• Medzinárodný deň školských knižníc

          • Medzinárodný deň školských knižníc je podujatie, ktoré sa uskutočňuje od r. 1999, tento rok padol na pondelok 23.10. 2023, podujatie sme si rozvrhli na viac dní. Jednotlivé triedy sa pri návšteve školskej knižnice zapájali do čitateľského maratónu, zároveň prebiehala súťaž o najmenšiu a o najstaršiu knihu. V kategórii o najmenšiu knihu sa umiestnili 2 žiačky: Adelka Štrbová z 1.A triedy a Viktorka Šujanská z 5.C. V kategórii najstaršia kniha zabodoval Matej Holeša zo 6.A  s učebnicou chirurgie z r. 1885. Trieda 3.B usporiadala dokonca besedu so spisovateľom Miroslavom Blahom.

          • Dobrodružstvo s Osmijankom

          •      Gorazďáčikovia z 1.A navštívili Osmijanka v jeho rozprávkovej literárnej záhrade v Krajskej knižnici v Žiline. Stretnutie im ponúklo množstvo zábavy. Zážitkovým spôsobom dopĺňali slovenské príslovia a porekadlá, lúštili jednoduché hlavolamy, hľadali verše v básňach... Svojimi básničkami a hádankami ich inšpiroval k čítaniu  a rozvíjaniu kreativity či chuti tvoriť.

                    Už teraz sa tešíme na našu ďalšiu návštevu knižnice.

             

             

             

          • Aktivity z finančnej gramotnosti

          • „Ak vieš používať peniaze, slúžia ti, ak nevieš, vládnu nad tebou. Jedným peniaze slúžia a druhí slúžia peniazom.“ (Publilius Syrus)

            V septembri si pripomíname Deň finančnej gramotnosti a v októbri Svetový deň sporenia. Aj z tohto dôvodu sme sa venovali rôznym aktivitám zameraným na rozvoj finančnej gramotnosti.

            Finančná gramotnosť sa charakterizuje ako schopnosť využívať svoje znalosti a skúsenosti pri narábaní s financiami s cieľom finančne sa do života zabezpečiť. Považuje sa za jednu zo základných životných zručností.

            V 6. ročníku sme riešili rodinný rozpočet a zopakovali sme si a naučili sa aj nové pojmy z finančnej sféry. Žiaci diskutovali o príjmoch a výdavkoch rodiny. 

            V 7. ročníku sme si zahrali hru Verejné nákupy, v ktorej sa žiaci dostali do úlohy firiem, ktoré sa chcú zapojiť do verejnej súťaže. Cieľom aktivity bolo, aby žiaci hravou formou pochopili, že verejné peniaze nie sú cudzie, na akých princípoch stojí nakupovanie za verejné peniaze, ako postupovať, ak sa im niečo v narábaní s financiami nezdá.

            Žiaci, ktorí sa zapojili, si zaslúžia pochvalu za aktivitu a správanie a za svoju snahu a vedomosti boli odmenení.

            Mgr. Petra Vácvalová a žiaci 6. a 7. ročníka

          • Halloween

          •  

            ​​​​​​Pred jesenými prázdninami sa celá škola obliekla do kostýmov aby sme spoločne oslávili sviatok Halloween. My v školskom klube sme si vyzdobili triedu, vyrobili čarodejnicu a výrabali sme sme rôzne hallowenske girlandy strašidielok, tekvičiek, netopierov a pavúkov a spoločne sme odfotili sa pri strašidelnej fotostene.​​​​​​

            2. oddelenie ŠKD a vychovávateľka Lenka.

          • Pani Jeseň

          • Pani jeseň bohatá , zdobí listy do zlata. Aj naše oddelenie sa zapojilo do akcie, výroby jesennej víly. 

            II. oddelenie ŠKD a vychovávateľka Lenka

          • Október, mesiac úcty k starším

          • Mesiac október je tradične mesiacom úcty k starším ľuďom. Ani žiaci v našom oddelení nezabudli na svojich starých rodičov. Svoju náklonnosť a úctu prejavili krásnymi vyznianiami v podobe pozdravu s básničkou.

            II. oddelenie ŠKD a vychovávateľka Lenka

          • Výmyselníci starým rodičom

          • "Teplá dlaň a sivé vlasy,

            dobré srdce lásku hlási.

            Vždy objatie a úsmev milý,

            hoc ubúdajú im už sily.

            To je naša babka, dedko,

            starká či starký.

            Potrebujú našu lásku,

            čo vyhladí každú vrásku.

            Aby sme ich v úcte mali,

            vždy s láskou ich privítali."

            Okrem toho, že sme potešili starých ľudí v okolí našej školy, potešili sme aj svojich starých rodičov. S láskou sme im vyrobili papierovú šálku so svojím venovaním. Pridali sme vrecko čajíku, ktorý si spolu vypijeme počas chladného večera. Vieme, že starí ľudia majú radi chladivé cukríky. Lepšie sa im po nich dýcha. Po jednom sme im pribalili tiež.

            Zahrali sme sa aj rôzne rolové hry na starých rodičov. Ako sa správame, keď cestujeme hromadnou dopravou. Sedíme a nastúpi starší človek. Ako sa zachováme? Alebo vidíme staršieho človeka, ktorý nesie ťažký nákup. Čo urobíme?

            Buďme všímaví a nápomocní. A nielen ku starým ľuďom.

            Žiaci 8. oddelenia ŠKD a Katka.

          • Noc výskumníkov pokračuje

          • Sprievodnými aktivitami Noci výskumníkov je tradične aj Vedecký kuriér. Aj my sme sa zapojili do tejto aktivity.

            Niektoré pokusy sú venované vode. So šiestakmi sme skúmali povrchové napätie vody. Tieto pokusy boli súčasťou iných, pri ktorých sme skúmali vlastnosti kvapalín.

            S ôsmakmi sme vyrábali farebné kotúče a zisťovali, aké svetlo vznikne zložením všetkých farieb. Zároveň sme vytvárali pohyblivé obrázky. Žiaci využili svoju fantáziu a vznikli originálne diela.

            A to ešte nekončíme. Čakajú nás ešte ďalšie aktivity. Ale všetko má svoj čas.

            Mgr. Petra Vácvalová a šikovní žiaci 6. ročníka a 8.B

          • V ríši strašidielok

          •     Začiatok novembra sa každoročne nesie v duchu spomienok na všetkých zosnulých. V našej krajine má úcta k mŕtvym silnú tradíciu, počas ktorej navštevujeme cintoríny, pálime sviece a kladieme vence na hroby. Tento čas sme s deťmi z 1. oddelenia ŠKD využili na spoznanie zvykov tohto dňa v iných krajinách.

                Koncom októbra, v deň pred jesennými prázdninami, sa naše oddelenie ocitlo v ríši strašidielok. Preobliekanie sa do strašidelných kostýmov je typické pre Halloween -  uznávananý najmä v Severnej Amerike a Veľkej Británií, ktorý sa slávi 31. Októbra. Pre deti boli pripravené rôzne úlohy a hry napr. strašidielkové puzzle, pripnutie motýlika na krk kostlivca so zaviazanými očami, zjedenie mandarínky bez pomoci rúk a tanec strašidielok.

             Tvorivo sme poňali sviatok Diá de los Muertos v preklade „deň mŕtvych“, ktorý je najobľúbenejší a najvýznamnejší sviatok v Mexiku. Symbolmi sú cukrové lebky a veselé farebné kostýmy kostlivcov. Priebeh týchto osláv mali deti možnosť spoznať cez rozprávku Coco, ktorú sme si spoločne cez týždeň pozreli a následne vyrobili veselé masky lebiek.

            Oddelenie 1 ŠKD a vychovávateľka Paťka

          • Jedna pani povedala ...

          • Žiaci 7. ročníka sa zúčastnili podujatia zameraného na fenomén hoaxov. Hoax je podvodná, poplašná a falošná správa (poplašná správa upozorňujúce na falošné nebezpečenstvo, vtip, obyčajný podvod), ktorú niekto zámerne vytvoril.

            Súčasťou podujatia bolo aj počúvanie rozprávky Hansa Christiana Andersena s názvom „Svätá pravda“,       ktorá zachytávala šírenie a dotváranie určitého tvrdenia.

            V dnešnej dobe sa pozmenené a dotvárané informácie šíria ohromnou rýchlosťou. Preto by sme mali s informáciami, ktoré sa dozvieme, zistíme, zaobchádzať obozretne, nepreberať bezhlavo názory iných a overovať si ich, používať svoj rozum. Inak dôsledky šírenia hoaxov môžu byť vážne.

            Ďakujeme Mestskej knižnici za poučné a zaujímavé podujatie.

            Mgr. Petra Vácvalová, Mgr. Lucia Uhliariková, Mgr. Miroslava Englártová a žiaci 7.A, 7.B, 7.C, 7.D

          • Jabĺčkové dni

          • "Jabĺčko"

            Vysoko, vysoko na jabloni,

            červené jabĺčko bim-bam zvoní.

            My si ho detičky odtrhneme,

            čo je aj vysoko od tej zeme."

            Deň jablka pripadá na 21. októbra. Jablká patria medzi najzdravšie druhy ovocia. Najlepšie chutia priamo zo stromu, no môžeme si ich aj nasušiť do zásoby na zimu. Sú to cenné vitamíny, ktoré určite posilnia našu imunitu.

            Naše oddelenie Výmyselníkov v ŠKD si počas jabĺčkových dní pripravilo rôzne aktivity venované téme "Jablko". Rozhovorom o jabĺčku a celkovo o zdravej výžive sme si upevnili svoje poznatky, zaspievali sme si pieseň a zarecitovali básničku. Svoju kreativitu sme ukázali pri ilustráciách jablka. Vyhlásili sme súťaž o najkrajšie jabĺčko, ktorú vyhrala naša Viky. Mali sme aj ochutnávku, ktorá sa stretla s veľkým úspechom. Na záver sme si jabĺčka očistili, nakrájali a dali sušiť. Pochutnali sme si na nich v našom kine, ktoré bolo v strašidielkový deň.

            Žiaci 8. oddelenia ŠKD a Katka.

          • Halloweensky piatoček

          • Tematické piatky sa v našej škole stávajú tradíciou. Voľba tohtomesačnej témy bola jasná - HALLOWEEN. V tento deň ste mohli na chodbe stretnúť skutočne rôznorodé nielen strašidlá, ale aj slávne osobnosti, ako napríklad Elvisa, Wednesday, pani Adamsovú a ďalších. Mnohí boli skutočne neskutočne dobre zamaskovaní. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do tejto akcie.

          • Sú to strašidlá...

          • Posledný deň pred jesennými prázdninami sa v našej škole niesol v duchu strašidelnom. A to doslova. Celá škola sa zahalila do strašidelnej atmosféry. Kostýmy detí, ale aj učiteľov nás  presvedčili o tom, že "strašidlá existujú". Aspoň jeden deň.

            8. oddelenie ŠKD nebolo výnimkou. Mohli sme vidieť kostýmy upírov, duchov, bosoriek, rôznych čarodejníkov či kostlivcov. Deň sme si užili na výbornú. Šantili sme sa, mali sme kino, v ktorom sme si pustili skvelý film o rodine Addamsovcov. Najviac sme si to užili na fotení sa pri našom novom vlastnoručne vyrobenom foto-panely. To bolo zábavy!

            Do ďalšieho strašenia žiaci 8. oddelenia ŠKD a Katka.

        • Ples Upírikov
          • Ples Upírikov

          • Zábavu v maskách a kostýmoch sme si dosýta vychutnali na Plese Upírikov, ktorý sa pre našich žiakov konal v týchto dňoch.

            A nielen to!

            Ďakujeme organizátorom a pracovníkom Krajskej knižnice za zážitkový program, ktorým nás sprevádzali. Našim šikovným žiakom za zábavu a starostlivým rodičom za občerstvenie🍀

             

             

          • OZNAM

          • Prevádzka materskej školy bude prerušená v dňoch

            30.10.2023 – 31.10.2023

            Oznamujeme rodičom detí, že prevádzka materskej školy bude prerušená počas jesenných
            prázdnin v dňoch 30.10.2023 – 31.10.2023 z dôvodu nízkeho záujmu rodičov a vysokého
            výskytu respiračných chorôb . Nástup detí do materskej školy bude od 2.11.2023.

        • Britská kráľovská rodina
          • Britská kráľovská rodina

          •  

            /Members of the Royal Family/

            Dynastia Windsorovcov. Mnohí z nás si pod týmto pojmom predstavia noblesu, honosné sídla, róby, či usmievavú Kate. 

            Počiatky vládnucej dynastie sme sa spoločne s našimi žiakmi rozhodli detailne prebádať po každej stránke v rámci výučby anglického jazyka, tentokrát v Britskej a novootvorenej Americkej sekcii.

            Málokto z nás možno naozaj vníma vzácnosť kráľovnej Alžbety II., ale vždy keď niekam cestovala, služobníctvo jej spoločne s batožinou nieslo aj zásoby vlastnej krvi pre prípad núdze. 

            Usporiadateľovi za spoluprácu srdečne ďakujeme!

             

             

             

          • VÝMYSELNÍCI S ENVIRÁČIKOM

          • Školský rok je už dávno rozbehnutý a my sme sa rozbehli spolu s ním. Aj tento školský rok pracujeme s časopisom "Enviráčik." Prvý týždeň v mesiaci si vždy vyhradíme čas na prácu s ním. Je zábavný, poučný, dá sa s ním tvoriť. No pre nás je asi najzaujímavejšie to, že s týmto časopisom súťažíme. Lúštime krížovky, hádame hádanky, skúmame a hľadáme správne odpovede. Tie spolu s kupónmi lepíme na papier a posielame do redakcie. A to nás baví! Odmenou sú nám nové vedomosti, fotka v časopise a občas aj drobná výhra, ktorá nás veľmi poteší.

            A ideme ďalej!!!

            Žiaci 8. oddelenia ŠKD a Katka.

          • Pani JESEŇ v 4.odd. ŠKD

          • ​​​​​​“Farby jesene sú zábavné. Sú také jasné, intenzívne a krásne. Akoby sa vás príroda snažila naplniť farbami, nasýtiť vás nimi, aby ste si z nich mohli urobiť zásoby skôr, než zima všetko stlmí a než začne byť všetko ponuré.” – Siobhan Vivianová

            Krásne farebné jesené dni prajú deti zo 4.oddelenia ŠKD a p. vychovávateľka Slávka.

          • ROZDALI SME ÚSMEV

          • "Vám, z detského srdiečka

            vľúdny pozdrav s prianím letí,

            veľa zdravia, šťastia to Vám

            prajú všetky malé deti.

            Nech Vám úsmev zdobí tvár

            a srdiečko hreje

            naša láska a úcta k Vám."

            Október - ten mesiac venovaný všetkým starým rodičom a starším osobám.

            Vieme, že pozornosť a úsmev sú pre starších ľudí balzamom na dušu. Áno, sú aj iné, veľmi dôležité veci. No my, žiaci 8. oddelenia ŠKD sme sa práve tieto dve vlastnosti rozhodli darovať seniorom z okolia našej školy. Vyrobili sme srdiečka, s láskou sme ich vyzdobili a s úsmevom a prianím všetkého dobrého rozdávali okoloidúcim seniorom. Pribalili sme svieže cukríky, pretože od našich starých vieme, že ich majú radi. Radosť v ich očiach a príjemné prekvapenie boli pre nás odmenou.

            Darujme starším ľuďom svoj čas, lásku a prítomnosť. Zaslúžia si to.

            Žiaci 8. oddelenia ŠKD a Katka.

          • Školské kolo sudoku

          • Dňa 17. októbra sa uskutočnilo školské kolo žiakov  v riešení sudoku. Najlepším riešiteľom sa stal a prvé miesto obsadil Alen Špirtović zo 7.A triedy, na druhom miestne sa umiestnil Dávid Martinček zo 6.A triedy a na treťom mieste skončila Adriana Palárcová zo 7.C triedy.

            Všetkým víťazom srdečne blahoželáme.