• Zatvorenie triedy slniečka v MŠ

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ oznamuje, že na základe Rozhodnutia RÚVZ ZA z dôvodu výskytu ochorenia COVID-19 zatvára triedu slniečka v MŠ.

            Rozhodnutie RÚVZ.

            Deti tejto triedy zostávajú od soboty 16.10.2021 v 10dňovej domácej karanténe. Prezenčné vyučovanie bude obnovené v pondelok 25.10.2021.

            Podľa rozhodnutia RÚVZ ZA v karanténe ostávajú len deti triedy slniečka. Rodičia, súrodenci alebo iní členovia spoločnej domácnosti nemusia absolvovať domácu karanténu.

            Odporúčame Vám monitorovať zdravotný stav detí, v prípade zhoršenia resp. podozrenia na výskyt ochorenia COVID-19 urýchlene kontaktujte svojho pediatra, ktorý upresní ďalší postup. Prosím informujte aj vedenie školy, resp. triednych učiteľov.

          • FUTBALOVÝ TURNAJ V ŠKD

          • Na podporu pohybovej aktivity,rozvoja súťaživosti u detí, ako i vytvorenie zdravej konkurencie a sebavedomia u žiakov, sa v ŠKD konal už klasický októbrový futbalový turnaj. Do turnaja sa zapojili všetky ročníky 1. stupňa jednotlivých oddelení ŠKD. Každé oddelenie ŠKD si zostavilo svoj tím hráčov. Všetky tímy boli ocenené sladkou odmenou a víťazný tím si odniesol aj putovný pohár. Na ihrisku panovala pravá športová eufória, radosti z výhier, ale aj smútok porazených. Atmosféru celému turnaju dodávali aj fanúšikovia, ktorí burcovali hráčov ku skvelým výkonom. Už teraz sa tešíme na ďalšie zápolenia v jarnom odvetnom kole.

            "Ak chcete vyhrať,

                  musíte mať

                talent a túžbu.

                Avšak túžba je

              na prvom mieste."

                (Sam Snead)

             

            Organizátori: tím vychovávateliek ŠKD

          • Dobrodružstvo s kravičkou Bony v 3.A

          • Mlieko, nápoj, ktorý s obľubou pijeme už od narodenia. Nápoj, ktorý plnohodnotne vyživuje rastúci detský organizmus. Preto si aj naši tretiaci pripomenuli 29.9. Svetový deň mlieka na  školách.

            V tento deň nás čakali rôzne aktivity. Vytvorili sme si kravičku Bony, ktorá nám prezradila množstvo zaujímavostí o kravách, výrobe mlieka, mliečnych výrobkov, o skladovaní, predaji  a význame mlieka vo výžive. 

            Žiaci sa následne prostredníctvom pracovného listu Mliečna matematika pre tretiakov učili, ako pracovať s grafmi. Naša úloha bola oboznámiť sa, ako s grafov a tabuliek získavame potrebné informácie. V škatuli od mlieka našli množstvo tvorivých úloh zo slovenského jazyka.

            Na záver, samozrejme, nemohla chýbať nejaká dobrota práve z tohto vzácneho nápoja. Keďže naši veľkí tretiaci sú skvelí kuchári,  deň sme ukončili pečením chutných palaciniek. A ako sa nám darilo? Môžete si pozrieť galériu fotografií.

          • Návšteva novej knižnice

          • Naši prváci z 1.A a 1.B triedy nedávno navštívili knižnicu na Vlčincoch.

            Niektorí tam boli prvýkrát, a preto ich tety knihovníčky zoznámili s prísnymi pravidlami.

            Ukázali im, ako sa majú správať ku knihám a aké druhy literatúry sa nachádzajú v detskom oddelení.

            Keď už mali prváci nových informácií až nad hlavu, tety knihovníčky si s nimi zacvičili a naučili ich, ako vytvárať písmená zo svojho tela. Dokonca sa deťom podarilo poskladať aj slová.

            Na záver návštevy si vytešení prváci odnášali domov prvé výpožičky, čiže knižky, ktoré ich zaujali.

            Deti, ktoré vedia čítať si ich prečítajú samy, alebo im ich budú čítať pred spaním rodičia.

            V oboch prípadoch vždy platí, že KTO  VEĽA  ČÍTA, VEĽA  SA  DOZVIE.

          • NAŠIM STARKÁM, STARKÝM, BABKÁM A DEDKOM

          • Moji starkí

            "Babička ma naučila variť si čaj s medom.

            Opravovať, čo kde treba, to zas robím s dedom.

            Moji starkí šikovní sú a všeličo vedia.

            Aj keď dačo vyparatím, našim nepovedia.

            Sú to verní kamaráti, často u nich bývam.

            Raz im všetko s láskou vrátim, v srdiečku ich skrývam."

            11.októbra je medzinárodný deň starých rodičov. Žiaci zo 6. oddelenia ŠKD tento deň dnes venovali svojim starým rodičom. S láskou sme sa spolu o nich rozprávali, pripomenuli si veselé spoločné historky i príbehy. Žiaci si pre svojich starkých vyrobili krásne hrnčeky s kvetinkou, ako poďakovanie za ich lásku a obetavosť. Zahrali sa aj oni sami na babičku a deduška. Čo asi tak robievajú naši starkí, keď majú voľný čas? Dedkovia čítajú, možno bafkajú fajku a babičky sa pri nich venujú domácim ručným prácam. Ale určite najradšej trávia čas so svojimi vnúčatkami. Tešia sa z nich a vidia v nich budúcnosť. Vnúčatká sú pre svojich starých rodičov veľkou nádejou.

             

            "Starí rodičia držia naše malé ruky len chvíľu,

             ale naše srdce navždy." 

             

            "Vám, z detského srdiečka vľúdny pozdrav s prianim letí,

            veľa zdravia, šťastia to Vám prajú všetky malé deti.

            Nech Vám úsmev zdobí tvár a srdiečko hreje naša 

            láska a úcta k Vám."

             

            Žiaci 6. oddelenia ŠKD a pani vychovávateľka Katka

                                                                                                                  

          • S Mimoňom do školy na bicykli 🚲 - vyhodnotenie

          •           Aj tento rok sa naša škola  zapojila do Európskeho týždňa mobility. Žiaci v týždni od pondelka 20.9.2021 do piatku 24.9.2021 chodili do školy na bicykli, kolobežke alebo skateboarde. Cieľom tejto kampane bolo upozorniť na možnosti ekologických druhov dopravy.

                   Zapojilo sa 18 tried našej školy. Najúspešnejšou triedou sa stala trieda 3.A, z ktorej sa zapojilo 38,7% žiakov. Na druhom mieste skončila 3.C trieda s 15,79% žiakov a tretie miesto obsadili žiaci zo 6.B s 15,65% žiakov.

                      Víťazom srdečne gratulujeme. Veríme, že sme našou kampaňou motivovali aj ďalšie triedy a budúci rok sa k nám pridajú. Takže buďme všetci zdraví a cestujme ekologicky! 🚲

             

          • MLIEČNE EXPERIMENTY 1. B a 1. oddelenia ŠKD

          • I naši prváčikovia z 1. B a 1. oddelenie ŠKD mali veľmi špeciálny deň s dôrazom na pochúťky z mlieka. Zorganizovali sme ochutnávku mliečnych výrobkov so zaviazanými očami, degustovali sme rôzne druhy mlieka – živočíšne i rastlinné. Najviac všetkým chutilo kravské a kokosové. Vytvorili sme aj malú „ďatelinkovú“ knižku, ktorá ilustruje rôzne výrobky z mlieka. To, že existuje spojenie mlieka a matematiky sme si preverili v matematickom puzzle a sudoku. Nezabudli sme ani na mliečny experiment – magickú mliečnu explóziu. Najviac sme sa vyšantili pri dojení našej kravičky. Vyskúšali sme si podojiť vemeno z latexovej rukavice. Nebolo to jednoduché, ale zvládli sme to a náramne sme sa pobavili.

            Mliečny deň pokračoval aj ŠKD. Rúčky si žiaci s radosťou zababrali, keď ich odtlačili na svoju papierovú kravičku, aby nebola smutná, že je bez škvŕn. Po dôkladnej očiste si pochutnali na sladkom čokoládovo-mliečnom nápoji. Z mlieka, saponátu a potravinárskych farieb si deti maľovali mliečne abstraktné umelecké dielka. Mliečny deň dopadol opäť na VÝBORNÚ.

          • MLIEČNY DEŇ NA NAŠEJ ŠKOLE - MLIEČNE HODY V ŠKD

          • Zdravie v mlieku

            "Mliečko, mliečko, to je veda, bez neho sa vyrásť nedá.

            Bez neho vraj budem malý, nebudem mať žiadne svaly.

            Nebudem mať zuby zdravé, ani pevné kosti práve.

            Slabé zdravie, žiadne sily, to veru nie, moji milí.

            Teraz to už dobre viem, hneď si mlieko nalejem.

            Ponúknem ho všetkým vám, veľa zdravia zaželám."

             

            29.9.2021 sme si pripomenuli svetový deň mlieka na školách. Aj žiaci z našej školy, z našich oddelení ŠKD si ho pripomenuli. Téme mlieka a mliečnych výrobkov sme sa venovali celý týždeň. Pani vychovávateľky si pripravili pre žiakov rôzne formy aktivít, pri ktorých si rozprávali, aké máme na Slovensku zvieratá, ktoré nám dávajú mliečko, čo všetko sa z neho vyrába. Rôznymi prezentáciami si mohli tieto procesy spracovania mlieka pozrieť priamo v triedach na interaktívnych tabuliach.

            Žiaci 4.C,4.D sa spolu s pani vychovávateľkou Slávkou zabavili rôznymi súťažnými kvízmi, športovými hrami, a svoje zručnosti ukázali pri výrobe postavičiek Minecraft. Tieto postavičky vyrábali z rôznych obalov mliečnych výrobkov. Na záver si spoločne pochutnali na uvarenom čokoládovom pudingu. Ten chutil znamenite!

             

             

            Žiaci z 3. oddelenia ŠKD si s pani vychovávateľkou Paťkou pochutnali na banánovom a jahodovom milkshaku. To bolo radosti s prípravou! Spoločnou prácou zhotovili model kravičky, na ktorej tvorbu použili rozličné kelímky z jogurtov, krabice z mlieka a ďalších mliečnych výrobkov. Tie si poctivo nazbierali doma.

            Pani vychovávateľka Katka si so žiakmi 6. oddelenia ŠKD tiež v tento týždeň pripravili rôzne zaujímavosti. Začali s výrobou čeleniek s typickým symbolom - kravičkou. Tie nosili celý týždeň, ako znak, že sa zapojili do svetového dňa mlieka. Z obalov mliečnych výrobkov zhotovili plagát na podporu Dňa mlieka. Kreatívnym spôsobom zhotovili aj iné "symboly" mliečneho dňa. Na záver si žiaci spoločne pripravili pochúťku. Zhotovili rôzne mliečne pomazánky. Tieto pomazánky boli výsledkom práce, ktorá deťom priniesla radosť a nadšenie.

            Mlieko je komplexnou potravinou prírodného pôvodu. Obsahuje celkovo 14 cenných minerálnych látok - hlavne vápnik a dôležité vitamíny A, D, E, K, F a B. Preto je mlieko a výrobky z neho nevyhnutnou potravinou v našom jedálničku. Dbajme o to, aby sme ho prijímali čo najviac, a tým prispeli nielen k rastu kostí a zdravých zubov. Buďme zdraví a šetrime si naše zdravie!!!

            Katka, Slávka a Paťka

          • Malí obchodníci z 1.A

          • Najmenší áčkari z našej školy zisťovali, odkiaľ pochádza mlieko, ako sa vyrábajú mliečne výrobky a prečo ich majú tak radi.

            Každý z nich mal v desiate pribalenú aj obľúbenú pochúťku k dnešnému hravému dňu.

            Vďaka zaujímavým dokumentom sa oboznámili s technológiou výroby syra a jogurtov.

            Každý prváčik si zariadil svoj obchod s mliečnymi výrobkami. Po vystrihnutí euro bankoviek a mincí, sa rozbehlo v triede veľké obchodovanie s rôznymi druhmi tovarov z reklamných letákov.

            Na záver hravého dňa si vyrobili čelenky so zvieratkami, z ktorých získavame mlieko.

             

          • Prečo máme radi jabĺčka?

          • Keďže jablká patria k tradičnému a veľmi výživnému ovociu na Slovensku, rozhodli sa naši prváci z 1.A,

            že poprosia mamičky, aby im pribalili do školy rôzme dobrotky vyrobené z jabĺčok.

            V tento Jabĺčkový deň sa premenili na prísnych degustátorov a hodnotili potraviny podľa chuti, vône, farby a surovín, z ktorých sú vyrobené.

            Na záver tejto aktivity mali deti plné bruško chutných koláčov, presnidávok, sušených jabĺčok a čaju.

            Po zaujímavej prezentácii o jablkách si svoje nové poznatky otestovali v minikvíze.

            Nakreslili si prierez tohto ovocia a popísali jeho časti.

            Na koniec si vo dvojiciach vytvorili z papiera veľké jablká, ktoré im budú pripomínať tento zábavný a poučný deň.

            Odkaz prváčikov pre všetkých dospelákov a deti: ,, Každý deň zjedz aspoň jedno jabĺčko ! "

          • JABLKOVÉ EXPERIMENTOVANIE

          • Aj vy máte radi jabĺčka? Okrem toho, že sú jablká výživným ovocím, môžu nám ponúknuť oveľa viac. Naši prváci z 1. B si vychutnali nielen skvelú chuť jabĺk, ale aj veľa zábavných vzdelávacích experimentov z kuchynskej vedy.

            Pozorovali, čo je vo vnútri jablka a z akých častí sa skladá. Skúmali, či sa jablko potápa alebo pláva. Veľkou výzvou bolo tiež postaviť najvyššiu voľne stojacu konštrukciu, pomocou kúskov jabĺk a špáradiel v určitom čase. Aj to šikovní prváci zvládli. Najvyššia jablková veža merala 29 cm. Počas ďalšieho experimentu žiaci zisťovali, ktorý roztok zabráni tomu, aby jablko zhnedlo. Svoje pozorovania si zaznamenávali do pozorovacích hárkov. Hoci sú len prváci, zvládli si prečítať i zapísať všetko potrebné – VEĽKÝMI TLAČENÝMI PÍSMENAMI. Pracovali v skupinách a navzájom si pomáhali.

            Najviac sa však zabavili pri tancujúcich jadierkach. Jadierka naozaj skákali hore-dolu, keď ich vložili do roztoku vody, sódy bikarbóny a citrónovej šťavy. Podobný výbuch šťastia, ale aj lávy zažili deti, keď si vyrobili jablkovú sopku.

            Celý JABLKOVÝ DEŇ si všetci užili a už sa tešia na nové experimentovanie.

          • S Mimoňom na bicykli do školy 🚲

          • Aj tento rok sa našej škole bude konať akcia S Mimoňom na bicykli do školy. Preto vás chceme poprosiť, aby od pondelka 20.9.2021 do piatku 24.9. 2021 všetci žiaci našej školy, ktorí môžu, chodili do školy na bicykli alebo kolobežke. Na chodbe pri prechode do telocvične bude stáť každé ráno p. učiteľka, ktorej nahlásite, z ktorej triedy ste. Trieda, ktorej žiaci budú najsnaživejší, získajú na konci odmenu.

            Do areálu školy budete vchádzať zadnou bránkou od telocvične a bicykle,  kolobežky si budete odkladať vzadu do záhrady. Prosím, prineste si zámok.

             

            Tak nezabudnite, od pondelka sa na vás tešíme na kolobežke alebo bicykli. 🚲