• Európsky deň jazykov /EDJ/
          • Európsky deň jazykov /EDJ/

          • Čo je európsky deň jazykov? 

            Je to skvelý deň plný aktivít v oblasti jazykového vzdelávania v celej Európe. 

            26.09. oslavuje každý rok z iniciatívy Rady Európy.

             

            Prečo oslavujeme EDJ?

            • Upriamuje pozornosť verejnosti na význam výučby a učenia sa jazykov, aby sme lepšie porozumeli plurilingvizmu a interkulturalite. 
            • Podporujeme bohatú lingvistickú a kultúrnu rozmanitosť Európy.
            • Podporujeme školské jazykové vzdelávanie.

            EDJ žiaci aj učitelia vyhodnotili ako zábavný, poučný, skvelý. Prínos videli najmä v tom, že si uvedomili význam výučby cudzích jazykov a že učiť sa dá aj s úsmevom na tvári. 

            Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa podieľali na realizácii tohoto dňa, a tým, ktorých práce zdobia našu školu.

             

            Frazeologizmy trojjazyčne: po slovensky, po nemecky a po anglicky.

          • Mliečny program na našej škole !!!

          • Mliečny program na školách je iniciatíva, ktorá sa zameriava na zabezpečenie zdravého stravovania a výživy pre naše deti. Tento program ponúka žiakom prístup k čerstvému a výživnému mlieku, čím podporuje ich rast a vývoj. Nejde len o jednoduchú iniciatívu, ale o záväzok voči zdraviu a dobrej výžive mladých ľudí.

            Mliečny program na školách je dôležitou súčasťou výchovy k zdravej strave. Mlieko je zdrojom dôležitých živín, ako sú bielkoviny, vápnik a vitamíny, ktoré sú nevyhnutné pre správny rast a vývoj našich detí. V rámci tohto programu majú študenti možnosť využívať čerstvé mlieko počas raňajok alebo obeda, čo prispieva k ich celkovému zdraviu.

            Výhody mliečneho programu sú viacnásobné. V prvom rade, mlieko je významným zdrojom vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravý vývoj kostí a zubov. Pravidelná konzumácia mlieka môže pomôcť predchádzať osteoporóze a iným ochoreniam súvisiacim s nedostatočným množstvom vápnika v organizme.

            Okrem toho, mlieko obsahuje aj dôležité bielkoviny, ktoré podporujú rast a obnovu svalov a tkanív. Vitamíny a minerály prítomné v mlieku posilňujú imunitný systém a zlepšujú celkovú odolnosť organizmu. Tieto výhody sú pre deti obzvlášť dôležité, pretože ich telá sa ešte stále rozvíjajú a potrebujú dostatočnú výživu.

            Mliečny program tiež pomáha zvyšovať povedomie o zdravej výžive a vytvára zdravé návyky u detí. Keď majú prístup k výživnému mlieku v škole, učia sa oceniť výhody zdravého stravovania a vedie ich to k zdravšiemu životnému štýlu aj mimo školy. Tento program tiež podporuje miestnych producentov mlieka, čo je pre miestnu ekonomiku veľmi prospešné.


            Mliečny program na školách je vynikajúcou iniciatívou, ktorá zabezpečuje zdravé stravovanie a výživu pre naše deti. Poskytovanie čerstvého mlieka v školách prispieva k ich celkovému zdraviu, rastu a vývoju. Okrem toho, program podporuje zdravé stravovacie návyky a povedomie o výžive. Nezabúdajme, že deti sú našou budúcnosťou, a týmto programom im pomáhame vytvárať zdravé základy pre ich život.

            PaedDr. Mário Marčan - riaditeľ školy

          • Šarkaniáda

          • Deti z III.C, III.D, IV.B a IV.C sa už celý týždeň tešili na štvrtkovú ŠARKANIÁDU. 

            Šarkany boli doslova všade, vo vzduchu aj na zemi.

            Svojou farebnosťou a pohyblivosťou urobili radosť nielen nám, ale i obyvateľom Vlčiniec. 

            Mnohí na nás pozerali z balkónov a povzbudzovali deti pri súťažení o najlepšieho šarkana. 

            Víťazom gratulujeme!!!

          • Vesmírna geometria

          • Žiaci z 2. A triedy sa zahrali na výskumníkov a hľadali nové súhvezdia. Precvičili si nielen svoje zručností z rysovania, ale aj svoju fantáziu, kreativitu a tímovú spoluprácu. Fantázia detí je nekonečná, objavili mnoho nových súhvezdí, ako napríklad súhvezdie TOPÁNKA, CHLADNIČKA, MRKVA, ZMRZLINA, ANALÝZA, PREKVAPENIE, RYBKA, MYŠKA a pod.

          • S Mimoňom do školy na bicykli 🚲 - vyhodnotenie

          •     Aj tento rok sa naša škola  zapojila do Európskeho týždňa mobility. Žiaci v týždni od pondelka 18.9.2023 do piatku 22.9.2023 chodili do školy na bicykli, kolobežke alebo skateboarde. Cieľom tejto kampane bolo upozorniť na možnosti ekologických druhov dopravy.

                   Zapojilo sa 22 tried našej školy. Najúspešnejšou triedou sa stala trieda 1.A, z ktorej sa zapojilo 63,6% žiakov. Na druhom mieste skončila 3.D trieda s 14,74% žiakov a tretie miesto obsadili žiaci z 5.C s 14,60% žiakov.

               Osobitne by sme chceli poďakovať pani vychovávateľke Katke Gulášovej a pánovi učiteľovi Ivanovi Tichánkovi. Boli vzorom pre našich žiakov a chodili do školy na bicykli. Získané body venovali svojim triedam. Zároveň si naše uznanie zaslúžia aj súrodenci Alicka a Julko Strýčkovci, ktorí dochádzali na bicykli až z Budatína. 

                      Víťazom srdečne gratulujeme. Veríme, že sme našou kampaňou motivovali aj ďalšie triedy a budúci rok sa k nám pridajú. Takže buďme všetci zdraví a cestujme ekologicky! 🚲

        • Od rozprávky k povesti, od povesti k legende, od legendy k mýtu
          • Od rozprávky k povesti, od povesti k legende, od legendy k mýtu

          •  

            Pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva sme sa so žiakmi 6. ročníkov zúčastnili besedy pod vedením autorky najnovšej knihy povestí Staroslovanské mýty a legendy, p. Zuzany Kuglerovej. 

            Vedeli ste, že Stretnutie Dija so Zornicou je symbolom toho, že každá temnota sa raz skončí a že láska dokáže premôcť každé zlo?

            Prvého z bohov, RODE, dodnes nájdeme v slovách: RODina, náROD, RODný, úRODa, odRODilec, naRODil sa a pod.?

            Veles patril medzi najobľúbenejších bohov dávnych Slovanov, z toho dôvodu, že bol bohom úrody a dobytka?

            Sileinka mala vlasy ako Mesiac v splne a žila v Žilinskej kotline a čiastočne aj na Morave?

            Po takmer štyridsiatich knihách prózy autorka vydáva aj zbierku básní.

            Za pozvanie ďakujeme Krajskej knižnici v Žiline. 

             

          • Môj obľúbený strom

          •  

            Žiaci našej školy sa zapojili do výtvarno-literárnej súťaže s názvom Môj obľúbený strom, ktorú vyhlásil Útvar hlavnéhom architekta v Žiline. Výtvarné práce spolu so zaujímavými príbehmi sa im skutočne podarili.

            V súťaži im držíme palce!

            Práce žiakov z III.C, IV.B, IV.C, VI.B, VI.C, VI.D, VII.D

          • Žilinský deň zdravia

          • Dňa 21. 9. 2023 sme sa my, žiaci 7. ročníkov, zúčastnili akcie ,, Žilinský deň zdravia" . Bolo to príjemne strávené doobedie, vyskúšali sme si resuscitáciu, pozreli sme si priestor a vybavenie sanitky, dozvedeli sme sa informácie o prevencii rakoviny hrubého čreva a pľúc. Vyskúšali sme si rôzne kvízy a hry, mohli sme ochutnať rôzne prírodné šťavy plné vitamínov. Bol to poučný deň.

          • Ponuka súťaží z fyziky

          • Kto má zo žiakov záujem vzdelávať sa aj inou formou ako len v škole a súťažiť vo fyzike a iných prírodných vedách, tak je táto ponuka práve pre neho. Kto bude chcieť riešiť niektorú z týchto súťaží, prihláste sa čo najskôr u pani učiteľky Mgr. Petry Vácvalovej.

            Deň objavov

            Nová online tímová súťaž určená pre žiakov 6. – 9. ročníka základných škôl. Súťaž trvá jeden mesiac, počas ktorého sa riešitelia popasujú s troma kolami zaujímavých úloh z oblasti chémie, fyziky a informatiky. Organizuje ho tím učiteľov a študentov Gymnázia Veľká okružná v rámci projektu podporeného Mestom Žilina. Tri víťazné školy získajú príležitosť zažiť so svojimi žiakmi naozajstný Deň objavov v laboratóriu, experimentálne v rámci chémie a fyziky, dizajnérsky či programátorsky pri počítačoch, priamo v gymnáziu. Od 20. septembra do 20. októbra postupne v 10-dňových intervaloch budú zverejnené tri kolá súťažných úloh. Každé kolo bude obsahovať jednu úlohu z chémie, jednu z fyziky a jednu z informatiky. Do súťaže sa môže zapojiť tím žiakov navštevujúci rovnakú základnú školu. Každá základná škola posiela jediné riešenie svojho tímu v danom súťažnom kole.

            Prvé kolo súťaže prebieha do 29. 9. 2023 a obsahuje tri súťažné úlohy.

            Viac informácií a aktuálne zadanie nájdete na stránke súťaže: https://denobjavov.gvoza.sk/

            Súťaž Pikofyz

            Dlhodobá súťaž pre žiakov 7. – 9. ročníka ZŠ, v ktorej sa nehodnotia len správne odpovede, ale aj postup riešenia.

            Trikrát za polrok riešitelia riešia sériu 5 netradičných úloh (experimenty, výpočtové úlohy, vysvetľovanie fyzikálnych javov). Úlohy sú navrhnuté tak, aby pri ich riešení mohli žiaci sami objaviť nové poznatky, postupy a súvislosti. Každá odpoveď bude ohodnotená individuálne. Záujemcovia sa musia zaregistrovať a riešenia posielajú elektronicky. Pre riešiteľov sú odmenou okrem získaných skúseností a poznatkov aj vecné ceny a pozvánka na sústredenie.

            1. sériu úloh treba odovzdať najneskôr 2.10.2023

            Zadania a informácie nájdete na stránke: https://pikofyz.sk/

            Attofyz

            Online individuálna fyzikálna súťaž pre žiakov 7. - 9. ročníka ZŠ. Každý ročník súťaží v svojej kategórii. Existuje aj kategória OPEN, ktorá je určená pre každého, kto rád rieši zaujímavé fyzikálne úlohy.

            Po súťaži je pripravené online vysvetľovanie niektorých úloh formou Youtube livestreamu. Najúspešnejší riešitelia získajú aj drobné ceny.

            Viac info na: https://akcie.p-mat.sk/attofyz/

            Attoved

            Online individuálna súťaž z prírodných vied. Na súťažiacich čakajú vedomostné a experimentálne úlohy z biológie, fyziky a chémie. Okrem týchto vied sa stretnú aj s takzvaným Vedeckým mixom. Ten preverí ich vedomosti a hlavne logické myslenie z vied ako matematika, informatika, či geografia…

            Súťaž je určená primárne pre žiakov siedmeho až deviateho ročníka ZŠ. Každý ročník súťaží vo svojej kategórii a má pripravenú vlastnú sadu 20 úloh zloženú z 5 úloh z biológie, fyziky, chémie a Vedeckého mixu. Existuje aj kategória OPEN, ktorá je určená pre každého, kto rád rieši zaujímavé vedecké problémy.

            Po súťaži prebehne aj livestream vysvetľovania niektorých úloh.

            Viac info na: https://akcie.p-mat.sk/attoved/

          • Ponuka súťaží z matematiky

          • Školský rok 2023/2024 sa úspešne rozbehol a žiaci našej školy majú možnosť zapojiť do rôznych súťaží. Tu je ponuka niektorých z nich. Kto chce riešiť (alebo už rieši) niektorú z týchto súťaží, prihláste sa čo najskôr u pani učiteľky Mgr. Petry Vácvalovej.

            Súťaž MAKS

            Matematická súťaž pre žiakov 5. – 9. ročníka, ktorým to páli. Súťaž má počas školského roka osem kôl. V každom kole sa rieši päť úloh a žiak bude mať viac ako tri týždne na vyriešenie 4 úloh, ktoré si vyberie. Súťažiť môže buď jednotlivec alebo dvojica. Dvojicu môžu vytvoriť len žiaci z rovnakého ročníka.

            Štartovné je 10 €.

            Prihlásiť sa, zaplatiť poplatok a poslať riešenia (elektronicky) treba do 2.10.2023.

            Ďalšie informácie nájdete na: https://talentida.sk/maks/

            Súťaž Pikomat

            Dlhodobá súťaž pre žiakov 2. stupňa ZŠ, v ktorej sa nehodnotia len správne odpovede, ale aj postup riešenia.

            Trikrát za polrok riešitelia riešia sériu 4 – 5 netradičných úloh z rôznych oblastí matematiky. Úlohy sú navrhnuté tak, aby pri ich riešení mohli žiaci sami objaviť nové poznatky, postupy a súvislosti. Každá odpoveď je hodnotená individuálne. Záujemcovia sa musia zaregistrovať a riešenia posielajú elektronicky. Najúspešnejší riešitelia sa pozývajú dvakrát za rok na sústredenie.

            1. sériu úloh treba odovzdať najneskôr 2.10.2023

            Zadania a informácie nájdete na: https://pikomat.sk/

            Súťaž Attomat

            Online individuálna matematická súťaž pre žiakov 2. stupňa ZŠ. Každý ročník súťaží v svojej kategórii. Existuje aj kategória OPEN, ktorá je určená pre každého, kto rád rieši zaujímavé matematické problémy.

            Po súťaži je pripravené online vysvetľovanie niektorých úloh formou Youtube livestreamu. Najúspešnejší riešitelia získajú aj drobné ceny.

            Viac info na: https://akcie.p-mat.sk/attomat/

          • Žilinská plavecká štafeta

          • Do Žilinskej plaveckej štafety sa zapojilo 26 žiakov našej školy. Spolu preplávali 30 150 m. Každý zúčastnený bol ocenený medailou a voľnou stupenkou na plaváreň. Tešíme sa, že sme spoločne podporili mesto Žilina.

          • Turistický krúžok-Žilinská plavecká štafeta

          •     Naši šikovní športovci z turistického krúžku sa tešili z úspechu. Spolu s kamarátmi zo Žilina Bears rugby club sa zúčastnili vo štvrtok 21. septembra 2023 15. ročníka Žilinskej plaveckej štafety na Mestskej krytej plavárni v Žiline. Podarilo sa im zaplávať 7250 m.

                Gratulujeme a všetkým patrí naše veľké ĎAKUJEME.

          • Tretiaci na plavárni

          • Naši tretiaci sa v minulom týždni namiesto učenia venovali vodným hrám a plávaniu.

            Pod vedením milých a prísnych inštruktoriek sa mnohé deti prestali báť vody, naučili sa základy plávania

            a malí plavci si zdokonaľovali rôzne plavecké štýly.

            Vo vode sa cítili ako rybičky a určite sa radi vrátia na plaváreň spolu s rodičmi.

             

             

          • ZA UMENÍM

          • V priestoroch budovy na Poštovej v Žiline sa v týchto dňoch koná výstava prác žiakov zo Súkromnej školy umeleckého priemyslu. Nie každý z nás má možnosť navštíviť galériu, výstavu. Naše 8. oddelenie ŠKD využilo príležitosť, že táto výstava je blízko našej školy a navštívilo ju. Výstava nás ohúrila, práce žiakov sa nám páčili. Možno aj niekto z nás má v sebe takýto talent a časom ho objaví.

            Tento týždeň prebiehal "Európsky týždeň mobility". Je to kampaň na zvyšovanie povedomia o udržateľnej mestskej mobilite, ktorá vyvrcholila "Dňom bez áut". Aj my sme sa zapojili a na spomínanú výstavu sme sa presunuli pešo. Bola to pre nás výzva, ako prispieť svojou troškou a možno ísť takto príkladom.

            Žiaci 8. oddelenia ŠKD a Katka.

          • BIELA PASTELKA

          • "Svetlo je nádej...

             Buďme nádejou...

             Buďme svetlom aj nádejou v tme."

            Dnes sa po celom Slovensku konala zbierka pomoci pre slabozrakých a nevidiacich.

            Žiaci z 8. oddelenia ŠKD si dnes mali možnosť vyskúšať, aké je to  náročné zvládať niektoré veci, keď je človek slabozraký alebo nevidiaci. Zistili, že bez pomoci a vzájomnej dôvery to ide veľmi ťažko. Chce to veľkú dávku trpezlivosti a lásky.

            Vážme si prosím zdravie a pomáhajme tým, ktorí to potrebujú.

            Žiaci 8. oddelenia ŠKD a Katka.

          • OVOCNÉ POPOLUDNIE U VÝMYSELNÍKOV

          • OVOCIE A ZELENINA

            Ovocie a zelenina,

            to je zdravie, to je sila.

            Kto je hrušky, redkvičky,

            bude zdravý zdravučký.

            Ovocie a zelenina sú pre naše zdravie nesmierne dôležité. Sú plné vlákniny a vitamínov, ktoré posilňujú imunitu. V našom ŠKD sme si v jedno popoludnie všetky dôležité informácie o týchto zdrojov vitamínov povedali. Je tu jeseň a my by sme mali čoraz viac konzumovať ovocie a zeleninu.

            Pripravili sme si malú ochutnávku, nakreslili svoje obľúbené ovocie a zeleninu a nakoniec sme sa zahrali hru. V nej sme si precvičili náš hmat. Do zatvorenej krabice sme vložili jednotlivé druhy a so zatvorenými očami sme hmatom zisťovali, aké ovocie či zelenina sa v krabici skrýva. Miestami to bolo náročné, chcelo to veľa sústredenia a predstavivosti. No hravo sme to zvládli. Po tejto hre sme všetko, čo sa dalo zjedli. Dokonca sme si pochutnali aj na kyslom citróne. Na úplný záver sme si zaspievali piesne a zarecitovali básne s tématikou ovocia a zeleniny.

            Pravidelne konzumujme ovocie a zeleninu a tým posilňujme svoju imunitu!

            Odkaz 8. oddelenia ŠKD a Katky.

          • Turistický krúžok - Gorazďáčikovia a Sherlock Holmes

          •        Slávny detektív Sherlock Holmes zavítal na Budatínsky hrad. Prišiel vyriešiť ďalšiu svoju záhadu. Po hrade a jeho okolí sa totiž potulovalo tajomné biele strašidlo. 

                 A práve naši najmenší Gorazďáčikovia sa rozhodli pomôcť mu v pátraní. Statočnosť a odvahu si preverili nielen na hrade, ale aj prechádzkou nočnou Žilinou. 

                   A ako sa im darilo sa môžete pozrieť v našej galérii. 

          • Ovocný deň

            Všetci dobre vieme, že ovocie je nielen chutné, ale aj zdravé. Preto sa deti z 3.C, 4.B a 4.C rozhodli venovať celý jeden deň práve ovociu a vitamínom. Oberali jabĺčka, hľadali vitamíny, vyrábali ovocné čelenky a jabĺčkové knihy. Na záver si pripravili zdravý ovocný šalát.