, ktorému stále padal nos (mrkva).  Ale my sme si s ním hravo poradili aj so zakrytými očami. Bola to veľká zábava.

             

          • ZDOBENIE PERNÍKOV

          • Tak, ako sa nám pomaly chýli ku koncu adventný čas, tak aj v našom 6. oddelení ŠKD sa tento týždeň pomaličky chýlili naše aktivity ku koncu. Piatkové pečenie perníčkov nás veľmi nadchlo a tešili sme sa už na ich zdobenie. Každý si vybral, ktoré si chcel zdobiť a mohli sme začať. Príprava nebola náročná, veď niektorí z nás pomáhajú svojej mamičke aj doma. Fantázii sa medze nekládli, vzory boli utešené, miestami až fantazijné. No všetky boli unikátne. Každý jeden z nás do toho vložil veľký kus svojho srdiečka. Perníčkom sme potešili nielen svojho blízkeho, mamičku, otecka, či babičku, ale aj svoje bruško. Chutili nám a už teraz určite vieme, že aj doma pomôžeme a upečieme. Veď perníčky predsa patria medzi symboly Vianoc a aj medzi naše zvyky a tradície, ktoré chceme dodržiavať.

             

            S prianím všetkého dobrého žiaci 6. oddelenia ŠKD a Katka

          • VIANOČNÉ PEČENIE

          • Medovníčky

            "Od mamičky medovníčky,

            zoberiem si do ručičky.

            Krásne sú a voňajú, 

            pokoja mi nedajú."

            Isto už všetky deti nedočkavo otvárajú okienka na adventnom kalendári. Počítajú dni do Vianoc, do čarovného 24. decembra. Istotne je aj u našich žiakov súčasťou tohto očakávania a navodzovania vianočnej atmosféry spievanie či púšťanie vianočných kolied, riekaniek, piesní, ale aj pečenie vianočných koláčikov. Či sú to už vanilkové rožky, medvedie labky, linecké koláčiky alebo medovníčky, či perníčky.

            My, žiaci 6. oddelenia sme si jeden taký predvianočný deň urobili aj v ŠKD. Pustili sme sa do pečenia perníčkov. Príprava nebola veľmi náročná. Pri vaľkaní cesta a samotnom vykrajovaní perníčkov sme si užili veľa zábavi. Popri tom sme si zaspievali vianočné pesničky, pustili sme si koledy a pochutnali sme si na výbornom vianočnom čaji, ktorý rozvoniaval spolu s upečenými perníkmi. Na samotný záver sme sa zahrali aj nejaké hry, aby tá predvianočná nálada bola pre nás výnimočná. Perníčky sú už upečené a nás čaká už len ich zdobenie, pri ktorom si určite predvianočnú atmosféru vychutnáme.

            Príjemné vianočné vypekanie vám všetkým želajú žiaci so 6. oddelenia ŠKD spolu s Katkou.

          • Duch Helfi a záchranári z 3.A

          • Zdravie, to najvzácnejšie, čo človek má. Ale čo ak oň prídeme pre chorobu či úraz? Ako sa v život ohrozujúcej situácii zachovať?To všetko sa dozvedeli naši tretiaci od tých najpovolanejších.

                  Navštívili sme Červený kríž. Ujo záchranár a predseda územného spolku SČK Peťo Martinek oboznámil deti so zásadami prvej pomoci prostredníctvom projektu Helfi, podporovanom nadáciou Kia. 

                    Helfi je mladý, priateľský, šibalský duch👻, ktorý naučil našich tretiakov, ako sa zachovať, keď nájdu človeka v bezvedomí. Ale aj ako volať na tiesňovú linku alebo poskytnúť umelé dýchanie a masáž srdca.

                             Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie s ním. Máme sa od neho ešte veľa čo učiť! Chceme sa naučiť  poskytnúť prvú pomoc pri krvácaní z nosa, ošetriť vyvrtnutý členok, čo treba robiť po uštipnutí osou, pri úpale zo slnka, či prečo sa stať dobrovoľníkom.

                         Žiaci odchádzali zo vzdelávania spokojní a obohatení o nové informácie. Tešia sa, že aj oni budú vedieť pomôcť pri záchrane ľudského života. Veď ľudský život musíme chrániť všetci – veľkí aj malí.

             

          • ADVENTNÝ KALENDÁR

          • "Snehuliačik maličký,

            deťom stráži balíčky.

            Každý deň im spríjemní,

            v tomto vianočnom čakaní.

            Aby drobci vedeli,

            kedy už Ježiško darčeky nadelí."

             

            December sa tradične spája s prípravou na Vianoce. Deti z 8. oddelenia ŠKD zahájili Advent výrobou adventného kalendára perníčkovou výzdobou. Užili si plno smiechu pri miesení cesta, formovaní i kreatívnym zdobením perníčkov. Ozdobili stromček a ostalo i do bruška. Hmmm, chutia výborne!

            Krásny a pokojný adventný čas vám želajú žiaci z 8. oddelenia ŠKD a pani vychovávateľka Slávka

          • Mikulášska akcia - EKOALARM

          • Milí spolužiaci!

            Pripravili sme si pre Vás mikulášsku akciu v rámci projektu EKOALARM, do ktorého je naša škola zapojená.

            Vašou úlohou je vytvoriť mikulášske balíčky pre kamarátov, ktorých chcete prekvapiť. Darčeky musia byť zabalené bez zbytočného odpadu (obalu).

            Dajme veciam druhú šancu a podporme aj ich opätovné využitie. Fantázii sa medze nekladú. Najoriginálnejší nápad „zabaleného“ balíčka, darčeka bude odmenený.

            Darčeky (s čitateľne napísaným menom  a triedou) môžete odovzdať v pondelok ráno 6.12. do pripravených košov pred zborovňou.

            Naším cieľom je podpora minimalizácie odpadov, a preto vyhlasujeme výzvu – Mikuláš bez odpadu.