• Fungovanie ŠKD od 29.11.2021

          • Z dôvodu nemiešania tried bude ŠKD fungovať v obmedzenom režime, aby sa čo najmenej stretávali žiaci rôznych tried.

            Ranná družina bude od 6:30 a žiaci pôjdu priamo do svojich kmeňových tried. Na chodbách bude zabezpečený dozor. Poobedná družina bude prebiehať v oddeleniach tak ako doteraz, ale iba do 16:00. Pre žiakov, ktorých si rodičia nestíhajú prevziať do 16:00, bude do 16:30 zabezpečený dozor jednou vychovávateľkou.

          • Turistický krúžok Čipčie

          • Našu ďalšiu turistickú výpravu sme si naplánovali na vrch Čipčie. Nachádza sa v Lúčanskej Malej Fatre nad obcou Turie.

            Poľným chodníkom sme sa okolo lomu dostali k lesu. Hneď pri vstupe nás očarili tajomné miesta ako v rozprávke.

            Cestou na vrch sa nám začali otvárať nádherné výhľady do Rajeckej doliny z niekoľkých skalnato - lúčnych vyhliadok. Na jednej z nich sme si zopakovali učivo z vlastivedy. Medzi najzákladnejšie kroky orientácie v prírode patrí určovanie svetových strán. Určili sme si ich nielen pomocou kompasu, ale aj podľa stáročiami odsledovaných ukazovateľov: Polárka, poludňajší tieň, stromy, pne, mach, mravenisko, sneh, včelín, slnečnica, kostol, ručičkové hodiny.

            Na samotnom vrchu sme si urobili krátku prestávku s občerstvením. Samozrejme, nesmelo chýbať zapísanie do pamätnej knihy.📔📝

            Plní nových síl sme sa vydali na cestu späť. Jesenná príroda má naozaj veľké čaro. Práve preto sme sa rozhodli zmeniť trasu a domov sme sa vrátili okružnou cestou.  

            Ak Vás náš výlet oslovil, môžete si vybrať Čipčie ako ďalšie Vaše rodinné dobrodružstvo.

            🎒🍂

          • ADVENTNÝ ČAS

          • Znova po roku začína ten čarovný,

            malými i dospelými obľúbený

            predvianočný čas plný príprav

            a očakávania najkrajších sviatkov.

            To, že sa blížia Vianoce, nám už štyri

            týždne predtým signalizuje Advent.

            Toto čarovné obdobie, na ktoré sa už všetci tešíme, sa pre mnohých začína už prvou adventnou nedeľou. Počas nej zapaľujeme prvú sviečku na krásnom adventnom venci.

            Jeden taký veniec sme si zhotovili aj my, žiaci zo 6. oddelenia ŠKD. Prv, než sme sa do jeho prípravy pustili, sme si porozprávali, čo vieme o Advente, ale dozvedeli sme sa aj niečo nové. No hlavne sme si povedali, aké čarovné a magické dni nás počas Adventu čakajú. Povedali sme si aj o zvykoch a tradíciách, ktoré sa voľakedy dodržiavali. Dnes o nich vieme už len z rozprávania, alebo zo starých slovenských filmoch. Spomenieme  niektoré.

            Advent sa začína prvou nedeľou po sv. Kataríne. Po 25. novembri, kedy má meno Katarína, sa už v minulosti nesmeli konať žiadne tanečné zábavy a pre mnohých sa už vtedy začínal pôst.

            Posledný novembrový deň patrí odjakživa Ondrejovi. Mladé dievčatá sa v tento deň zabávali tým, že sa pokúšali rôznymi veštbami odhaliť identitu svojho milého.

            Keď to na Ondreja nestihli, druhú šancu im priniesla sv. Barbora. 4. decembra všetky vydajachtivé dievčatá odrezali vetvičku z čerešne aj s púčikmi a vložili ju do vázy. Tá, ktorej do Vianoc rozkvitla, mala sa do roka vydať.

            Z mnohých decembrových tradícií je určite najobľúbenejšia práve tá, ktorá sa spája so sv. Mikulášom. Dnes deti 6. decembra obdarúva sladkosťami. No nie sú zadarmo. Deti si ich musia zaslúžiť.

            13. decembra oslavuje svoje meniny Lucia. Dni od Kataríny po Luciu sa v minulosti nazývali aj stridžie dni. Ten posledný pripadol na sv. Luciu. Počas tohto dňa majú byť domovy čisté, preto dievčatá každý kút domu poriadne povymetali. Boli odeté v bielom, tvár mali natretú bielym púdrom a ukrytú za maskou so zobákom. Husími perami vyháňali z domovov choroby a zlé sily.

            Žiaci 6. oddelenia ŠKD a pani vychovávateľka Katka

            "Prajeme Vám príjemné prežitie adventného obdobia. Nech do všetkých naších domácností vstúpi pokoj a radosť z nastávajúcich sviatkov a svetlo adventného venca zapáli svetlo v našich srdciach, aby nielen počas adventu nechýbala ľuďom láska a porozumenie."

             

          • Vtáčikom pred zimou

          • "Zima zbehla za vrátka,

             vyplašila vtáčatká.

             Sneh sa sype, vietor hudie,

             čo len s nami teraz bude?

             Nezhyniete, moji malí,

             kŕmidlo sme na strom dali."

             

            Zima je už predo dvermi a vtáčatká v okolí našej školy sa už nemusia báť, že zahynú od hladu. Žiaci zo 6. oddelenia ŠKD pre nich zhotovili kŕmidlá. A nie sú hocijaké. Zhotovili ich z odpadového materiálu. Veď my dobre vieme, že našu prírodu by sme mali chrániť. A my ju chrániť chceme!!! Preto sme použili plastové fľaše, ktoré by sa inak vyhodili. Takto aspoň na chvíľu opäť poslúžia a nemusia sa zbytočne kupovať nové a drahé kŕmidlá. Tie naše sme zavesili na školskom dvore, kde veríme, že ich vtáčiky nájdu. Veľmi sa tešíme, že sme urobili dobrý skutok a pomohli tak prírode, ako aj zvieratkám.

            Žiaci 6. oddelenia ŠKD a pani vychovávateľka Katka

          • PALEONTOLÓGOVIA Z 1. B

          • Naši prváčikovia zažili stretnutie s dinosaurami. Zhotovili si obrovských mäsožravcov i bylinožravcov z dôb dávno minulých. Vyskúšali si aj namáhavú prácu paleontológov, keď museli precízne a trpezlivo vydolovať svoju kostru dinosaura zo skameneného vajíčka.

          • Z postele rovno do školy

          • Spánok tvorí nevyhnutnú súčasť každodenného života. Spíme jednu tretinu dňa, to je 8 hodín. Už aj starovekí Gréci poznali boha spánku Hypnosa (rímsky boh Somnus) syna bohyne noci – Nyx. Spánok totiž nie je strata času!

            O tom, aký je dôležitý pre naše zdravie, myslenie a rozhodovanie, sme sa dozvedeli a porozprávali počas PYŽAMOVÉHO DŇA. Pripravili sme si ho so žiakmi 3.A triedy. 

            Dnes sme vstávali do školy naozaj s radosťou. Žiadne prezliekanie z pyžama sa nekonalo. Z postele sme išli rovno do školy. Pribalili sme si aj obľúbený vankúšik, deku a svojho kamaráta na spanie.

                      Na hodinách slovenského jazyka a matematiky sme si precvičili preberané učivo. Aj pracovný list sme pomenovali „Pyžamový deň.“  Zaujímavosti o zdravom spánku sme sa dozvedeli na čítaní s porozumením. Nové zistenia sme zapísali na vlastnoručne vyrobený triedny vankúšik. Aj hodina telesnej výchovy sa niesla v duchu celodennej témy. V telocvični nás sprevádzali naši plyšoví kamaráti. Urobili sme si súťaž v hode plyšovou hračkou 🐻 na basketbalový 🏀 kôš. Na záver dňa sme si naše technické zručnosti preverili na hodine informatiky. V programe Skicár sme vytvorili krásne práce.

            Po dni plnom zážitkov sme sa zabalili do deky a na chvíľočku sme si sladko pospali. Tak nezabudnite, kamaráti!  „Spánok nie je strata času. Dobrú noc🌛!“

          • Turistický krúžok - Kamenný hríb- Kojšová, Rozhľadňa na vrchu Špicák

          •     Na naše prvé tohtoročné stretnutie sme sa vybrali nad obec Strečno. V severovýchodnej časti Malej Fatry medzi vrchom Polom a Strečianskou úžinou sa nachádza malý horský celok s vrcholom Kojšová, súčasťou ktorej sú skalné reliéfy Havraních skál. Sú to kamenné útvary, ktoré majú ľudové názvy- Hríb, Ježibaba, Kamenná tvár, Ťava.

                My sme navštívili jeden z nich- Hríb. Naše dobrodružstvo sa začalo na železničnej stanici 🚂 . Cesta vo vlaku nám ubehla veľmi rýchlo. Našou úlohou bolo sledovať okolie, cez  ktoré sme prechádzali. S históriou, pamiatkami a prírodnými úkazmi obce Strečno sme sa oboznámili prostredníctvom náučných tabúľ.

                 Naša dobrodružná výprava pokračovala  na rozhľadňu na vrchu Špicák. Bola postavená na nádhernom vyhliadkovom mieste. Odtiaľ je pri dobrej viditeľnosti možnosť pozorovať najkrajšie miesta v okolí: Starhrad, Budatínsky a Lietavský hrad. Priamo pred vyhliadkou sme si oddýchli na lavičke. Pozorovali sme okolie z vtáčej perspektívy. Cestou naspäť bola zábava. V lese plnom napadaného lístia sme sa zahrali listovačku 🍁🍂. To bolo smiechu a radosti! 

               Už teraz sa tešíme na ďalšiu spoločnú akciu, ktorá nás čaká už túto sobotu 20.11.2021.

             

          • Oslavujeme úspešný 1. štvrťrok v škole

          • Naši najmenší žiaci z 1.A triedy majú za sebou už 1. štvrťrok v škole.

            Počas neho pracovali veľmi svedomito, všeličo sa naučili, a preto sa rozhodli, že si v tento deň oddýchnu.  Vymenili aktovky a lavice za dobroty od mamičiek a stany.

            Prezliekli sa do pyžama a párty mohla začať. Najskôr si postavili stany, v ktorých mohli leňošiť, hodovať a hrať spoločenské hry.

            V telocvični sa vyjašili pri vankúšovej vojne. Unavení a opäť hladní si pochutili na šunkovej pizze.

            Na záver oslavy a s plnými bruškami sa mohli sústrediť aj na rôzne výtvarné činnosti a rozhovor o celodennej hygiene.

            Čas plynie ako voda, čochvíľa je tu polrok a s ním aj radosť z novej super párty.

             

          • Lesní strážcovia z 3.A

          • "Stromy sú pľúcami planéty a zároveň zelení lekári, liečia myseľ aj telo."

             

                  🌲je stále považovaný za najmocnejší symbol ľudstva. Staré národy verili, že je nabitý množstvom energie. Korene má hlboko v zemi a korunu v nebi, ktorá ako anténa  nepretržite prijíma energiu.

                  Každý rok  20. októbra si pripomíname Medzinárodný deň stromov. Na počesť tohto významného sviatku sme si v 3.A urobili rôzne aktivity. 

                   Na hodine informatiky sme si vytvorili prezentácie o stromoch. V ŠKD sme si spolu s pani vychovávateľkou Paťkou  Fillovou vyrobili plagát. Pripomenuli sme si význam 🌲 pre náš život, ako ich máme chrániť, ako je potrebné sa k nim správať.

                  A keďže nie nadarmo sa hovorí, že učenie sa vlastným poznaním a skúsenosťou je najefektívnejšie, vybrali sme sa pomôcť ujom lesníkom do lesa v neďalekej obci Trnové. Spoločne sme vysadili novú lesnú škôlku. Každý si svoj stromček označil vyrobenou menovkou. 

                Bol to neopakovateľný zážitok. Náš sľub, že sa tam každý rok pri príležitosti Medzinárodného dňa stromov vrátime, určite dodržíme.

             

          • Festival vedy a techniky 2021

          • Štvorica našich žiakov sa v dňoch 8.11. - 9.11.2021 zúčastnila 24. ročníka Festivalu vedy a techniky AMAVET 2021, kde žiaci stredných a základných škôl z celého Slovenska mali možnosť zrealizovať svoje nápady. Krajské kolá sa uskutočnili v októbri, z ktorých najúspešnejší súťažiaci postúpili na celoslovenské finále súťaže mladých vedátorov.

            Naši postupujúci boli Tomáš Filip s Tamarou Januškovou a Matúš Daniel Devera s Matejom Sliviakom.

            Ďakujeme im za úspešnú prezentáciu svojich projektov a reprezentáciu školy.

            Festival vedy a techniky AMAVET, ktorý otvára Týždeň vedy a techniky na Slovensku, sa začal v pondelok v Zážitkovom centre vedy Aurelium v Bratislave. Svoje posolstvo počas otvorenia Festivalu vedy a techniky AMAVET a Týždňa vedy a techniky na Slovensku predniesli predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík či vedec Pavol Čekan.

          • Trenčiansky robotický deň 2021

          • Dňa 3.11.2021 sa naši žiaci zúčastnili súťaže Trenčiansky robotický deň. Tento rok spolu súťažilo 58 robotov v 4 kategóriách. V kategóriách pre základné školy sme získali dve prvé a jedno druhé miesto.

            Kategória Follower Easy:

            Cena primátora mesta Trenčín za 1. miesto - Matúš Daniel Devera 

            Kategória Follower Hard:

            Cena predsedu TRD za 1. miesto Juraj Fašang a Tomáš Filip

            Kategória Freestyle:

            Cena predsedu TRD za 2. miesto Juraj Fašang a Tomáš Filip

            Gratulujeme

            Trenčiansky robotický deň je medzinárodná súťažná prehliadka robotov (robotická súťaž), ktorú organizuje Stredná odborná škola, Pod Sokolicami 14, Trenčín v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom a mestom Trenčín pod osobnými záštitami predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja a primátora mesta Trenčín. Cieľom robotickej súťaže je popularizovať vedu a techniku medzi mladými ľuďmi.

            Vyhlasovateľ súťaže: Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR

            Follower Easy

            Follower Hard