• MAĽUJEME, MAĽUJEME

          • "...neboj sa použiť tvoju predstavivosť..."

            "...maj odvahu používať svoju fantáziu..."

            "...buď kreatívny..."

            Jedno popoludnie sme sa rozhodli, že si skrášlime okolie našej školy. Začali sme hneď pred vchodom do budovy. Naše nápadné - nenápadné dielo sa tvorilo pomaličky, s radosťou. Bavilo nás to a máme dobrý pocit, že naša maľba dokáže na nejednej tvári vyčariť malý úsmev. Už teraz sa tešíme, ako budeme pokračovať a svojimi nápadmi budeme rozvíjať svoj talent.

            "Každý môže byť umelcom..."

            Žiaci 8. oddelenia ŠKD a Katka

          • Opäť v našej škole...

          • "Škola, škola, školatá,

            tak už sme tu zase!

            Kričia chlapci, dievčatá

            až sa komín trasie.

            Škola, škola, školička,

            dosť už bolo zeme,

            vody, lesov, strání, lúk...

            Už sa učiť chceme.

            (Štefan Moravčík - Ahoj, škola)

            Prázdniny preleteli ako vietor ponad Dubeň a my sme už zasadli do školských lavíc. Oddýchnutí, plní elánu a energie sme prekročili brány školy. Tešili sme sa na spolužiakov, učiteľov a na všetko, čo nám naša skvelá škola ponúka. Vieme, že nás čaká učenie, plnenie si svojich povinností a vieme aj, že spolu so spolužiakmi budeme zdieľať naše spoločné dni v škole. Ale...čakajú nás aj skvelé zážitky, výlety, rôzne exkurzie a kurzy.

            Nás, čo navštevujeme Školský klub detí - ŠKD  čakajú popoludnia plné zábavy, hier, športu, tvorenia a vyrábania. Čakajú na nás aj rôzne vzdelávania, besedy, budeme robiť pokusy, či pozorovať prírodu, variť, piecť. Možností, ako tráviť voľný čas v škole mimo vyučovania je veľa. Na všetky sa tešíme.

            Naše prvé dni v ŠKD boli o zábave, hrách, veľa sme sa rozprávali.

            Toto sme my, 8. oddelenie ŠKD a Katka.

          • S Mimoňom na bicykli do školy 🚲

          •     Aj tento rok sa pri príležitosti Svetového dňa mobility bude na našej škole konať akcia S Mimoňom na bicykli do školy. Preto vás chceme poprosiť, aby od pondelka 18.9.2023 do piatku 22.9.2023 všetci žiaci našej školy, ktorí môžu, chodili do školy na bicykli alebo kolobežke. Na chodbe pri prechode do telocvične bude stáť každé ráno p. učiteľka, ktorej nahlásite, z ktorej triedy ste. Trieda, ktorej žiaci budú najsnaživejší, získajú na konci odmenu.

              Do areálu školy budete vchádzať zadnou bránkou od telocvične a bicykle,  kolobežky si budete odkladať vzadu do záhrady. Prosím, prineste si zámok.

              Tak nezabudnite, od pondelka sa na vás tešíme na kolobežke alebo bicykli. 🚲

             

             

          • OZNAM

          • ROZPIS PRÁCE ved.ŠJ:

              7.00 – 8.00 – osobné konzultácie s rodičmi + C.Str.

              9.00 – 10.00 – vystavenie nových čipov + náhr.straveniek

            10.00 – 12.00 – telefonické konzultácie s rodičmi

            V ost.čas – práca s pc – prosím o dodržiavanie určených hod. !

          • Škola volá!

          • Začiatok školského roka 2023/24 bude 4. 9. 2023 nasledovne - 8:15 privítanie prvákov v školskej jedálni, ostatní žiaci nastupujú 8:30. Tešíme sa na Vás!

          • Oznam pre rodičov budúcich prvákov

          • Prosíme rodičov budúcich prvákov, ktorí sú zapísaní do triedy pre deti so všeobecným intelektovým nadaním a boli na testoch v inom centre ako CPPPaP v Žiline na Predmestskej ulici, aby nás kontaktovali, najlepšie osobne, počas prvého júlového týždňa medzi 8:00 a 14:00 hod.

          • Posledné spoločné dobrodružstvo Gorazďákov zo 4.A

          •     Po celoročnej usilovnej práci sme sa vybrali načerpať novú energiu do prírody. Navštívili sme jednu z najkrajších horských chát tesne pod vrchom Suchý. Aj jej názov je Chata pod Suchým a je v prevádzke už od roku 1948.
             

               Cestou sme si vychutnávali ticho a krásy vysokohorského prostredia. Cesta nám ubiehala rýchlo. Spríjemňovali sme si ju našimi obľúbenými piesňami. Po príchode sme sa občerstvili dobrotami, ktoré nám ponúkala samotná chata. Po chutnom obede sme sa ubytovali a nasledoval oddych. Veľmi rýchlo sme načerpali nové silly. Po oddychu sme sa vybrali objavovať prírodné krásy Malej Fatry. Na neďalekej lúke sme si zasúťažili a vychutnali si nádhernú scenériu vrchu Suchý. Aký by to bol výlet v prírode bez večernej opekačky?
                    Po rannom prebudení nás čakali chutné raňajky, ktoré nám pripravili tety kuchárky.
                  Plní pozitívnej energie a zážitkov sme sa vybrali na cestu späť. Bola to obrovská zábava. Cestou sme sa ešte zastavili navštíviť zrúcaninu hradu Varín, ktorú všetci poznáme pod názvom Starhrad.
                    Naše veľké ĎAKUJEME patrí našim skvelým mamičkám, oteckom a tetám, ktoré nás sprevádzali a strávili s nami nezabudnuteľné chvíle.
                   Ak aj Vy budete potrebovať načerpať novú energiu, môžete navštíviť toto čarovné miesto. Určite to stojí za to.

          • Oznam pre rodičov budúcich prvákov

          • Prosíme rodičov budúcich prvákov, ktorí sú zapísaní do triedy pre deti so všeobecným intelektovým nadaním a boli na testoch v inom centre ako CPPPaP v Žiline na Predmestskej ulici, aby nás kontaktovali, najlepšie osobne, počas prvého júlového týždňa medzi 8:00 a 14:00 hod.

          • Letné astronomické kino

          •  Čakanie na letnú dovolenku si môžete spríjemniť už tento piatok! Krajská hvezdáreň v Žiline opäť pripravila zábavné aj poučné podujatie "Letné astronomické kino". Tento týždeň si povieme niečo o nočných svietiacich oblakoch, no môžete sa tešiť aj na pozorovanie letnej večernej oblohy a hlavne na svietiace 5 metrové nafukovacie modely Mesiaca, Marsu a Jupitera! Tešíme sa!Viac o podujatí nájdete tu  https://bit.ly/3rfuFzP 

          • Bádatelia šiestaci

          • Hodiny fyziky sme si v šiestych ročníkov spestrili aj v druhom polroku žiackymi projektami.

            Žiaci si vyberali jednu z viacerých tém týkajúcich sa správania sa telies v kvapalinách a plynoch. Žiaci ostatným vysvetlili, ako pracuje dané zariadenie alebo pomocou vhodného pokusu vysvetlili podstatu daného javu.

            Dozvedeli sme sa princíp teplovzdušného balóna, vznášadla, vetroňa, lávovej lampy, lode, hustomeru alebo pontónu. Vysvetlili nám, ako vzniká morský prúd alebo čo to je aerodynamický paradox.

            Pri práci na projekte využili svoje vedomosti, hľadali nové informácie, zapojili tvorivosť, prácu podľa návodu a cvičili sa aj v trpezlivosti, presnosti. Dôležité bolo zorganizovanie si práce, aby všetko stihli pripraviť do určeného termínu a samozrejme aj práca v dvojiciach resp. trojiciach.

            Väčšina žiakov vytvorila projekty, ktoré boli zaujímavé, prepracované a originálne.

            Mgr. Petra Vácvalová

          • Dobrodružstvo v prírode 4.A

          •    V samom srdci Javorníkov, v nádhernom a tichom horskom prostredí, sa v dňoch 19.6. – 23.6.2023 zúčastnili žiaci 4.A triedy dlho očakávanej „Školy v prírode.“

               Po príchode do spomínaného prostredia sme sa ubytovali v horskom hoteli František, kde už na nás čakali útulné izby. Po výbornom obede sme sa zoznámili s našimi animátormi Sydney, Muška, Kinderko, Ellie a Šamanom. Hneď sme sa vrhli na program, ktorý si pre nás pripravili. Rozdelili sme sa do tímov, premysleli si názov, ktorý nás charakterizoval. 

                 Počas celého pobytu sme od rána do večera plnili množstvo úloh.  Začiatkom každého dňa bola ranná športovo- tanečná rozcvička. Počas nej sme získali energiu na celý deň. Keďže nám počasie naozaj prialo, väčšinu času sme strávili vonku. Samozrejme, počas pobytu nesmelo chýbať kúpanie v bazéne s množstvom hier a súťaž.

               Dni utekali veľmi rýchlo. Posledný večer nás čakalo vyhodnotenie družstiev a rozlúčková diskotéka s úžasnými animátormi, ktorí si pre nás pripravili množstvo prekvapení. Všetci sme boli obdarovaní krásnym diplomom a tričkom. Vybrať sme si mohli aj klobúčik, slnečné okuliare alebo kľúčenku.

             Naše veľké ĎAKUJEME patrí p. doktorke MUDr. Magdaléne Strýčkovej za vynikajúcu opateru, starostlivosť a profesionálny prístup.

               Bolo to naše posledné spoločné týždenné dobrodružstvo. O to viac sme si ho užili. Všetky zážitky a dobrodružstvá ostanú navždy v našich srdiečkach.

             

          • Gorazďáci spoznávajú svoje rodné Slovensko

          •   Najlepším učiteľom je skúsenosť a nie niečí skreslený pohľad." Jack Kerouac

              Týmto výrokom amerického prozaika a básnika sa riadia aj naši Gorazďáci. Preto sa vo štvrtom ročníku rozhodli spoznávať rodné Slovensko nielen na hodinách vlastivedy, ale objavovať jeho nádherné zákutia aj osobne.

              A kam všade nás zaviedla naša túžba po poznaní? A aké krásy nášho rodného Slovenska sa nám podarilo objaviť, si môžete pozrieť v našej galérii.

             

          • NAŠA RADOSŤ

          • "Prečo by si mal zapadnúť,

             keď si bol stvorený, aby si vynikal?"

            (Dr. Suess)

            Slovenská pošta, a.s. upriamila našu pozornosť na zaujímavú medzinárodnú aktivitu - súťaž o Najkrajší list. Úlohou účastníkov súťaže bolo napísať "klasický" (rukou písaný list) na tému "Predstav si, že si superhrdina a tvojou úlohou je urobiť všetky cesty bezpečnejšími pre deti."

            Súťaž bola síce určená pre deti od 9 - do 15 rokov, no my sme to prijali ako výzvu, ktorú sa pokúsime zdolať. Dnešná moderná doba moc nepraje písaniu listov, je to "staromódne". Ani my sme nevedeli, ako poriadne postupovať. Zapotili sme sa veru dosť. Hlavne, list mal obsahovať všetky náležitosti písaných listov. Tak sme pátrali, ako to má byť. Svoje listy sme sformulovali, každý ako bonus priložil kreslený obrázok a šup poslať obálku poštou na miesto určenia!

            A čo nás o niekoľko mesiacov čakalo? Prekvapenie vo forme balíka priamo z Ministerstva dopravy pôšt a telekomunikácií! Síce sme nevyhrali, konkurencia bola určite veľká, ale radosť nám urobilo poďakovanie za účasť a drobné darčekové predmety.

            Na záver školského roka to bola pre nás veľká radosť. Sme povzbudení do ďalšej práce, súťaží a veríme, že v budúcom školskom roku sa nám bude dariť aj naďalej. Svojou prácou a správaním budeme robiť radosť sami sebe a aj svojmu okoliu.

            Krásne a bezpečné prázdniny všetkým prajú žiaci 7. oddelenia ŠKD a Katka. Dávajte na seba pozor!

          • Oznam pre rodičov budúcich prvákov

          •   Prosíme rodičov budúcich prvákov, ktorí sú zapísaní do triedy pre deti so všeobecným intelektovým nadaním a boli na testoch v inom centre ako CPPPaP v Žiline na Predmestskej ulici, aby nás kontaktovali, najlepšie osobne, počas prvého júlového týždňa medzi 8:00 a 14:00 hod.

             

          • IQ DAYS a zraková rozcvička

          • Dňa 27. 6. 2023 sme sa my 5.C zúčastnili IQ days v Auparku a potom sme sa presunuli do Považskej galérie, kde sme si pri zrakovej rozcvičke precvičovali aj iné zmysly a mozgové závity.

            Na IQ days sme si precvičili postreh, strieľali sme zo zvukového dela, otestovali si svoju silu pri ťahaní lanom. Čierna diera zhltla všetko, čo bolo v jej dosahu. Zrakové klamy, fakírska stolička, viskozita kvapalín – to boli ďalšie z exponátov.

            V Považskej galérii sme si mohli pozrieť obrazy Vincenta Hložníka, otestovali sme si vnímanie a pamäť a kreatívne farbami vymaľovať kópie obrazu. Vznikli naozaj pozoruhodné diela, ktoré viacerí autori nechali galérii na pamiatku.

            Mgr. Petra Vácvalová

          • Hradná škola v Strečne

          • Dňa 21. 6. 2023 sa 5.C vzdelávala netradične na Hradnej škole v Strečne.

            Pozorovali sme prácu hrnčiarov. Vyskúšali sme si prácu kováčov, stredovekých pisárov – písali sme brkom. Mohli sme takéto písanie porovnať s písaním pierkom. Dozvedeli sme sa veľa o prírodnom atramente z dubienok a aj mnoho iných zaujímavostí z botaniky. Naše vzdelávanie sme zakončili komentovanou prehliadkou hradu.

            Mgr. Petra Vácvalová