• 2.A NA NÁVŠTEVE PODKROVIA

          • V podkroví Rosenfeldovho paláca sa otvára tajomný svet bábok. Vybrali sme sa tento svet preskúmať a zažili sme skutočný divadelný svet. Kráčali sme po chodníku divadelnej histórie, stretli sme rôzne typy bábok, ocitli sme sa v tieňovom divadle či v čiernom divadle a stali sme sa ozajstným bábkarom. Deti si na záver vyrobili bábky počas tvorivých dielní. 

             

             

          • 3.11. Návšteva knižnice

          • Deti si vypočuli príbeh  "NENÁSYTNÁ HÚSENICA"  a pri reprodukovaní príbehu sa zapájali s rekvizitami. Pani Baška z knižnice mala pre nich prichystané aj úlohy.

          • "Jabĺčkový deň"

          • Školská akcia v materskej škole "Jabĺčkový deň"

            Deti počas dňa ochutnávali a ovoniavali prinesené jablká, spievali piesne, modelovali, strihali, lepili a vyrábali rôzne výtvory. 

          • KNIHOLETO s eMKou

          • Mestská knižnica v Žiline usporiadala cez letné prázdniny čitateľskú súťaž KNIHOLETO s eMKou.

            Najlepšími čitateľkami a teda aj víťazkami letnej súťaže sa stala Elka Holúbková z 3. A a Adelka Kucharčíková z 3.B triedy.

            Gratuláciu a darčekový poukaz do kníhkupectva im odovzdala pani riaditeľka MK Mgr. Beáta Tamášiová.

             

          • Spoznáte čarodejnicu?

          • Naši tretiaci z Ačky a Béčky už vedia dokonale rozpoznať čarodejnicu od bežných žien.

            Pýtate sa, kde sa to naučili? No predsa v mestskej knižnici na besede o britskom spisovateľovi Roaldovi Dahlovi.

             

          • Deň plný vitamínov u Gorazďáčikov

          •      Jednou z najdôležitejších vecí k spokojnému a dlhému životu je zdravá výživa. Preto sme si s deťúrencami z 1.A  pri príležitosti Svetového dňa výživy a Medzinárodného dňa jablka porozprávali o dôležitosti zdravého stravovania.

                  Mamičky nám nachystali množstvo zdravých dobrôt, ktoré sme si s radosťou spapali. Boli nielen chutné, ale obsahovali aj množstvo vitamínov. Aj z nás sú skvelí kuchári. Pripravili sme si jabĺčka v župane, ktoré nám upiekli naše milé p. kuchárky, za čo im patrí naše veľké Ďakujeme.

                   Tieto významné dni si určite pripomenieme aj budúci rok, už teraz sa veľmi tešíme. 

             

          • Návšteva TV JOJ a Aurelia-zážitkového centra vedy

          •  

             

             

            TV JOJ

            Žiaci 6. a 7. ročníka prežili v októbri deň plný zážitkov, navštívili TV JOJ v Bratislave.

            Prezreli si niekoľko štúdií a dozvedeli sa množstvo informácií o natáčaní rôznych relácií, osobne spoznali známe osobnosti zo sveta showbiznisu a taktiež aj protagonistov zo seriálu Nemocnica, ktorý sa práve natáčal. 

            Našu prítomnosť zaznamenali štúdia a kamery TV Spravodajstva, Počasia, Na Hrane, Riskuj, Inkognito.

             

            AURELIUM-Škola hrou

            Zážitkové centrum vedy, kde sa prelína zábava s učením v duchu hesla J. A. Komenského "Škola hrou", kedy je vedecký poznatok alebo akékoľvek učivo skryté v zábavnom experimente. Centrum vedy využíva a vyvažuje neformálne metódy prvkov hry a vzdelávania.

            Prináša príležitosť vyskúšať si a prísť na mechanizmus ako daná vec funguje. 

            Odnášame si nové poznatky, zážitky, vedomosti z exponátov fyziky, chémie, biológie, prírodných a technických vied a priamej interakcie napr. z laserovej show či Teslovho sveta. 

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Medzinárodný deň školských knižníc je podujatie, ktoré sa uskutočňuje od r. 1999, tento rok padol na pondelok 23.10. 2023, podujatie sme si rozvrhli na viac dní. Jednotlivé triedy sa pri návšteve školskej knižnice zapájali do čitateľského maratónu, zároveň prebiehala súťaž o najmenšiu a o najstaršiu knihu. V kategórii o najmenšiu knihu sa umiestnili 2 žiačky: Adelka Štrbová z 1.A triedy a Viktorka Šujanská z 5.C. V kategórii najstaršia kniha zabodoval Matej Holeša zo 6.A  s učebnicou chirurgie z r. 1885. Trieda 3.B usporiadala dokonca besedu so spisovateľom Miroslavom Blahom.

          • Dobrodružstvo s Osmijankom

          •      Gorazďáčikovia z 1.A navštívili Osmijanka v jeho rozprávkovej literárnej záhrade v Krajskej knižnici v Žiline. Stretnutie im ponúklo množstvo zábavy. Zážitkovým spôsobom dopĺňali slovenské príslovia a porekadlá, lúštili jednoduché hlavolamy, hľadali verše v básňach... Svojimi básničkami a hádankami ich inšpiroval k čítaniu  a rozvíjaniu kreativity či chuti tvoriť.

                    Už teraz sa tešíme na našu ďalšiu návštevu knižnice.

             

             

             

          • Aktivity z finančnej gramotnosti

          • „Ak vieš používať peniaze, slúžia ti, ak nevieš, vládnu nad tebou. Jedným peniaze slúžia a druhí slúžia peniazom.“ (Publilius Syrus)

            V septembri si pripomíname Deň finančnej gramotnosti a v októbri Svetový deň sporenia. Aj z tohto dôvodu sme sa venovali rôznym aktivitám zameraným na rozvoj finančnej gramotnosti.

            Finančná gramotnosť sa charakterizuje ako schopnosť využívať svoje znalosti a skúsenosti pri narábaní s financiami s cieľom finančne sa do života zabezpečiť. Považuje sa za jednu zo základných životných zručností.

            V 6. ročníku sme riešili rodinný rozpočet a zopakovali sme si a naučili sa aj nové pojmy z finančnej sféry. Žiaci diskutovali o príjmoch a výdavkoch rodiny. 

            V 7. ročníku sme si zahrali hru Verejné nákupy, v ktorej sa žiaci dostali do úlohy firiem, ktoré sa chcú zapojiť do verejnej súťaže. Cieľom aktivity bolo, aby žiaci hravou formou pochopili, že verejné peniaze nie sú cudzie, na akých princípoch stojí nakupovanie za verejné peniaze, ako postupovať, ak sa im niečo v narábaní s financiami nezdá.

            Žiaci, ktorí sa zapojili, si zaslúžia pochvalu za aktivitu a správanie a za svoju snahu a vedomosti boli odmenení.

            Mgr. Petra Vácvalová a žiaci 6. a 7. ročníka

          • Halloween

          •  

            ​​​​​​Pred jesenými prázdninami sa celá škola obliekla do kostýmov aby sme spoločne oslávili sviatok Halloween. My v školskom klube sme si vyzdobili triedu, vyrobili čarodejnicu a výrabali sme sme rôzne hallowenske girlandy strašidielok, tekvičiek, netopierov a pavúkov a spoločne sme odfotili sa pri strašidelnej fotostene.​​​​​​

            2. oddelenie ŠKD a vychovávateľka Lenka.

          • Pani Jeseň

          • Pani jeseň bohatá , zdobí listy do zlata. Aj naše oddelenie sa zapojilo do akcie, výroby jesennej víly. 

            II. oddelenie ŠKD a vychovávateľka Lenka