• DEŇ NARCISOV – výsledky zbierky

          • Dňa 18. apríla 2024 sa naša škola  zapojila do charitatívnej zbierky, ktorú organizuje Liga proti rakovine. Symbolom tohto dňa je žltý narcis, ktorý si ľudia pripínajú na oblečenie ako prejav solidarity s onkologickými pacientami a ich rodinami.

            Naša škola sa do tejto ušľachtilej akcie zapojila vďaka trom obetavým dobrovoľníčkam, ktoré v žltých tričkách prechádzali triedami 1. a 2. stupňa s košíkmi plných žltých narcisov. Vďaka ich úsiliu a štedrosti žiakov, pedagógov a nepedagogických  zamestnancov sa nám podarilo vyzbierať krásnu sumu 320,40 €, ktoré boli dnes zaslané na účet organizácie.

            Veľké ĎAKUJEM patrí všetkým, ktorí sa do zbierky akýmkoľvek spôsobom zapojili a kúpou žltého narcisu vyjadrili podporu boja proti tejto zákernej chorobe.

             

            PaedDr. Andrea Kaduchová

             

             

             

             

          • "Nechajte ma byť takou, aká som."

          •  

            Dňa 10. a 17. apríla 2024 sa žiaci 9.B a 9.C zúčastnili na Gymnáziu Varšavská  putovnej výstavy s názvom "Nechajte ma byť takou, aká som."

            Výstava pútavo spája minulosť so súčasnosťou a ponúka hlboký ponor do problematiky netolerancie a útlaku. Životný príbeh Anny Frankovej, mladého židovského dievčaťa, ktorá si počas druhej svetovej vojny viedla denník v úkryte, slúži ako silný úvod do kontextu holokaustu a jeho hrôz.

            Okrem historických faktov výstava dáva priestor aj príbehom mladých ľudí zo súčasnosti, ktorí čelia predsudkom a diskriminácii z rôznych dôvodov. Návštevníci sa tak stretávajú s rôznymi formami útlaku a nenávisti, ktoré bohužiaľ pretrvávajú aj v dnešnej dobe. Samotná výstava pozostáva z dvoch častí:

            Prvá časť sa venuje životu Anny Frankovej a jej rodiny od narodenia v roku 1929 až po tragickú smrť v koncentračnom tábore Bergen-Belsen v roku 1945. Návštevníci sa tak dozvedia o hrôzach holokaustu a o tom, ako Anna aj napriek neľahkým podmienkam nestratila nádej a túžbu po živote.

            Druhá časť výstavy premosťuje minulosť a súčasnosť a prezentuje príbehy mladých ľudí, ktorí čelia diskriminácii v dnešnej spoločnosti. Návštevníci  si majú tak možnosť uvedomiť, že hoci sa od čias Anny Frankovej mnohé veci zmenili, predsudky a netolerancia stále existujú a je dôležité sa im vzoprieť.

            Putovná výstava Anny Frankovej, ktorá sa koná už od roku 2005 v spolupráci s Anne Frank House v Holandsku, navštívila už 75 stredných škôl na Slovensku. Jej cieľom je šíriť povedomie o nebezpečenstvách diskriminácie a nenávisti a inšpirovať mladých ľudí k boju za toleranciu a spravodlivosť.

            Zážitok z výstavy bol pre deviatakov hlbokým a podnetným. Mali možnosť spoznať skutočný životný príbeh Anny Frankovej, dozvedieť sa o hrôzach holokaustu a zamyslieť sa nad problematikou diskriminácie a predsudkov v dnešnej spoločnosti. Výstava nám všetkým pripomenula dôležitosť tolerancie a vzájomného rešpektu.

            V závere budem citovať z denníka Anny Frankovej, ktorý výstižne odráža jej silu a odolnosť:

            "Viem, čo chcem, mám cieľ, mám názor. Verím a milujem. Nechajte ma takou, aká som a budem spokojná."

             

            PaedDr. Andrea Kaduchová

          • VODA

          • "Kvapká kvapka len sa leje,

            kvapôčka sa na nás smeje.

            Pošteklí nás na líčka,

            naša vzácna vodička.

            Aj keď padá z neba,

            chrániť nám ju treba."

            Vieme, aká vzácna a drahocenná je voda. Aj keď si myslíme, že jej dnes máme dosť, zajtra to už nemusí byť pravda. O význame a dôležitosti ochrany vody, jej neplytvania sme si rozprávali jedno celé popoludnie. O tom, že s vodou by sme mali zaobchádzať opatrne a šetriť ňou, to vieme. No myslíme aj na našu budúcnosť a budúcnosť našich detí?

            Pri našej aktivite o vode sme sa zamysleli, kde všade je voda. A zistili sme, že je naozaj všade a vo veľa veciach.

            Je veľa spôsobov ako šetriť vodou. Šetrenie začína už v domácnosti, v kúpeľni.

            Deti 8. oddelenia ŠKD a Katka.

          • Literárna súťaž: Báseň v štúrovčine

          • Do súťaže, vyhlásenej Jazykovedným ústavom Ľudovíta Štúra, pri príležitosti Týždňa vedy a techniky, sa prihlásilo 456 básní.

            Našu školu reprezentoval žiak 6.B triedy Alex Hrabovský. Získal pochvalu organizátora.

            Pomocníkmi pri písaní básní mohli byť špecializovaný nástroj LUDEVÍT, ktorý slúži na pobavenie a popularizáciu vedeckého výskumu jazyka. Výherné básne sa vyberali na základe estetického cítenia autorov, nepodliehali kontrole gramatiky. 

             

            Veľa podnetných chvíľ pri básnickej tvorbe želajú učitelia slovenského jazyka!🍀

             

             

             

             

          • DEŇ NARCISOV

          • Deň narcisov 2024

            Milí rodičia a priatelia našej školy,
             

            Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

            Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk

            Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

            Liga proti rakovine Vás srdečne pozýva na bezplatné preventívno-edukačné aktivity, kde môžete získať užitočné a praktické informácie k prevencii onkologických ochorení.

            Prevencia je krok ku zdraviu, nájdite si i Vy chvíľku času a navštívte preventívny stánok 18. apríla na Deň narcisov v čase od 12:00 do 18:00 v mestách

            Bratislava  - OC Nivy,Eurovea, Avion, Vivo

            Košice – OC Aupark,

            Martin – OC Galéria

            Banská Bystrica – OC Európa

             

            Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu.

             

          • Zápis do materskej školy na školský rok 2024/2025

          • Zápis do materskej školy na školský rok 2024/2025 bude prebiehať

            od 14. mája do 16. mája 2024.

             

            V uvedenom termíne si môže zákonný zástupca podať žiadosť osobne, prípadne poštou na tlačive, ktoré si môžete stiahnuť z web stránky MŠ: tlaciva na stiahnutie ,e-mailom naskenovaného podpísaného tlačiva, elektronického podania doručeného do elektronickej schránky školy, alebo elektronického dokumentu, ktorý je autorizovaný kvalifikovaným elektronickým podpisom.

             

            Rodič podáva žiadosť osobne v MŠ v čase od 10:00 hod. do 15:00 hod

             

            Uprednostňujeme osobné podanie žiadosti a prítomnosť dieťaťa na zápise a zároveň vás žiadame vopred vyplniť elektronickú žiadosť, ktorú si po vyplnení vytlačíte a dáte potvrdiť zdravotnú spôsobilosť  všeobecnému lekárovi pre deti a dorast, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní dieťaťa.

                                 

            Podľa § 144a školského zákona

            Na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

             

            Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

            - jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa,

            - jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov žiadosť podpísať,

            - vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa, č.1 TU

            - ak sa zákonní zástupcovia dohodnú, že žiadosť bude podpisovať iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí len jednému zákonnému zástupcovi. č.2 TU

             

            Vo všetkých uvedených bodoch je povinnosť sa preukázať dokladom, ktorý potvrdzuje uvedenú skutočnosť alebo písomným vyhlásením k podaniam týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, o ktorých sa rozhoduje v správnom konaní

             

            Kritéria prijatia:

            Prednostne sa budú prijímať podľa § 59 ods.2  zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov:

            - deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, ( t. j. deti, ktoré dovŕšia 5 rokov do 31.augusta príslušného kalendárneho roka),

            - deti, ktoré dovŕšia šesť rokov veku, ale nedosiahli školskú spôsobilosť, ( t. j. deti, ktoré budú pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania),

            - deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie, ( t. j. deti, ktoré dovŕšia 4 roky do 31. augusta príslušného kalendárneho roka),

            V prípade zvýšeného záujmu o MŠ budú uprednostnené:

            - deti, ktorých súrodenec už navštevuje  tunajšiu MŠ

            - deti, ktoré majú trvalý pobyt v spádovej oblasti materskej školy podľa určenia vo VZN č. 13/2021,

            - deti, ktoré majú trvalý pobyt v meste Žilina,

            Ďalšie kritéria prijatia:

            - deti, ktoré majú osvojené základné hygienické a samoobslužné návyky a sú primerane samostatné (nemá plienky, fľašu, cumlík, samostatne sa naje lyžicou, napije z pohára, používa WC, umyje si ruky, oblečie základné časti odevu, obuje sa)

             

            V prípade, že ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, je nutné k žiadosti a k potvrdeniu o zdravotnom stave dieťaťa priložiť aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

            Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahne školskú spôsobilosť, riaditeľ materskej  školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej  škole na základe:

            - písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie,

            - písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast, č.3 TU

              - informovaného súhlasu zákonného zástupcu (podpísaného obidvomi zákonnými zástupcami, ak nejde o zástupcu zariadenia, č.4 TU

             

            Od 1. septembra 2021 je predprimárne vzdelávanie v materskej škole ako súčasť plnenia povinnej školskej dochádzky pre päťročné deti povinné.

          • Turistický krúžok- Králi oblohy

          •     Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna krajina, ktorú každý poznal ako Krajinu orlov. A prečo dostala práve takéto pomenovanie? 

                To sa rozhodli prebádať naši Gorazďáčikovia z turistického krúžku. Navštívili Budatínsky hrad. Hradná pani im pomocou maňušiek prerozprávala zaujímavý príbeh. Nechýbali ani tvorivé dielne a celú aktivitu zavŕšili prehliadkou výstavy dravcov.

               Prežili popoludnie plné dobrodružstiev a dozvedeli sa množstvo zaujímavostí o kráľoch našej oblohy. Už teraz sa tešíme na ďalšiu spoločnú akciu.

          • Sadenie mikrobyliniek

          •     Jarné sadenie a starostlivosť o záhradu je pre mnohých milovníkov prírody jednou z najobľúbenejších činností. S jednoduchými pestovateľskými prácami sme začali už aj v 1. oddelení ŠKD. 

              Ešte pred veľkonočnými sviatkami sme sa rozhodli si vypestovať mikrobylinky. Pestovanie rastliniek akéhokoľvek druhu nie je len tak. O rastlinky sa treba patrične starať. Semienka mikrobyliniek sme neustále pozorovali, polievali a prihovárali sa im. Netrvalo dlho a o necelý týždeň sme sa tešili prvým úspechom.  

                 Pestovanie mikrobyliniek bolo pre nás skvelým zážitkom a dobrodružstvom.

            Deti z oddelenia 1 ŠKD a p. vychovávateľka Paťka

          • Turistický krúžok- Nočné dobrodružstvo s pánom Andersenom

          •           „Čítanie sú otvorené dvere do čarovného sveta.“  Francois Mauriac

                    A keďže aj naši Gorazďáci z turistického krúžku milujú knihy, rozhodli sa navštíviť svet zázrakov a fantázie. A kde môže byť čarovnejšie ako v knižnici?

                     Pri príležitosti Medzinárodného dňa detskej knihy a výročia narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena strávili noc plnú zábavy a dobrodružstiev v Krajskej knižnici v Žiline.

                 Pani knihovníčky pripravili pre naše deťúrence zaujímavý a dobrodružný program. Patrí im za to naše veľké ĎAKUJEME. Už teraz sa tešíme na ďalšiu spoločnú akciu.

             

             

             

          • Európsky kvíz o peniazoch

          • Dňa 21.3.2024 sa uskutočnilo národné kolo Európskeho kvízu o peniazoch. Tento kvíz je zameraný na zlepšenie finančnej gramotnosti 13. – 15. ročných žiakov základných a stredných škôl hravou a zábavnou formou prostredníctvom online platformy Kahoot!

            Aj žiaci našej školy sa zapojili. Záujem prejavili žiaci 8.B a 9.C. Súťažili ako dva tímy.

            Konkurencia bola veľká: 445 tímov základných a stredných škôl. V súťaži išlo nielen o správnosť odpovedí ale aj o rýchlosť zadávania správnych možností. Oba naše tímy sa umiestnili v prvej polovici rebríčka.

            Všetci zúčastnení si zaslúžia gratuláciu a pochvalu za snahu, odvahu sa zapojiť do súťaže.

            Mgr. Petra Vácvalová

          • Klikal som a čítal som

          • Už naši starí rodičia hovorievali: „ Dôveruj, ale preveruj!“ Prečo a ako je dôležité overovať si informácie sme sa dozvedeli v Mestskej knižnici Žilina na prednáške o hoaxoch, fake news, konšpiračných teóriach, dezinformáciach v priebehu mesiaca marec.

            Dozvedeli sme všeličo zaujímavé a zoznámili sme sa s knihou Klikal som a čítal som. Slepá dôvera nás totiž môže pripraviť nielen o peniaze, ale aj a o zdravie či psychickú rovnováhu.

            žiaci 6.a 7.ročníka

          • Turistický krúžok - Kujem, kujem podkovičku

          •    „Remeslo má zlaté dno.“

              Toto príslovie poznali a používali naši predkovia už odpradávna. Vyjadrovali ním múdrosť, že to, čo človek svojimi rukami vytvára, mu dokáže zabezpečiť obživu vo svojom živote.

                A že remeslo je nielen dôležité, ale zároveň krásne, sa presvedčili aj naši Gorazďáčikovia z turistického krúžku. Navštívili kováčsku dielňu  na Strednej odbornej škole strojníckej v Kysuckom Novom Meste. Majster odborného výcviku im ukázal krásu kováčskeho remesla. Každý mal možnosť vykuť si svoju vlastnú podkovičku pre šťastie.

               Ďakujeme vedeniu Strednej odbornej školy strojníckej za možnosť navštíviť kováčsku dielňu a vyskúšať si kúsok z našich ľudových tradícií.

               Už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.

          • Veľkonočné tvorenie v ŠKD

          • "Sviatky jari sú tu zas,

            oslávme ten krásny čas."

            Zdobenie a chystanie veľkonočných vajíčok, farebných stužiek, pletenie korbáčov. To všetko patrí k Veľkej noci. Bahniatka, barančeky na stoloch nám prezrádzajú, že sviatky jari sú tu.

            Aj my v 8. oddelení ŠKD sme počas posledných dní tvorili na tému Veľkej noci. Rozhodli sme sa vyrobiť si veľkonočný košíček. Ten dievčatám poslúži ako dekorácia alebo budú z neho ponúkať šibačom vajíčka. Chlapcom zasa poslúži na vyšibané vajíčka od dievčat. Zhotovením milého pozdravu veríme, že potešíme svoje okolie.

            "Príjemné prežitie veľkonočných sviatkov,

            veľa jarného slniečka a rodinnej pohody

            všetkým prajú

            žiaci 8. oddelenia ŠKD a Katka."

          • Okresné kolo Geografickej olympiády

          • VÝSLEDKY OKRESNÉHO KOLA GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY

            Šk. rok 2023/2024

             

            5. ročník: počet riešiteľov 92, počet úspešných 34

            Peter Suchanič - 5.A - 1. miesto

            Jakub Florian - 5.B - 3. miesto

            Alica Strýčková – 5.A – 8. miesto

             

            6. a 7. ročník: počet riešiteľov 106, počet úspešných 51

            Tereza Turiaková - 7.B – 1. miesto – postupuje do Krajského kola

            Martin Turiak - 6.A – 4. miesto

            Branislav Benikovský – 7.B – úspešný riešiteľ

             

            8. a 9. ročník: počet riešiteľov 85, počet úspešných 35

            Michaela Tokárová – 8.D – zúčastnila sa

            Lucia Dulová – 9.C – zúčastnila sa

            Všetkým blahoželáme ku krásnym výsledkom

          • OZNAM

          • Prosíme rodičov detí, ktoré idú v dňoch 3.4 až 5.4 2024 na plavecký výcvik, aby deťom zabalili plaveckú čiapku, plavky, uterák a topánky k vode. Deti v tieto dni doveďte do materskej školy najneskôr do 7.45 hod.
          • Ochrankozemkovia si pripomenuli Svetový deň vody

          •      Pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý pripadá na 22.3. sme si aj my Ochrankozemkovia v 1. oddelení ŠKD pripomenuli, akým vzácnym živlom je voda.

                 Vedeli ste, že život na zemi sa začal práve vo vode? Aj preto má naša Zem prezývku Modrá planéta.

               U nás v oddelení sme sa spoločne porozprávali o význame vody pre spoločnosť, ako aj o možnostiach jej šetrenia a hospodárenia s vodou. Vytvorili sme si kvapku, ktorú symbolicky chránia naše ruky a spoločným úsilím rozšifrovali tajnú správu.

                „ Aj keď padá z neba, chrániť nám ju treba“.  Nezabudnime!

             

            Deti z 1. oddelenia a p. vychovávateľka Paťka

          • Vzácna návšteva v ŠKD - Sokoliari majstra Vagana

          •      V našom školskom klube detí sme v dňoch 20.3 a 22.3 privítali vzácnych hostí. Navštívili nás Sokoliari majstra Vagana s jedinečným workshopom s názvom Lesná škôlka-zážitkové učenie. Ich poslaním je rozvíjanie environmentálnej výchovy a zvyšovanie povedomia detí o živote dravých vtákov.     

                Deti sa prostredníctvom zážitkového učenia dozvedeli mnoho zaujímavostí o živote v lese a zároveň si preverili svoje vedomosti o prírode a lesných zvieratách. Dychberúcim zážitkom pre všetkých boli ukážky živých dravcov, ktoré svoju krásu predviedli priamo letom nad ich hlavami. Niektoré dravce si mali možnosť aj pohladkať.  

                  Veríme, že pre všetkých zúčastnených to bol nádherný a poučný zážitok. 

                  Ďakujeme Sokoliarom majstra Vagana za krásne popoludnie a tešíme sa na nové spoločné stretnutia. 

          • Jarné narcisy

          • "Mám farbu slniečka,

            mám nádej, čo šľachtí srdiečka.

            Ten, čo uverí v silu moju,

            podávam mu ruku svoju."

            Jar už prišla. Veľmi sme sa tešili na prvé, jarné, teplé, slnečné lúče. S teplom prichádza aj čoraz viac rozkvitnutých kvetov, ktoré nás chcú potešiť svojou krásou. Narcisy sú nepochybne jeden zo symbolov jari. My, v 8. oddelení ŠKD sme si kytičku z narcisov vyrobili.

            Narcisy sú symbolom nádeje. Buďme aj my symbolmi nádeje a dávajme nádej.

            Deti 8. oddelenia ŠKD a Katka.