• Deň starkých v 4.odd. ŠKD

          • ,,Postav dom, zasaď strom..."

             

               ... platilo odpradávna. Minulosť, naše korene, rod.

                   V behu roka je v kalendári veľa dní, ktoré stoja za zmienku. Napríklad ten, ktorý sme si len pred pár dňami pripomenuli. Jeden z mnohých, avšak jeden z tých výnimočných - Deň starých rodičov.

                    V našom 4. oddelení ŠKD sa naň deti pripravovali tvorbou milého darčeka pre svojich starkých a každý si dal na ňom veľmi záležať.

             

             

               Mnoho síl,  zdravia a radosti do ďalších dní prajú všetkým starkým deti 4. oddelenia ŠKD a p. vychovávateľka Slávka.

             

          • Model práce v triede Aprogen

          •  

            📚Talentované deti nesmieme prehliadať. Sú strategickým bohatstvom každej krajiny📚
                                                                      J. Laznibatová.

             

            Následujúce ukážky prác našich žiakov z aprogenového vzdelávania cudzieho jazyka v 6.ročníku vám prinášame v krátkej dokrútke pri príležitosti Európskeho dňa jazykov. 

            Žiakom patrí obdiv za výborne odvedenú prácu. Poďakovanie a pochvalu si zaslúžia všetci zúčastnení a aj tí, ktorí sa podieľali na natáčaní🍀 

            Posúďte sami!

             

             

          • Turistický krúžok- Naši malí výskumníci

          • „Pite vedu, pite pravdu a pite lásku!“

                                    Francois Rabelais francúzsky renesančný spisovateľ

              A keďže aj naše deťúrence sú „smädné“ po vedomostiach, zaujímavostiach, nových skúsenostiach a zážitkoch, vybrali sme sa uhasiť svoj smäd na festival vedy Európska noc výskumníkov.

               Prostredníctvom pokusov a interaktívnych aktivít sa ukázalo, že za všetkými javmi okolo nás a dejmi v prírode sú vedecké vysvetlenia a princípy.

          • Môj idol

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Môj idol.

            Žiaci šiesteho ročníka predstavili a prezentovali svoje hudobné idoly, spevákov, kapely, skladateľov z domácej pôdy i zo susedných Čiech.

          • Gaštaniáda u Ochrankozemkov

          •     U Ochrankozemkov (1. oddelenie ŠKD) bolo opäť veselo, súťaživo aj tvorivo. Jeseň sme privítali hravou gaštaniádou. Spoločnými silami sa nám podarilo naplniť 12 l kôš nazbieraných gaštanov. Počas celého minulého týždňa sme ich využívali na rôzne aktivity a súťaže. Vyrobili sme si gaštanové prívesky a týždeň sme zakončili ochutnávkou pečených gaštanov. Viacerí z nás videli a uchutnali jedlý gaštan po prvý raz, ich špecifická chuť niektorým pripomínala chuť zemiaku alebo šošovice.  A takto to u nás prebiehalo 😊

            O vyzbierané gaštany sa podelíme s lesnými zvieratkami, ktoré budú mať radosť z tejto chutnej maškrty. 

            Ochrankozemkovia a p. vychovávateľka Paťka 

          • Lesníctvo a poľovníctvo

          • Dnes naši štvrtáci zažili zaujímavú, vtipnú a veľmi obohacujúcu besedu s lesníkom a poľovníkom Martinom Melom, ktorý k nám zavítal zo Strečna. Prišiel vyobliekaný v lesníckej rovnošate, priniesol so sebou cenné ukážky parožia, ukázal nám zábery z fotopascí, porozprával nám zaujímavosti o obhospodarovaní lesov, o ťažbe a výsadbe nových stromčekov, ukázal nám vábičky na vysokú zver, porozprával nám o význame lesov pre človeka, pre zver i pre celú planétu. Už vieme, ako sa správať v lese, už vieme, ako sa obliecť i čo si do lesa vziať. No najviac si budeme pamätať, že v lese sme hosťami a že stromy sú našimi pľúcami. 

            Za besedu ďakujú žiaci a pani učiteľky 4.B a 4.C

          • Prevencia šikany 2.A, 2.B

          • Na hodine s p. školskou psychologičkou sme sa rozprávali o tom, čo nám vadí a čo máme radi.

            V skupinkách sme poskladali obrázok a nacvičovali si čo povedať, ak nám niekto ubližuje. 

            Spolu sme si prešli postup čo robiť, ak som svedkom šikany.

            Naučili sme sa, že so zvieratkami máme spoločné reakcie ako útok, útek a zamrznutie.

            Spoločnými silami sme vyriešili tajničku o šikane.


          • Prevencia šikany 4.A, 4.B, 4.C a 3.C

          • Aká je moja dnešná nepohoda?
            Žiaci 4.A, 4.B, 4.C a 3.C to vedia povedať druhým.
            Aký je rozdiel medzi násilím a šikanou?
            Čo robiť, keď som svedkom šikany?
            Čo povedať a urobiť, keď sa to deje mne?
            Ktoré reakcie máme spoločné so zvieratami pri ohrození?
            Čo si môžeme natrénovať a čo vieme ovplyvniť?
            To všetko sme sa dozvedeli 2.10. a 4.10. na hodine s p. školskou psychologičkou.

          • Noc výskumníkov

          • Dňa 29. 09. 2023 sa šiestaci a siedmaci spolu s pani učiteľkami A. Kaduchovou, S. Lajčákovou a P. Vácvalovou zúčastnili festivalu vedy – Európska noc výskumníkov, ktorý sa konal v žilinskom OC Mirage.

            Bol to už 17. ročník tejto zaujímavej akcie, ktorá sa okrem Žiliny uskutočňuje v rovnaký deň aj v iných mestách na Slovensku (v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici a Poprade). Noc výskumníkov sa súčasne uskutočňuje vo viacerých štátoch Európy.

            Cieľom Európskej noci výskumníkov je predstaviť prácu vedcov, výskumníkov, inovátorov širokej verejnosti a tak zvýšiť povedomie o výsledkoch vedy, výskumu a inovácií. Zároveň je to aj snaha motivovať mladých a zlepšiť porozumenie verejnosti o vplyve a dopade práce vedcov na životy ľudí.

            Návštevníci si mohli pozrieť ukážky vedeckej činnosti v 36 stánkoch. Žiaci si mohli vyskúšať poskytovanie prvej pomoci, vyskúšať chemické pokusy na vlastnej koži, vyraziť si odznak, pozorovať pod mikroskopom (rôzne živočíchy, semená rastlín, štruktúru kovov), pozorovať, čo všetko dokážu roboty v dnešnej dobe. Svoje vedomosti mohli otestovať aj pri rôznych kvízoch. Dozvedeli sa, ako sa dá premeniť odpad na energiu, pozorovať 3D tlač naživo, programovať robotov, ...

            Okrem zábavy a nových informácií niektorí za svoju aktivitu, pohotovosť, odvahu alebo aj šikovnosť získali rôzne odmeny.

            Na záver chcem pochváliť za správanie všetkých žiakov našej školy, ktorí sa zúčastnili tejto akcie. Dúfam, že budúci rok bude tiež toľko zvedavých a slušných žiakov, ktorí prejavia záujem o nové zážitky a informácie.

          • Súťaž EXPERT geniality show

          • Aj tento rok majú žiaci 5. – 9. ročníka možnosť zapojiť sa do súťaže Expert.

            Žiaci sú rozdelení do rôznych kategórií podľa veku:

            Piataci a šiestaci riešia test z dvoch tém Ako funguje svet (geografia, biológia, matematika, informatika, dopravná výchova) a  Päť jazykov kultúry (slovenský jazyk, anglický jazyk, dejepis, výtvarná výchova, hudobná výchova).

            Siedmaci, ôsmaci, deviataci si vyberajú dve zo šiestich ponúkaných tém (Od Dunaja k Tatrám, Mozgolamy, Svetobežník, Tajomstvá prírody, Do you speak english?, Góly, body, sekundy.

            Na vypracovanie testu má každá kategória 60 minút.

            Viac informácií a skúšobné testy sa nachádzajú na stránke: https://www.sutazexpert.sk

            Dôležité údaje potrebné pre záujemcov

            Posledný možný termín prihlásenia: 24.10.2023

            Štartovné: 5 € (uhrádza sa pri prihlásení)

            Termín súťaže: 28.11.2023

            Prihlásenie a zaplatenie štartovného u p. uč. Vácvalovej (kabinet fyziky)

          • Súťaže z matematiky

          • Pre všetkých záujemcov súťaží z matematiky máme ďalšiu nádielku korešpondenčných súťaží. Na výber máte ešte korešpondenčný seminár pre žiakov 4. – 6. ročníka Malynár a pre žiakov 7. – 9. ročníka Matik.

            Každá séria obsahuje 6 zaujímavých úloh. Najlepší riešitelia budú pozvaní na 6-dňové sústredenie plné matematického programu a tímových hier.

            Termín odovzdania 1. série je 23.10.2023.

            V prípade záujmu sa zastavte u p. uč. Vácvalovej (kabinet fyziky).

          • Poobedie so spoločenskými hrami

          •  

            ​​​​​​​

             

            ​​​​​​

             

            ​​​​​​​

             

            ​​​​​Po náročnom týždni sme si chceli spolu všetci oddýchnuť. Zvolili sme si nenáročné spoločenské hry Človeče nehnevaj sa a pexeso. Vytvorili sme skupiny a hrali sme. Zažili sme popoludnie plné smiechu.

            II. Oddelenie ŠKD vychovávateľka Lenka a prváci 

          • Farby jesene

          • Maľovanie vodovými farbami je vždy veľká zábava. My sme chceli vyskúšať maľovať aj niečím iným ako štetcom. Vymysleli sme si maľovanie vatovými tyčinkami. Deti mali vybrať jesenné farby a vymaľovať stromy v jesenných farbách.

            II. Oddelenie ŠKD vychovávateľka Lenka a šikovní prváci 

          • 6.10. 2023 Poďte s Malým princom okolo sveta

          • "Nakreslíš mi ovečku?" Tak túto vetu pozná azda každý milovník knihy Malý princ. Mestská knižnica eMKa na Vlčincoch si pripravila pre žiakov 2. stupňa zaujímavú interaktívnu výstavu práve o tejto svetoznámej knihe. Dnes sme túto výstavu navštívili so žiakmi zo 7.D. Tí si mali možnosť prezrieť túto útlu knižočku až v 26 svetových jazykoch. Od milej pani knihovníčky sa dozvedeli zaujímavosti zo života Exuperyho a ako vznikla táto kniha. Okrem toho si rozšírili svoje vedomosti aj z histórie letectva. Súčasťou výstavy boli aj rôzne zaujímavé aktivity súvisiace s knihou. Napr.: so zaviazanými očami iba hmatom zisťovali čo za predmet sa nachádza vo vrecúšku a ako súvisí s knihou. Na papieriky si mohli tiež napísať ako si predstavujú svoju ideálnu planétu. Čo by tam chceli, ale aj nechceli mať. Táto výstava teda spojila príjemné s užitočným a žiaci z nej odchádzali nielen nielen bohatší o vedomosti, ale aj plný zážitkov.

          • Farebný piatok

          • Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov sa žiaci našej školy obliekli do farieb vlajok niektorých vopred vyžrebovaných krajín. Že to dopadlo na výbornú, sa môžete presvedčiť sami.

          • Medzi hviezdami

          •  „Hviezdy nám ukazujú veľkosť a krásu vesmíru, v ktorom sa my veční tuláci vesmírom,

            snažíme nájsť svoju hviezdu.“

                                      Valentin Petrovič Rychkov

            Počas troch októbrových dní sa deti 1. stupňa našej školy postupne zúčastnili zaujímavej cesty do vesmíru, projektovanej v mobilnom planetáriu Žilinskej krajskej hvezdárne. Deti mali možnosť spoznať slnečnú sústavu, hviezdy, nočnú oblohu, život astronautov vo vesmíre, či spôsob fungovania satelitov.

            Túto akciu si nenechali ujsť ani klienti neďalekého DSS SYNNÓMIA, s ktorými často a radi spolupracujeme.

            Všetci sme si to náramne užívali.

             

            Triedne učiteľky prvého stupňa